5 mai 2024
CulturăBacaul a fost doua zile capitala istoricilor si arheologilor din România

Bacaul a fost doua zile capitala istoricilor si arheologilor din România

Nu-i nicio exagerare. Tip de doua zile (2-3 octombrie), prestigioasa manifestare din Bacau a reunit specialisti din aproape toate universitatile, muzeele si institutele de cercetare din tara si din Republica Moldova, care au prezentat, in plen si pe sectiuni, peste 70 de lucrari stiintifice, referate si comunicari, marea lor majoritate având ca tema Cultura Cucuteni si enigmele acestei mari civilizatii preistorice.

Simpozionul a fost deschis de prof. univ. dr. Nicolae Ursulescu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, care a prezentat principala lucrare, o incursiune in cei 130 de ani de cercetari pe arealul cuprins intre Estul Transilvaniei, Moldova si Ucraina, dar mai ales contributia istoricilor, arheologilor, muzeografilor pentru punerea in valoare a rezultatelor acestor impresionante cercetari si descoperiri.

La Sectiunea Arheologie, moderata de prof. univ. dr. Nicolae Ursulescu si prof. dr. Ioan Mitrea, au fost prezentate lucrari semnate de prof. din Tg. Mures, Bacau, Suceava, Buzau, Onesti, Bucuresti, Iasi, Tg. Neamt, Sfântu Gheorghe, Tulcea, Chisinau, Roman, ale caror teme au adus noutati, bazate pe cercetari arheologice, in santierele de la Fulgeris (Bacau), Pauleni – Ciuc, Viisoara (Bacau), Monteoru (Buzau), Pietroasa Mica-Gruiu, Oroftiana (Botosani, Ciolpani – Bacau), Pietroasele (Buzau), Soroca (R. Moldova). „Chiar daca se sapa de peste 130 de ani, nu am reusit, in acesti ani, sa acoperim decât 10 la suta din arealul Culturii Cucuteni. Istoricii, arheologii, specialisti sau amatori, mai au mult, mult de lucru in anii ce vin, pentru a scoate la lumina bogatia si frumusetea acestei culturi preistorice”, a spus prof. Ursulescu.



Sectiunea Istorie, moderata de dr. Viorel Butnariu si dr. Laurentiu Chiriac, a excelat cu lucrari semnate de Vilica Munteanu, dr. Anton Cosa, Ioan Ungureanu, Cornelia Cucu, Elena Ungureanu, dr. Laurentiu Stroe, prof. Mihaela Baitan, Viorel Cruceanu, toti din Bacau, ale caror lucrari au fost apreciate de cei prezenti, o parte vor fi subiecte pentru viitoarea editie a revistei CARPICA, aflata la a 43-a aparitie, editie lansata cu priliejul acestui simpozion, prezentata de dr. Anton Cosa, de la Complexul Muzeal Bacau. La Sectiunea Personalitati si Muzeografie, coordonata de Eugenia Antonescu si Emil Paunescu, au fost aduse in prim plan contributiile extraordinare aduse de eminente personalitati ale istoriei, istoriografiei, arheologiei, muzeisticii si cercetarii stiintifice in domeniu, cum ar fi Constantin Erbiceanu, Simion Mehedinti, Moise Panga, dar si Grigore Tabacaru sau chiar… George Bacovia.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri