19 aprilie 2024
CulturăVIDEO: Comoara nestiuta de la Colegiul National „Ferdinand I"

VIDEO: Comoara nestiuta de la Colegiul National „Ferdinand I”

Colegiul National „Ferdinand I” ascunde o adevarata nestemata: un tezaur impresionat de carte, de 40.500 de exemplare. Biblioteca liceului este una din cele mai vechi biblioteci din judetul Bacau, in privinta colectiilor pe care le detine, si una dintre cele mai vechi din tara. Aici este istorie, patrimoniu, stiinta, literatura de calitate. Biblioteca contine o colectie de documente, cu caracter enciclopedic, adecvate nivelului si profilului unitatii de invatamânt in care functioneaza, parte integranta a procesului de instruire, formare si educare.

Inceputurile bibliotecii dateaza din 1892, când se serbează aniversarea a 25 de ani a gimnaziului din Bacău. Cu această ocazie, Alteta Sa Regală Principele Ferdinand daruieste bibliotecii 46 volume cu continut stiintific si literar. A fost pusa atunci prima piatra de temelie a impresionantei colectii de carte de azi. In anul 1903, Academia Româna doneaza 154 volume, carti de mare valoare, cele mai multe de istorie şi anale, iar la 1908 se pun cu adevarat bazele bibliotecii liceului, când Gheorghe Sturdza daruieste un important fond de carte, motivându-si astfel gestul: „Daruind Liceului «Principele Ferdinand» din orasul Bacau biblioteca me pentru amintirea parintelui meu Beizade C. Sturza in folosu instructiei scolarilor cari urmez si vor urma la acest lyceu”.

DSC_0257



„Biblioteca noastra a indeplinit multi ani si functiile unei biblioteci publice, ce a functionat in paralel cu biblioteca Primariei. In ziua de 23 mai 1911, la propunerea directorului de atunci al liceului, Ioan Manolescu, care spunea «…sa punem in stare de functionare o biblioteca deschisa publicului sub conducerea unui profesor de liceu», se unifica cele doua biblioteci prin transferarea intregului fond de carte al lui Gheorghe Sturdza la biblioteca liceului. Aceste carti au ramas in biblioteca de aici, pâna in 1960, când au fost transferate la Biblioteca Regională. La sarbatorirea centenarul Liceului «George Bacovia» de atunci, Colegiul National «Ferdinand I» de acum, un numar de 350 de carti au fost returnate bibliotecii liceului, iar acestea se gasesc si azi aici, in fondul de carte veche si rara a bibliotecii.”
bibliotecar Gabriela Saveluc – CN „Ferdinand I” Bacau

In anul 1916, biblioteca liceului avea un bibliotecar în persoana profesorului de limba franceza, C. S. Codreanu, primul cu norma intreaga, preocupat, in special, de tiparirea unui catalog de biblioteca. Nu se stie daca acest proiect s-a materializat, deoarece acel catalog nu s-a mai pastrat.

Cartea cea mai veche este din 1755

Cea mai veche carte din aceasta biblioteca dateaza din 1755, Dictionar de Drept si Practica, donat de Solomon Rosenberg, elev al liceului. De altfel, particularitatea acestei biblioteci este data tocmai de aceste colectii speciale, cele 1700 de volume, documente istorice, carte veche, carte rara, tiparituri deosebite prin vechime, ornamentatie, legaturile si materialele folosite, cu autografele unor personalitaţi care le-au detinut.

Aici sunt donatiile Altetei Sale Regale Principele Ferdinand, donatiile familiei Sturdza, donatiile lui G. Gavrilescu, directorul liceului între anii 1914-1918 si 1931-1938, donatiile elevului Mircea Cancicov, donatiile elevilor Ion Luca, Alexandru Piru, Paul Anghel, Calistrat Costin, dar si donatii mai recente, ale renumitului academician Solomon Marcus, Marius Mircu – fratele sau, Ovidiu Genaru, George Balaita sau Eugen Uricaru.

DSC_0315

Pentru cunoasterea istoriei scolii, cea mai importanta donatie o constituie „Monografia liceului «Principele Ferdinand» (1867-1906)”, scrisa de profesorul Lascar Veniamin, sub forma de manuscris. Toate aceste perle ale bibliotecii poarta semnatura, amprenta si o parte din sufletul celor care le-au atins, le-au apartinut, le-au citit si apoi le-au donat bibliotecii.

Un spatiu modern

In prezent, biblioteca Colegiului National „Ferdinand I” se afla amplasata intr-o cladire noua, spatioasa, luminoasa si care, inca de la prima vedere, isi dezvaluie multifunctionalitatea sa, având sala de lectura si de imprumut de carte, depozitul pentru colectiile uzuale si depozitul pentru colectiile speciale.

Fondul de carte este repartizat pe domenii – filosofie, religie, stiinte sociale, politica, economie, educatie, stiinte aplicate – medicina, tehnica, arta, lingvistica, literatura, geografie, istorie. Biblioteca colegiului poseda si un numar impresionant de documente de referinta, care sintetizeaza date din anumite domenii ale stiintei, tehnicii sau culturii, aproximativ 2.000 de dictionare, enciclopedii, albume, enciclopedii generale, albume de arta, tratate, atlase de istorie, geografice, zoologice, botanice, anatomice.

Deschisa tuturor

Biblioteca împrumuta gratuit publicatii si alte categorii de documente atât în timpul anului scolar, cât si în timpul vacantelor scolare. Pentru folosirea colectiilor de publicatii la domiciliu sau la sala de lectura, cititorii trebuie sa fie înscrisi la biblioteca.

„Oferta informationala variata, numarul documentelor din fondul bibliotecii, climatul favorabil din sala de lectura, serviciile oferite, precum si disponibilitatea mea de participare la formarea deprinderilor de lectura ale elevilor, a competentelor de comunicare, a dezvoltarii interesului pentru lectura, constituie motive ca numarul utilizatorilor bibliotecii sa creasca si sa se diversifice. Biblioteca are deschidere deosebita in primul rând pentru elevi si cadre didactice, dar si pentru alte categorii de personal din invatamânt.”
bibliotecar Gabriela Saveluc – CN „Ferdinand I” Bacau

Pe lânga bogata biblioteca, Gheorghe Sturdza a mai daruit liceului si portretul tatatui sau, printul Costache Sturdza: „am socotit de datoria me, se ofer Lyceului, pentru a fi asedat in localul Bibliotecei, portretu celui caruia se datoreste acest dar, asa dar odata cu aceasta, am onore a ve depune Portretu lui Beizade C. Sturza pentru a’l asaza in sala Bibliotecei.” Acest portret nu a mai fost insa gasit. Se pare ca s-a pierdut fara urma.

Acum, din intregul volum de carte, ponderea cea mai mare este din domeniul literatura româna (35 la suta), apoi literatura straina (25 la suta), urmat de domeniul matematica si stiinte (20 la suta), geografie si istorie (10 la suta), arta, arhitectura, muzica, sport (5 la suta), iar diferenta de 5 la suta o reprezintă celelalte domenii.

Elevii Colegiului National „Ferdinand I” – Mihnea Capat (clasa a IX-a E), Alexandra Murgu (clasa a IX-a E) si Octavian Taranu (clasa a XI-a C) au realizat si ei un film de prezentare a acestui tezaur, intr-o maniera proprie, inedita, ce a concurat si intr-o competitie de talie nationala intitulata „Biblioteca anului”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri