19 martie 2024
EvenimentClorul de la Bazin: S-a intâmplat, dar nu s-a produs

Clorul de la Bazin: S-a intâmplat, dar nu s-a produs

“Accident”. Asa a fost catalogat de oficialitati evenimentul de saptamâna trecuta, de la Bazinul de Inot din Bacau, când mai multi sportivi au reclamat miros intens de clor in aerul din incinta bazinului si chiar au mers la medic pentru consult.

Totul este pus pe seama hipocloritului livrat de Chimcomplex Borzesti, achizitionat luna trecuta si care ar fi fost de o alta calitate decât cel livrat de obicei.

“A fost vorba despre clor care s-a disipat mai greu in aer. Ca sa remediem rapid situatia, dat fiind ca sunt mai multe competitii in aceasta perioada, am schimbat o parte din apa din bazin si am folosit alt hipoclorit adus de la Chimcomplex.



Analizele efectuate de Directia de Sanatate Publica arata ca, acum, apa se incadreaza in parametrii normali. In acest weekend mai este o competitie nationala si se va desfasura in bune conditii, dar saptamâna viitoare vom schimba intreaga apa”, a spus viceprimarul Radu Ababei.

El a mai spus ca de la Chimcomplex s-au primit asigurari ca hipocloritul a fost acelasi ca intotdeauna.

Intrebat de reporterul “Desteptarii” pe ce criterii s-a stabilit ca ar fi fost vorba despre alt fel de hipoclorit, viceprimarul Ababei a spus ca nu exista diferente specificate in acte, iar totul este la nivel de perceptie individuala.

“Este prima oara când se intâmpla asa ceva in cei 30 de ani de când functioneaza bazinul. Nu a fost vorba insa de un accident major, ci doar de o intâmplare. Au fost peste 330 de sportivi la competitiile din saptâmâna trecuta si doar unul a reclamat probleme ce au necesitat asistenta medicala. Parametrii apei sunt in limite normale si nimeni nu este pus in pericol, in nici un fel”, a spus Gabriel Lupu, responsabil al bazelor sportive, din partea Primariei.

Bazinul de Inot are insa problema lipsei unei asistente medicale permanente, in conditiile in care, ca activitate curenta, peste 140 de copii sunt in grupele de initiere, la care se adauga sportivii de performanta.

Asistenta medicala este asigurata de instructori, care au pregatirea necesara, dupa cum spune instructorul Eugen Pilat. “Sunt instruit pentru situatiile in care un inotator ar avea nevoie de ajutor. Fac fata si am salvat multe vieti in activitatea mea. Insa incidentul legat de clor nu a necesitat nici o interventie din partea mea. Este pentru prima oara când ma confrunt cu o asemenea problema”, a spus antrenorul Eugen Pilat.

De mentionat ca intreg bazinul are o capacitate de 2750 mc de apa (cam cât ar consuma, cu o medie de 10mc/luna, o locuinta in 20 de ani – n.a).

Hipocloritul de la Chimcomplex este adus in cisterne speciale, in cantitate de 2,5 tone pe transport, in valoare de 1.950 de lei (ultima factura).

Din aceasta cantitate se folosesc in jur de 400 de litri pe luna. Viceprimarul Ababei a reamintit de o posibila schimbare a furnizorului de hipoclorit.

Singurii producatori de hipoclorit din România sunt Chimcomplex si Combinatul Chimic de la Govora. Acesta din urma are insa probleme cu livrarile, asa ca autoritatile s-ar putea orienta catre import, la preturi “aproximativ egale”, dupa cum a spus viceprimarul Ababei.

Am incercat, vineri, dupa conferinta de presa in care au fost prezentate toate aceste informatii si acuzatii indreptate spre Chimcomplex, sa aflam si opinia unui responsabil din partea intreprinderii. Secretara a fost amabila, dar la numarul furnizat de dumneaei, al responsabilului cu vânzarea clorului, respectiv domnul Daniel Prisecariu, dupa cum ne-a fost recomandat, nu a raspuns nimeni. Dispozitia de a prezenta opinia ramâne.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri