28 martie 2024
CulturăConstantin Calin, publicist de elita, scriitor, critic si istoric literar, la 75...

Constantin Calin, publicist de elita, scriitor, critic si istoric literar, la 75 de ani

Absolvent de filologie ieseana, profesor de literatura, universitar, redactor si redactor sef al revistei Ateneu, publicist de elita al Bacaului (si nu numai) Constantin Calin (n.22 iunie 1940, Udesti, Suceava) s-a consacrat, inca de la inceputurile gazetariei sale culturale, de critica si istorie literara, de punerea in valoare a operei lui George Bacovia, incepând cu anul 1964, când publica primul sau articol, ca un fel de “mica bravura”.

Debuteaza editorial im 1975, cu “Calaretul orb”, o antologie de poezii, semnate de Eusebiu Camilar, nascut, si el, in Udesti – Suceava, de la care a invatat “etica radacinilor”. Critic important în viata literara a Bacaului, participant la reaparitia revistei “Ateneu” în 1964, alaturi de alti publicisti si scriitori bacauani, presedinte al unei institutii de cultura cu rol de “indrumare si control”, revine la revista, continuând-si activitatea de redactor, pe care nu o mai paraseste pâna astazi.

Dupa 1990, reuseste sa impuna Suplimentul cultural-literar “Sinteze” al ziarului “Desteptarea”, unde se transferase din ratiuni tactico-literare si etice, iar in 1999, dupa indelungi cautari, documentari, asezari si reevaluari critice, Constantin Calin publica primul volum din “Dosarul Bacovia. Eseuri despre om si epoca”, iar cu volumul II “O descriere a operei” (2004), intra definitiv in rândul exegetilor operei bacoviene, deschizând drumul re-receptarii operei marelui poet bacauan, astfel ca orice incercare de a ti-l apropia pe Bacovia nu o poti face fara sa treci prin cele doua volume semnate de Constantin Calin.



Din acest moment, activitatea editoriala a cronicarului, criticului si istoricului literar de exceptie cunoaste o explozie aproape singulara, in 2001 aparându-i, la AGORA, “Despre sapca si alte lucruri demodate”, “Gustul vietii, varietati critice” (2007), “Stapânirea de sine, Miscelaneu” (2010), “In jurul lui Bacovia. Glose, jurnal” (2011), “Provinciale” (2012), “Cartile din ziar I – Interviurile” (2013) si “Scrisori catre un redactor” (2014). Personalitate complexa, figura prezenta la mai toate “petrecerile” literare, artistice (este si un apreciat critic al artei plastice), Profesorul Constantin Calin devine cu fiecare zi, cu fiecare carte, cu fiecare cronica publicata saptamânal in ATENEU, un personaj de legenda, viata si opera lui confundându-se cu isotria literara a ultimei jumatati de secol XX si inceputul secolului XXI din România, OMUL si OPERA sunt referinte atunci când deschizi o fereastra spre trecut, dar si spre viitor.

Acum, la implinirea a 75 de ani de viata, redactorii cotidianului DESTEPTAREA ii ureaza sanatate, ani buni, frumosi si bogati.

Stima noastra, domnule profesor!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri