26 aprilie 2024
ActualitateInmormantati crestineste de catre straini: Caminul de batrani, ultima halta a vietii

Inmormantati crestineste de catre straini: Caminul de batrani, ultima halta a vietii

Zeci de batrani din Centrul pentru Persoane Varstnice nu mai au pe nimeni. De inmormantarea crestineasca a celor care mor se ingrijesc Primaria Bacau si conducerea centrului. Slujbele oficiate de cei doi preoti ai caminului la capela acestuia ii ajuta pe batrani sa se impace cu ideea mortii.

Pentru multi dintre cei asistati in Centrul pentru Persoane Varstnice (caminul de batrani) Bacau acesta este ultima halta a vietii. Dupa ani buni de locuit aici, trec in Lumea Umbrelora tot pe un pat din camin. Anul acesta, pana in prezent, si-au dat sfarsitul 22 de batrani, dintre cei ingrijiti in camin. Cu 10 mai multi decat in aceeasi perioada a anului trecut, dar un numar mai mic fata de 2007. Majoritatea dintre ei sunt impacati cu faptul ca moartea le este aproape. Sunt ajutati sa o priveasca detasat. Unitatea are capela chiar in incinta ei, unde, prin rotatie, duminica si in celelalte zile de sarbatori religioase slujesc doi preoti si au acces si cei din afara. aPreotii respecta toate ritualurile, ne-a spus Nicoleta Ciubotaru, asistent social. Merg cu Ajunul Craciunului, al Bobotezei, de Pasti si celelalte sarbatori prin camere, pe la toti cei care doresc. Vin oricand sunt chemati sa spovedeasca pe cineva. Tot ei tin si slujba de inmormantare. Avem ortodocsi, catolici si un adventist, dar si un grup restrans de persoane care nu agreeaza deloc biserica”.

Cei mai multi sunt resemnati



Dintre cei 182 de asistati, 48 stau imobilizati la pat. Unii dintre ei sunt in faza terminala a bolii si conducerea caminului se asteapta ca in orice moment sa inchida ochii. Si daca multi s-au resemnat, altii, nu. aSunt si persoane carora le este frica sa stea singure in camera, altele, in ultima faza a bolii, nu suporta prezenta prin preajma a nimanui, mai spune asistentul social. Dar avem si persoane care nu accepta sa locuiasca in camera cu un muribund si suntem nevoiti sa le mutam. Avem grija sa respectam dorinta tuturor, ca fiecare sa-si traiasca in intimitate ultimele clipe ale vietii si sa aiba la cap lumanarea aprinsa cand moare”. Acum, corpul neinsufletit al celui decedat este dus intr-o incapere obisnuita de unde este preluat de catre familie, dar va fi amenajata o camera mortuara unde i se va face toaleta si va fi imbracat. Majoritatea dintre batrani au rude. Aproximativ 20 dintre cei asistati nu au, insa, pe nimeni. O batrana dintre cei 22 de decedati, la fel,
si-a pierdut ultima ruda in urma cu ani buni. A fost, totusi, inmormantata crestineste. aNe-am ocupat noi de aceasta, afirma asistentul social. Primaria Bacau i-a atribuit un loc de veci si ne-a dat masina pentru transport iar unitatea s-a ingrijit de sicriu, cruce, punti si prosoape. In rest, depinde de fiecare cum a stiut sa isi faca prieteni in timpul vietii, ca sa le mai aprinda o lumanare pe mormant”.

Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri