29 martie 2024
ActualitateConcurs de creatie la Colegiul "V. Alecsandri"

Concurs de creatie la Colegiul “V. Alecsandri”

“La steaua… poeziei”

Zeci de elevi iubitori de literatura s-au adunat sâmbata, 15 ianuarie, in amfiteatrul Colegiului National “Vasile Alecsandri”, care a fost gazda unui concurs de creatie dedicat poetului Mihai Eminescu. Organizatori au fost chiar liceenii, mai exact, cei care sunt membri ai Consiliului Judetean al Elevilor (CJE). Tinerii s-au gândit ca cel mai potrivit mod de a-l sarbatori pe Mihai Eminescu este acela de a celebra insasi Poezia. Concursuri de creatie au avut loc, sâmbata, in toate capitalele de judet din Moldova. “La nivelul Consiliului Regional al Elevilor s-a infiintat cenaclul «Ei au fost, dar mai sunt inca», iar aceasta actiune este prima pe care o organizam”, a declarat Adriana Bora, presedinta CJE Bacau. Concursul gazduit de Colegiul National “Vasile Alecsandri” s-a numit “La steaua… poeziei” si a avut doua obiective: “Ne-am propus sa-l omagiem pe Mihai Eminescu, marele poet, pentru a-l pastra in constiinta nationala alaturi de alte valori sprituale românesti si, in acelasi timp, ne-am dorit sa promovam tinerele talente”, a explicat Roxana Camara, director al departamentului “Mobilitate, Formare si Informare” din cadrul CJE, care a fost coordonatoarea proiectului. Juriul a fost format din prof. Ramona Mocanu, CN “Vasile Alecsandri”, prof. Cecilia Stoian, Scoala “Constantin Platon”, Atena-Mariana Zara, poet si bibliotecar la Sectia de copii a Bibliotecii Judetene “C. Sturdza”, Bianca Marin, membra in biroul CJE, si prof. Anca Constantinescu, inspector scolar al ISJ Bacau, care a fost presedintele juriului.

“Râdem la dulce si plângem la amar”



“Initiativa este meritorie. Ii felicit atât pe organizatori cât si pe participanti, este un efort, mai ales ca este o zi de sâmbata. Apoi, apreciez faptul ca elevii au venit pregatiti, sunt talentati si ne arata ca iubesc poezia, il iubesc pe Mihai Eminescu, chiar in aceste vremuri in care factorul economic ne copleseste”, a declarat prof. Anca Constantinescu, inspector de limba si literatura româna. In competitie au intrat 20 de elevi ai unor licee si grupuri scolare din Bacau, Onesti, Moinesti, Tg. Ocna, si Buhusi. Tinerii si-au prezentat creatiile in direct. Mai precis, fiecare si-a recitat poezia cu care a participat la concurs, dupa care juriul s-a retras sa delibereze. Din versurile adolescentilor am aflat ca “e bine sa crezi in minciuni uneori/daca asta te ajuta sa zbori”, ca “alegem sa traim robotic”, “râdem la dulce si plângem la amar” si “ne narcotizam incet” intr-o lume din care a disparut dreptatea, emotia, iar “tristetea se aduna neasteptat in zapezi.” Chiar daca a avut o sarcina extrem de dificila, in cele din urma, juriul a decis.

Toti concurentii au primit carti

Premiul I i-a fost acordat Teodorei Irimia, de la Colegiul “Grigore Moisil” din Onesti. Tânara a reusit sa-si impresioneze auditoriul cu o poezie care, desi originala, a evocat toate temele eminesciene si i-a plimbat prin speciile genului liric. De ce a câstigat? “Probabil pentru ca am abordat exact tema: 161 de ani de la nasterea Marelui Poet. Am preferat sa aleg acest subiect pentru ca este aproape de sufletul meu. Cu Eminescu a inceput totul”, spune, absolut convinsa, Teodora. Premiul II a fost obtinut de Ana-Maria Anghel, iar premiul III, de Alexandru Radulescu. Cele doua mentiuni au mers la Aida Rotaru si Stefan Stoica. Pentru ca atmosfera acestui eveniment a fost extraordinara si pentru ca toti concurentii au dovedit talent si dragoste fata de poezie, s-au acordat nu mai putin de 15 premii speciale, dintre care trei au fost oferite de Biblioteca Judeteana “C. Sturdza”. Toti participantii au primit diplome si carti.
Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri