5 mai 2024
EvenimentMars de protest international la Buhusi

Mars de protest international la Buhusi

Sâmbata, liceenii buhuseni s-au alaturat campaniei desfasurate în peste 70 de orase ale lumii împotriva cruzimii greu de imaginat a vânatorii leilor crescuti în captivitate în Africa de Sud, organizând un mars la care i-au invitat si pe colegii gimnazisti.

Desfasurat în centrul orasului, Marsul Global pentru Lei (The Global March for Lions) si-a propus sensibilizarea guvernului sud-african din perspectiva aruncarii în ilegalitate a industriei vânatorii de lei crescuti în captivitate.

Pe ritmul unor melodii ale caror versuri militau pentru apararea drepturilor animalelor, elevii au masrsaluit purtând bannere care au avut inscriptionate mesaje cu un numitor comun: „Opriti masacrarea leilor!” Politistii, jandarmii, administratia locala, cetateni ai orasului i-au sprijinit/aplaudat exemplar.



Manifestantii au avut ca tinta si convingerea guvernelor nationale de a trece în ilegalitate importul de parti/organe ale leilor vânati în astfel de conditii.

,,Oamenii din toata lumea trebuie sa fie constienti de pericolul în care se afla leii din Africa de Sud. În prezent exista în jur de 8 000 de lei crescuti aici în captivitate, lei care sunt tinte vii ale industriei vânatorii. Animalul nu are nicio sansa de a scapa de o moarte cruda si sigura – de gloante sau sageata! – fiind crescut în acest scop”
prof. Mariana Sava, coordonatorul manifestarii

Au mai ramas doar în jur de 20 000 lei în Africa. Multi dintre ei, ucisi, sunt vânati ilegal si exportati ca trofee. În Africa de Sud sunt mai multi lei în custi (vreo 8 000), decât în jungla. Uciderea leilor îmblânziti crescuti în captivitate (rezervatii) reprezinta o industrie necontrolata.

In ultimii 30 de ani, leii si-au pierdut peste 50% din teritoriile lor istorice. genetica leilor crescuti în captivitate a fost compromisa, deoarece ei nu se pot reîntoarce în habitatul lor natural. In ultimii 16 ani s-au înfiintat peste 160 de „lagare ale mortii leilor” în Africa de Sud. Printre tarile din U.E. care importa parti/organe ale leilor ucisi se afla si România. Importatorii din top sunt Spania, Cehia si Germania. Persuasivi, liceenii le-au spus buhusenilor

Buhusi este, prin liceeni sai, singurul oras din România care a protestat împotriva acestui macel. Liderul liceenilor, Ana Maria Savin, ne-a spus: „Nu putem trece nepasatori peste aceste atrocitati, chiar daca au loc departe de noi, viata si demnitatea trebuie aparate. Mesajul nostru este fara echivoc: «Încetati a mai fi proxenetii comunitatii vânatoresti!»”

Liceenii buhuseni, solidari cu toti iubitorii de animale din lume, vor sesiza si autoritatile europene de la Bruxelles, in speranta ca inima acestora va vibra… solidar cu viata si demnitatea leilor, a tuturor animalelor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri