26 aprilie 2024
EconomieIncepe o noua sesiune de inscriere pentru ajutoare de stat

Incepe o noua sesiune de inscriere pentru ajutoare de stat

Ultima sesiune de inregistrare a cererilor pentru finantarea acordata investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca va incepe luni, 24 august. Bugetul acestei sesiuni este de 367 de milioane de lei. Perioada de valabilitate a schemei este cuprinsa intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2020, iar plata ajutorului de stat va fi efectuata in perioada 2015 – 2025.

Statul va suporta o parte din cheltuielile salariale pentru firmele care creeaza, in maximum trei ani de la finalizarea investitiei, cel putin zece noi locuri de munca, din care minimum trei pentru persoane defavorizate, prin infiintarea unei unitati noi, prin extinderea capacitatii unitatii existente, prin diversificarea productiei si schimbarea fundamentala in procesul general de productie. Plata ajutorului de stat se face dupa efectuarea totala sau partiala a cheltuielilor eligibile, cu conditia ca prima rambursare a cheltuielilor sa se realizeze ulterior crearii a minimum zece noi locuri de munca. 

Intreprinderea are obligatia de a mentine timp de minimum cinci ani, in cazul intreprinderilor mari, respectiv trei ani in cazul IMM-urilor, investitia initiala in stare de functionare si fiecare loc de munca nou creat. Aceasta sesiune se va incheia pe 18 septembrie. Pot solicita ajutor de stat, intre altele, intreprinderi nou infiintate sau in activitate, IMM-uri sau intreprinderi mari, din domeniile pescuit si acvacultura, productia primara de produse agricole, prelucrarea si comercializarea produselor agricole când valoarea ajutoarelor este stabilita pe baza pretului sau a cantitatii achizitionate de la producatorii primari, activitatile care faciliteaza inchiderea minelor de carbune necompetitive, sectoarele transporturilor si energiei, exportatorii catre tari terte sau ate state membre si activitatile de exploatare (ajutor pentru exploatare).



Societatile nou infiintate trebuie sa aiba un capital social subscris in valoare de cel putin 30.000 de lei. Nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o intreprindere este de 50%, dar nu mai mult de 37,5 milioane de euro (echivalentul in lei) in Regiunea Nord-Est.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri