26 aprilie 2024
ActualitateGuvernul va sesiza DNA în legătură cu transferul unui teren al Institutului...

Guvernul va sesiza DNA în legătură cu transferul unui teren al Institutului Fundulea în domeniul privat

Guvernul va sesiza DNA în legătură cu trecerea unei suprafețe de teren din domeniul public al statului și administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea în domeniul privat al orașului Fundulea, informează un comunicat al Executivului remis marți AGERPRES.

Sesizarea vine în urma unei anchete a Corpului de Control al primului ministru la instituțiile publice implicate în reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate pe raza județului Călărași, având ca obiect verificarea respectării prevederilor legale în legătură cu trecerea unor suprafețe de teren din domeniul public al statului și administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea în domeniul privat al unor unități administrativ-teritoriale.

Raportul Corpului de control pe această temă va fi transmis marți și Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile din comuna Nana.



Potrivit documentului, Comisia județeană de fond funciar Călărași a aprobat în 2007 delimitarea unei suprafețe de 1982,54 ha de teren, aflată în proprietatea publică a statului și administrarea I.N.C.D.A. Fundulea, precum și trecerea acestei suprafețe din domeniul public al statului în domeniul privat al orașului Fundulea ‘în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit (…) de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbănești, Sărulești, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupșanu”.

Inspectorii guvernamentali au constatat însă că emiterea acestei hotărâri “s-a făcut cu nerespectarea dispozițiilor legale (..) privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, conform cărora “trecerea din domeniul public în domeniul privat se face, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a Consiliului Județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local”.

În plus, Corpul de Control al prim ministrului a constatat că prin hotărârea emisă Comisia județeană de fond funciar Călărași a aprobat trecerea terenului în domeniul privat “fără a exista o justificare” pentru delimitarea acestei suprafețe de teren.

Totodată, Instituția Prefectului — Județul Călărași a comunicat Corpului de control al primului-ministru faptul că nu a identificat “documente din care să rezulte cu exactitate ce suprafață a fost destinată reconstituirii pe vechile amplasamente din totalul de 1.982,54 ha.”

“Transferul terenurilor de la comunele Gurbănești, Sărulești, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu, Lupșanu, Nana și Tămădău Mare la orașul Fundulea s-a realizat cu nerespectarea condițiilor legale, având în vedere faptul că trecerea terenului din domeniul public al statului în domeniul privat al orașului Fundulea s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, cu modificările și completările ulterioare, și a dispozițiilor din Regulamentul aprobat prin H.G. nr. 890/2005, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în Raportul Corpului de control.

Sursa citată mai precizează că una din consecințele “emiterii Hotărârii nr. 1607/13.07.2007 de către Comisia județeană de fond funciar Călărași a fost diminuarea domeniului public al statului în mod nelegal și netemeinic, cu suprafața de 1982,54 ha, având o valoare între 1.486.905 EUR și 2.973.810 EUR, potrivit ‘Ghidului cu prețurile orientative ale proprietăților imobiliare pentru județul Călărași’, pentru anul 2007, transmis Corpului de control al primului-ministru de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.

“Prin urmare, Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atribuții de control, va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Direcția Națională Anticorupție, privind operațiunile sau actele ilicite în legătură cu care au rezultat indicii de săvârșire a unei posibile fapte care poate întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanța de judecată să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunii și asupra vinovăției”, se mai arată în document.

AGERPRES

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri