24 aprilie 2024
ActualitateInspectoratul Scolar cere angajatilor sa plateasca oalele sparte

Inspectoratul Scolar cere angajatilor sa plateasca oalele sparte

– trei fosti inspectori scolari ar putea fi obligati sa suporte un prejudiciu de 10.000 de lei – profesorii se considera nevinovati si arata cu degetul spre Consiliul de Administratie al ISJ din 2003

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau a deschis actiune in instanta impotriva a trei fosti inspectori scolari – Livia Sibisteanu, Constantin Nastac si Ionel Ardeleanu, prin care cere obligarea acestora la plata prejudiciului produs ISJ ca urmare a achitarii sumei de 10.000 de lei drept daune morale unei profesoare.

Tot scandalul porneste din 2003, când Margareta G., profesoara de limba engleza, a dat in judecata ISJ si a cerut daune morale pe motiv ca a fost nedreptatita. Ea a reclamat atunci ca, in urma concursului de ocupare a unui post de profesor, desi a obtinut cel mai mare punctaj, postul a fost atribuit unei alte candidate clasate imediat dupa ea. In 2005, Tribunalul Bacau ii da dreptate profesoarei si obliga ISJ sa-i atribuie postul de profesor la scoala cu clasele I-VIII Nicolae Balcescu.



In recurs, s-a dispus si anularea deciziei de numire pe post a celeilalte candidate. De asemenea, profesoarei i s-au admis daune morale, luându-se in calcul ca a suferit prejudicii de imagine, fiindu-i incalcat si dreptul de a profesa, dupa ce postul, “datorita unor criterii subiective”, a fost acordat unei alte persoane.

“Instanta a apreciat ca cererea de obligare a Inspectoratului Scolar la plata despagubirilor morale apare ca deplin intemeiata, acesta fiind de altfel cel care a organizat concursul si care trebuia sa puna in aplicare rezultatele obtinute”, se arata in motivarea deciziei. Desi ISJ a insistat in toate caile de atac ca solutia Tribunalului nu este corecta, hotarârea a fost mentinuta, iar ISJ a fost executat silit. La sfârsitul lui 2013, in contul profesoarei a fost virata suma de 11.445 lei.

“ISJ se face vinovat pentru pierderea procesului”

Anul trecut, Consiliul de Administratie al ISJ a hotarât ca suma achitata ca daune morale sa fie recuperata de la fostii angajati ai ISJ care s-ar face vinovati de emiterea deciziei din 2003, anulata ulterior de instanta. Din verificarile ISJ, inspectorii scolari care au atribuit gresit postul de franceza-engleza sunt prof. Livia Sibisteanu, la acea vreme presedintele Comisiei de mobilitate si inspector scolar general adjunct, prof. Ionel Ardeleanu si prof. Constantin Nastac. Acestia, in opinia conducerii actuale a ISJ, ar trebui sa plateasca suma suportata de institutie din fonduri publice.

Revoltati ca li se cer bani, cei trei profesori arata cu degetul si spre Consiliul de Administratie al ISJ care a decis atunci respingerea contestatiei formulate de profesoara. In intâmpinarea depusa in instanta, Constantin Nastac arata ca este incorect si ilegal ca sumele imputate ISJ sa fie recuperate doar de la trei membri ai Comisiei de mobilitate, aratând ca responsabilitatea revine in aceeasi masura tuturor persoanelor care au subscris transferului pe post a unei alte candidate cu procentaj mai mic.

“ISJ se face vinovat pentru pierderea procesului si pentru faptul ca nu a cerut rejudecarea procesului. In aceasta situatie, ISJ si-a asumat hotarârea Tribunalului, inclusiv plata daunelor morale si a cheltuielilor de executare. Responsabil este si Consiliul de Administratie care a respins contestatia prof. Margareta G.”, acuza Constantin Nastac. Aceleasi critici sunt facute si de profesorii Ionel Ardeleanu si Livia Sibisteanu.

“Decizia ce a fost anulata de instanta nu a fost emisa de mine, ci de inspectorul scolar general de la acea data. Dna G. a formulat contestatie care a fost respinsa de Consiliul de Administratie, motiv pentru care inspectorul scolar general a emis decizia ce a fost anulata de instanta. Instanta de judecata nu a anulat un act al Comisiei de mobilitate, ci un act emis de coducatorul institutiei in baza hotarârii Consiliului de Administratiei. Nu se poate retine ca prin activitatea desfasurata in cadrul Comisiei de mobilitate as fi savârsit vreo fapta ilicita care sa fi avut drept consecinta producerea prejudiciului”, arata Livia Sibisteanu.

“Noi ne indreptam acum impotriva inspectorilor din Comisia de mobilitate. Daca acestia vor aduce pe timpul procesului date ca si alte persoane sunt responsabile, se va analiza si se va decide in consecinta”, a declarat Theodora Sotcan, inspector scolar general.

Si Radu Ababei a cotizat la ISJ

Nu este prima oara când ISJ recupereaza bani de la fosti angajati. Si actualul viceprimar Radu Ababei a achitat, de buna voie, mare parte din suma de 14.241 lei imputata in 2013 de ISJ. In 2005, când era inspector scolar general, Ababei a dat o decizie de incetare inainte de termen a contractului de management al directorului adjunct al Colegiului Economic, Elena Vrabie, fara sa aiba la baza decizia Consiliului de Administratie a ISJ. Decizia a fost anulata de instanta, iar ISJ a fost obligat sa-i achite prof. Vrabie diferentele salariale cuvenite pâna la incetarea de drept a contractului. Ulterior, ISJ i-a imputat suma lui Radu Ababei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri