27 aprilie 2024
ActualitateÎntâlnire la vârf Romprest-ADIS. Bogdan Seto: „Compania solicită plata facturilor la nivelul...

Întâlnire la vârf Romprest-ADIS. Bogdan Seto: „Compania solicită plata facturilor la nivelul lunii august”

Compania Romprest SA, care a câștigat licitația pentru colectarea și transportarea deșeurilor menajere în județul Bacău, a sistat serviciul în 32 de UAT (30 de comune, un oraș și un municipiu) care au mari restanțe în achitarea facturilor.

La invitația lui Sorin Brașoveanu, președintele ADIS (Asociația de Dezvoltare Comunitară pentru Salubrizare), reprezentanți din conducerea companiei Romprest SA au venit din București, vineri, pentru a discuta despre această gravă situație.

La întâlnire, societatea Romprest a fost reprezentată de Bogdan Adini, președintele Consiliului de Administrație al companiei, Sorin Velicu, director operațional, Matei Dan Asamarandei, manager contract Bacău, și o echipă de specialiști în domeniul financiar, operațional și juridic.



Romprest a arătat deschidere față de invitația la dialog și dorește să deruleze în continuare contractul, dar situația unităților administrativ- teritoriale (UAT) membre ale ADIS în raport cu compania este extrem de defavorabilă, afirmă Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS Bacău.

Romprest a prezentat, din nou, situația facturilor neachitate reprezentând contravaloarea colectării și transportării deșeurilor, datoria ridicându-se la 6,7 milioane de lei.

Se cere plata datoriilor

„Pe 15 noiembrie, Romprest SA este obligată să achite suma de 2,1 milioane de lei către bugetul de stat și băncile creditoare și se află în imposibilitate financiară de a mai susține contractul.

Investițiile Romprest în județul Bacău depășesc 7 milioane de euro, fără a ține cont de investițiile în bazele operaționale din Bacău, Onești și Berești Tazlău. Vorbim doar despre mașini și echipamente”, declară Bogdan Seto.

Numărul salariaților Romprest în județ depășește 300. Compania reclamă o pierdere de circa 13 milioane de lei, în acest contract.

Dacă UAT-urile nu vor contribui la achitarea facturilor și reașezarea contractului în poziție de echilibru financiar, reprezentanții companiei nu vor putea continua relațiile contractuale.

„Ne exprimăm speranța că printr-un efort financiar comun, UAT-urile, realizând gravitatea situației, precum și riscurile financiare aferente rezilierii proiectului «Sistem integrat de management al deșeurilor solide», vor reuși să achite sumele restante”, a precizat Bogdan Seto.

La întâlnire au mai participat Maricica Luminița Coșa, prefectul județului, și Valentin Ivancea, subprefect, care sunt preocupați de starea de sănătate a populație și de situația derulării acestui serviciu.

„Pentru fiecare UAT care își achită datoria, care înseamnă plata la nivelul lunii august, nu plata la zi, activitatea de colectare și transportare a deșeurilor va fi reluată imediat”, a dat asigurări Bogdan Seto, în final.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri