4 mai 2024
ActualitateZona Metropolitană, tot mai aproape

Zona Metropolitană, tot mai aproape

Investiții pentru creșterea capacității instituționale și eficiența serviciilor administrației publice locale

La finalizarea proiectului „REFORMA – Investiții pentru creșterea capacității instituționale și eficiența serviciilor administrației publice locale”, Agenția de Dezvoltare Locală Bacău a organizat la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău o întâlnire în care a expus punctele din proiect și realizările ce vor urma. Au participat la eveniment primarul municipiului Bacău, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, reprezentanți ai universităților băcăuane, șefii unor servicii din Primăria Bacău și reprezentanți ai unor servicii descentralizate, reprezentanți ai societății civile și ai primăriilor din zona metropolitană. Întâlnirea a fost mediată de Adrian Anghel, directorul ADL Bacău și manager de proiect.

Municipiul Bacău a implementat, în calitate de beneficiar, proiectul „REFORMA – Investiții pentru creșterea capacității instituționale și eficiența serviciilor administrației publice locale”. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 24 de luni, scopul fiind implementarea mecanismelor și instrumentelor strategice de dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, prin actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Bacău pentru perioada 2021-2027 și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Bacău 2021-2027, prin intermediul unor instrumente moderne de management și crearea unui sistem de planificare strategică a dezvoltării locale. „Noi suntem interesați de Planul de Mobilitate Urbană care să permită transportul, deplasarea persoanelor cât și a mărfurilor pe raza municipiului Bacău. De asemenea, am dori, dacă putem fi ajutați ca acest Plan de Mobilitate Urbană să prevadă și un fel de conexiune a Universității la rețeaua de drumuri naționale, pentru că suntem cam izolați cu intrarea din prezent. În aceste zile avem niște construcții, vin mașini grele și nu avem acces în curtea Universității decât dacă luăm niște măsuri speciale. În rest, noi felicităm echipa de proiect în realizarea proiectului de transport metropolitan și vă dorim succes în realizarea lui”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky, rectorul Universității „Vasile Alecsandri” Bacău. „Prin aprobarea acestei Strategii și a Planului de Mobilitate Urbană s-a arătat că politicienii locali au trecut peste toate orgoliile și că lucrează în interesul cetățeanului. Este foarte important faptul că vor fi achiziționate autobuze electrice în valoare de peste 70 de milioane de lei care vor deservi municipiul Bacău și zona metropolitană. Vreau să îi salut pe toți cei prezenți aici, într-un număr foarte mare, ceea ce demonstrează că acest proiect este foarte important pentru noi toți”, a declarat Ilie Bârzu, consilier județean și reprezentant Zona Metroploitană.



„Pe lângă transportul metropolitan care este într-o stare avansată, avem în vedere și serviciul de ecarisaj care va deserve toată această zonă. Apoi ne mai gândim să organizăm și o poliție metropolitană prin unirea forțelor polițiilor locale pentru o mai bună protejare a cetățenilor, dar și un serviciu de urbanism metropolitan, pentru dezvoltarea întregii zone. Sunt primii pași și sperăm ca în următorii 6-7 ani să implementăm aceste servicii la nivel metropolitan.”

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, primarul municipiului Bacău

 

Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

  • OS1. Actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Bacău pentru perioada 2021-2027 cu scopul identificării și rezolvării problemelor comunității, în domeniul economic, de mediu și social, cât și crearea unei administrații publice eficiente în beneficiul socio-economic al comunității;
  • OS2: Actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, creșterea gradului de

dezvoltare urbană echilibrată, integrată și durabilă a Municipiului Bacău;

  • OS3. Îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților profesionale pentru personalul din cadrul UAT Municipiul Bacău în vederea creșterii performanței managementului instituției publice.

Rezultate obținute în urma implementării proiectului sunt:

  • R1: Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Bacău 2021-2027 elaborată;
  • R2: Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Bacău 2021-2027 actualizat;
  • R3: 70 de persoane participante la modulele de formare profesională, certificate.

Grupul țintă a fost reprezentat de persoanele direct sprijinite în cadrul proiectului din categoriile:

  • personal de conducere și de execuție din cadrul UAT Municipiul Bacău;
  • aleși locali din cadrul UAT Municipiul Bacău, astfel cum sunt definiți în actele normative incidente administrației publice locale.

Au fost certificate 70 de persoane care au participat la unul dintre cele 2 cursuri de formare profesională – „Politici Publice de Dezvoltare” și „Planificare Strategică”, în vederea dobândirii de competențe și abilități noi, inovative, cu scopul creșterii performanțelor și profesionalismului.

Valoarea totală a proiectului care a făcut obiectul contractului de finanțare a fost de 956.901,40 lei, din care 813.366,19 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European, 124.397,18 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național iar suma de 19.138.02 lei a reprezentat-o cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri