Ministrului Apelor, Lucia Varga (foto), a anuntat ca se vor aloca fonduri pentru finalizarea lucrarilor incepute si executate in proportie de 80 la suta. „Pâna acum s-a actionat doar la efecte când au venit inundatiile si mai putin la cauze, cum este defrisarea masiva. Trebuie sa facem impaduriri, corectare de torenti ca sa tinem apa la munte”, a explicat Lucia Varga. Pentru aceasta, ministerul are un inventar al punctelor critice, rezultat in urma hartilor de hazard, dar si un grafic de investitii si stadiul de realizare a acestora.
La nivelul Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Siret, care intretine cel mai mare bazin hidrografic din tara, hartile de hazard au fost finalizate deja. Urmeaza elaborarea planului de prevenire, protectie si diminuare a efectelor inundatiilor. Pentru implementarea acest proiect s-a alocat suma de 1,5 milioane de euro, din care 80 la suta este finantare europeana. Hartile de hazard ofera informatii care sunt folosite in caz de inundatii, respectiv intinderea zonei inundate, viteza apei sau adâncimea la viituri. Potrivit unui raport de mediu, lucrarile propuse de ABA Siret pe termen mediu sunt punerea in siguranta a barajului de la priza Trotus, in municipiul Onesti, punerea in siguranta a acumularii Poiana-Uzului, amenajarea Trotusului si afluentilor sai de pe tronsonul Ghimes-Urechesti, amenajarea malului drept al digului pe Siret in dreptul lacurilor de la Galbeni si Racaciuni, amenajari pe pârâul Bahna in zona localitatii Luizi-Calugara, regularizarea pârâului Sucevita si afluentilor sai pe tronsonul aflat in judetul nostru. Printre lucrarile pe termen lung propuse de aceeasi institutie se afla regularizarea pârâului Soci la Pâncesti, regularizarea pârâului Cleja, taierea cotului Siretului la Radomiresti, comuna Letea Veche si Hârlesti, comuna Filipesti, amenajarea Negelului in comuna Magura, regularizarea Tazlaului Sarat in comuna Magiresti, a Cucuietilor in Solont, amenajarea albiei pârâului Limpedea in Hemeiusi. In total, vorbim de sute de obiective de investitii in intreg bazinul hidrografic.
Dupa incheierea lucrarilor executate in proportie de 80 la suta, urmeaza alocari de fonduri pentru investitiile care sunt realizate in proportie de 50 la suta, pentru ca intr-un, doi sa fie finalizate. „S-a vorbit despre un principiu, nu despre sume concrete. Ce va pot spune este ca anul aceasta sumele sunt la 9 la suta din totalul necesar lucrarilor, comparativ cu anul trecut”, a declarat Emil Vamanu, directorul ABA Siret.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.