26 aprilie 2024
EvenimentIncendierea miristilor te poate costa 2.500 de lei

Incendierea miristilor te poate costa 2.500 de lei

In aceasta perioada, dupa recoltarea culturilor de cereale, sunt proprietari care prefera sa-si incendieze terenurile pentru a le curata de vegetatia uscata. Problemele apar atunci când loturile incendiate cu buna stiinta sunt in apropierea padurilor sau a localitatilor si exista riscul extinderii focului.

Aici intervin ofiterii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului (ISUJ) Bacau care le reamintesc regulile ce trebuie respectate pentru a evita adevarate dezastre ecologice, dar si pierderi de vieti omenesti si bunuri materiale, asa cum s-a intâmplat in trecut.

„Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente care pot avea consecinte grave este necesar ca cetatenii sa cunoasca si sa respecte conditiile meteo, colectarea vegetatiei uscate se face in gramezi astfel încât arderea sa poata fi controlata.



Executarea arderii se face in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier, constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile”, spune lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice la ISUJ Bacau.

Permis de foc de la primarie

Arderile controlate se fac doar pe timp de zi, trebuie supravegheate in permanenta, iar la final se stinge tot focul pentru ca jarul sa nu se imprastie. In cazul incendierilor aprobate, focul se mentine in perimetrul aprobat si asigurat iar daca exista riscul extinderii trebuie anuntate de urgenta serviciile de pompieri.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru împiedicarea propagarii focului la vecinatati, se sanctioneaza contraventional cu amenzi cuprinse între 1.000 si 2.500 de lei. Unii fermieri nu sunt de acord cu aceasta metoda de igienizare a terenului.

„Nu este tocmai indicat pentru ca astfel apa din sol se evapora din cauza caldurii degajate de flacara si venim sa lucram un sol prea uscat”, explica Nicolae Leca, un agricultor. De cealalta parte sunt cei care cer ridicarea acestor restrictii pentru ca, spun ei, prin incendiere sunt distrusi si daunatorii care le distrug culturile.

„Arderea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa numai dupa obtinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de aparare împotriva incendiilor iar emiterea acestuia se face prin grija primarului de catre seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta sau persoana desemnata în acest sens”
lt. Andrei Grecu, ofiter relatii publice ISUJ Bacau.

De la inceputul acestui an, in judetul Bacau, s-au inregistrat 143 de incendii de vegetatie si alte incendii fara pagube, dintr-un total de 273 de incendii la care au participat fortele ISUJ Bacau. In anul 2013, au fost 187 de incendii de vegetatie si de resturi menajere, dintr-un total de 471 de incendii la care au intervenit pompierii militari.

APIA interzice arderea miristilor

Si anul acesta Agentia de Plati si Interventii in Agricultura Bacau i-a avertizat inca din primavara pe agricultori sa nu puna mâna pe chibrit. Incendierea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil este interzisa, iar cine incalca aceste reguli risca sa primeasca o subventie redusa.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri