26 aprilie 2024
MagazinDetroit, ruinele și turiștii săi

Detroit, ruinele și turiștii săi

După ce și-a declarat falimentul, Detroit, marele oraș din statul american Michigan, înregistrează un aflux de fotografi curioși care vin să viziteze clădirile abandonate, informează publicația Los Angeles Times, preluată de Courrier International.

Oliver Kearney a auzit vorbindu-se de ruine și de paragina din Detriot, însă la aceasta nu s-a așteptat: prostituate care se plimbă pe stradă de la 8 dimineața, parcări năpădite de buruieni, clădiri acoperite de graffiti roz fluorescent, școli goale…

Oliver a făcut 2.000 de fotografii doar în prima zi. ‘Niciun alt oraș american nu a cunoscut un declin de așa amploare. Acesta este cu adevărat genul de lucruri care nu pot fi văzute decât o dată în viață’, declară Kearney, care a văzut toate acestea în timpul unei vizite ghidate.



Oliver Kearney, 18 ani, arhitect aspirant, și-a convins tatăl să plece împreună din Marea Britanie spre Detroit, pentru a deveni parte a unei rare industrii ce ia naștere în acest oraș: o vizită ghidată prin uzine, biserici și școli abandonate. Sub îndrumarea ghidului Jesse Welter, cei doi au escaladat o rampă pentru a arunca o privire în interiorul unei gări închise de multă vreme, s-au strecurat printr-o spărtură de gard pentru a urca scările unui fost zgârie-nori de lux, au trecut pe sub niște porți pe cale să se năruie pentru a vedea o sală de bal părăsită, unde formația ‘Who’ își susținuse cândva primul lor concert din SUA.

‘La Detroit poți înțelege, poți simți cu adevărat istoria unui oraș. În Europa, atunci când clădirile ies din uz, ele sunt demolate’, subliniază Kearney. Acest lucru nu este posibil în orașul american. Detroit numără circa 78.000 de structuri goale, iar demolarea fiecărui imobil rezidențial abandonat costă în jur de 8.000 de dolari (5.900 de euro) — sumă pe care municipalitatea în faliment nu și-o poate permite.

Potrivit acesteia, 85% din cei 370 de kilometri pătrați ai localității ‘au înregistrat o scădere a populației’ în ultimii zece ani, iar încercările pentru a-i convinge pe investitori de a cumpăra edificii comerciale și de a le renova au dus în cel mai bun caz la rezultate împărțite. Astfel, proiectele ce vizează transformarea imensei structuri a Michigan Central Depot într-o cazino sau în sediul poliției, nu au dus la nimic, această gară rămânând pustie din 1988.

De o perioadă de timp, fotografi vin să imortalizeze acest declin, constată Los Angeles Times. Doi cetățeni francezi i-au consacrat chiar o carte: The Ruins of Detroit. Însă, de când orașul și-a declarat, în iulie, falimentul, hotelurile afirmă că au cunoscut un aflux de vizitatori interesați de ruine.

Jesse Welter a trebuit să cumpere un minibus de 12 locuri, pentru a putea face față acestui interes. Welter, în vârstă de 42 de ani, a fost mecanic de aeronautică, apoi reparator de aparate pentru distribuirea de bilete. El s-a inițiat în arta fotografică și s-a pus să ‘colinde’ prin oraș, făcând instantanee cu clădiri abandonate, fotografii pe care le vindea apoi pe o piață a artiștilor.

Ulterior, Welter și-a spus că dacă alte persoane doresc să vadă clădirile, el ar putea să le fie ghid și să vegheze asupra securității lor, acest din urmă aspect fiind probabil cel mai important: în timp ce vizitau, în octombrie, o uzină abandonată, doi turiști au rămas fără mașină, care le-a fost furată, iar alții au fost agresați în timpul periplului lor prin oraș.

Welter și-a făcut primul său tur ghidat la sfârșitul lui 2011, însă abia anul acesta activitatea sa a căpătat cu adevărat avânt. Clienții plătesc câte 45 de dolari pentru un tur de trei ore, în timpul căruia explorează unele dintre cele mai celebre structuri părăginite din Detroit.

După cum relatează Los Angeles Times, Jesse Welter știe să pătrundă în clădiri închise pentru public. El știe care sunt cartierele în care poți da nas în nas cu haite de câini vagabonzi și în ce studio de înregistrări materialul este încă acolo, ca și cum proprietarii ar fi ieșit de acolo în urmă cu doar câteva secunde, ca să ia masa. El cunoaște atât de bine bisericile, încât a ajutat un cuplu de tineri să găsească una abandonată pentru a se căsători acolo.

Teoretic, este interzis să intri în aceste clădiri. Pătrunderea într-o școală abandonată este pasibilă de o amendă în valoare de 225 de dolari. Welter, însă, nu se teme de poliție — în acest oraș sărac, efectivele sale au fost reduse — ci de oameni care caută prin pubele, de vagabonzi și de toți cei care ar putea ataca un om posesor al unui bun aparat de fotografiat. Din acest motiv, Welter își începe de obicei turul la ora 7 dimineața, cel mai bun moment pentru a evita oamenii periculoși.

Localnicii îi văd, însă, cu ochi răi pe cei care vin să contemple descompunerea orașului și califică acest fenomen drept ‘pornografie a ruinelor’. Ei ar dori ca vizitatorii să vadă părțile pozitive ale Detroitului, cum sunt terenurile sale abandonate, pe care agricultori întreprinzători încearcă să le transforme în grădini urbane. Unii locuitori ai orașului îl antipatizează în special pe Welter. Ei i-au scris un mesaj pe pereții bisericii Sfânta Agnes: ‘Pleacă, Jesse. Te urâm, pe tine și tururile tale ghidate’.

Va încerca Detroitul să capitalizeze turismul sau va încerca să-l împiedice — nimeni nu știe precis. În statul Indiana, orașul Gary, altă localitate plină de ruine, exploatează cu succes hoardele de fotografi care se plimbă prin clădirile abandonate: permisul pentru a putea face fotografii costă aici 50 de dolari, precizează Los Angeles Times. AGERPRES

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri