26 aprilie 2024
Actualitate2.000 de beneficiari vor consuma paisprezece milioane de lei

2.000 de beneficiari vor consuma paisprezece milioane de lei

Saraci angajati sau bani aruncati?

Comisia Europeana a suspendat POS DRU (Programul Operational Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane”) din cauza neregulilor din 2009-2011. Anul acesta, in urma unui audit cu rezultate pozitive, fondurile au fost deblocate, deci vor intra bani pe formare profesionala. Unii spun ca “sunt bani aruncati” si ca “mai bine s-ar face drumuri, caci asta ar insemna si locuri de munca”, altii sustin ca e foarte important ca cetatenii vulnerabili sa fie sprijiniti.

Prima din judet care beneficiaza de deblocare e DGASPC, care a lansat doua aplicatii: “Sustinerea Incluziunii Sociale a Grupurilor Vulnerabile in Regiunea Nord-Est” si “Egalitatea de sanse a grupurilor vulnerabile pentru accesul la educatie si pe piata muncii”. Prima va avea 210 beneficiari: persoane cu dizabilitati, persoane care apartin etniei rome si tineri peste 18 ani care parasesc sistemul de protectie. Valoarea proiectului este de 1.971.021 lei, iar contributia CJ Bacau, de 39.420 lei (2 la suta). Cu acesti bani vor fi realizate analize, strategii, servicii de consiliere, instruirea managerilor institutiilor care fac consiliere si, in fine, calificarea beneficiarilor in meserii ca agent de curatenie, lucrator in comert, in constructii, in alimentatie etc. Proiectul privind egalitatea de sanse va costa 2.236.487 lei, din care 2.003.266 lei sunt alocati din Fondul Social European, 188.491 lei de la bugetul de stat, iar 10.115 lei din bugetul CJ. Beneficiarii directi vor fi 183 de persoane cu handicap, 50 de persoane de etnie roma si 30 de tineri care parasesc sistemul de protectie.



Femeile invata sa faca afaceri

Primaria Bacau are doua proiecte finantate prin POS DRU: “Sistem integrat de crestere a ocupabilitatii” si “Initiative strategice de incluziune a femeilor in viata socio-profesionala”. Prin sistemul integrat, autoritatile vor sa ajute 558 de persoane sa-si dezvolte abilitatile necesare gasirii unui loc de munca, sa califice alte 508, sa invete 200 de persoane sa-si deschida o afacere si sa organizeze patru burse. Toate astea vor consuma 5.727.255 lei, din care 79.603 lei vor fi acoperiti din bugetul Bacaului, iar 5.612.709 lei din FSE. Al doilea proiect, realizat in parteneriat cu CL Sighetul Marmatiei, urmareste calificarea a 451 de femei, dezvoltarea competentelor antreprenoriale a 287 de femei si promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii. Valoarea proiectului este de 8.956.061 lei: 8.776.940 lei – asistenta financiara nerambursabila, iar 85.955 lei – contributia CL Bacau. In total, cele patru proiecte vor aduce judetului 14 milioane de lei (140 de miliarde de lei vechi), care vor ajuta circa 2.000 de cetateni defavorizati. Costul mediu ar fi de 7.000 de lei/persoana. Si daca s-ar face strategii individuale si cursuri in sistemul un profesor/un ucenic, tot pare cam mult. E bine ca luam bani de la UE, dar e important si sa-i folosim eficient. Vom urmari aceste proiecte pentru a vedea câti dintre beneficiari vor avea, la final, o noua calificare, un loc de munca sau o afacere.

 

“Proiectele presupun identificarea modalitatilor prin care poate fi dezvoltata capacitatea de ocupare a grupurilor vulnerabile, identificarea metodelor prin care sa-i motivam sa participe la programe de integrare, formarea profesionala a grupului tinta si a angajatilor institutiilor care le ofera suport.”   

Ionel Floroiu, vicepresedinte CJ Bacau

 

“Administratia Stavarache a fost mereu preocupata sa pastreze locurile de munca din oras si sa sprijine infiintarea altora noi. Pe de o parte, fondurile europene atrase pentru investitiile din oras au reprezentat un sprijin direct sau indirect pentru mediul de afaceri. Cele doua proiecte cu finantare europena au adresabilitate directa catre cei care ar putea fi afectati de criza si de instabilitatea de pe piata muncii.”

Ionut Tomescu, purtator de cuvânt Primaria Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri