25 aprilie 2024
ActualitateMagnolia a inflorit in plina vara

Magnolia a inflorit in plina vara

La Racaciuni, in gospodaria doctorului veterinar Petrisor Olteanu, se petrec minuni…pentru noi, nespecialistii. De câteva zile, un superb copac de magnolia a inflorit a doua oara. La fel ca toti arborii de magnolia, exemplarul din curtea gospodarului din Racaciuni a avut o prima inflorire, primavara.

De altfel, mai toata lumea stie ca fermecatoarele magnolii înfloresc primavara, mângâindu-ne simturile cu florile lor mari, catifelate. Dupa ce acest moment magnific a trecut, copacelul de magnolie se incrie in rândul copacilor normali pe care-i au bacauanii prin gradini.

„Asa e copacelul asta, mai infloreste odata, dar prin septembrie. De data asta a inflorit vara. Mai am si alte exemplare, dar decât asta infloreste de doua ori. M-astept ca, pâna la iarna, sa mai faca flori inca o data. In orice caz, este un copac superb acum, inflorit, in plina vara”, spune Petrisor Olteanu.



magnolia racaciuni 1

Intr-adevar, sunt minunate! Intodeauna florile de magnolia au avut acea frumusete deosebita, o rara noblete si eleganta, copacul fiind dorit în fiecare gradina. Putini stiu, insa, ca magnolia a fost apreciata, din vechime, pentru numeroasele proprietati curative, in special de catre asiatici.

Astfel, pe lânga parfumul delicat al magnoliei cu efect antistres si relaxant (de aceea este folosit si pentru odorizarea aerului din încaperi), scoarta trunchiului de magnolia este folosita, sub forma unor diferite preparate, în tratamentul ulcerului, gastritei, tusei, a starilor de diaree, greata si voma. In plus, scoarta arborelui contine magnolol si honokiol (elemente prezente si in bobocii de floare), care s-au dovedit a fi benefice în tratarea anxietatii, dar si la reducerea alergiilor si a reactiilor astmice. Dar, scoarta de magnolie are si calitati de hepatoprotector.

magnolia racaciuni 2

Asiaticii utilizeaza scoarta de magnolie în lupta împotriva stresului, inclusiv în atacurile de panica, datorita efectelor sedative pe care le are aceasta. Extractul din scoarta de magnolie este anticoagulant, fiind folosit în timpul interventiilor chirurgicale, dar opreste si înmultirea bacteriilor responsabile cu aparitia cariilor sau a bolilor paradontale.

Extractul din petale de magnolie fermentat s-a dovedit, de asemenea, a fi un promitator antioxidant natural si agent anti-cancer. In fine, magnolia si-a mai demonstrat eficienta si în osteoporoza si protejarea functiei cardiovasculare sau chiar în reducerea poftei de mâncare si în normalizarea greutatii corporale.

Asadar, indemnul specialistilor este consumarea ceaiului de plante cu flori de magnolie si alte ierburi chinezesti.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri