9 septembrie 2024
Cultură“Zilele Centrului de Cultura Apostu”. Dialoguri esentiale despre cultura, filosofie si cinema

“Zilele Centrului de Cultura Apostu”. Dialoguri esentiale despre cultura, filosofie si cinema

Vineri, 22 aprilie, de la ora 11.00, intr-un cadru academic (Sala Senatului a Universitatii „George Bacovia”), a avut loc deschiderea celei de-a XXI -a editie a „Zilelor Centrului de Cultura Apostu”, la care au fost invitate personalitati din cele mai diverse domenii, din Bacau si din tara, academicianul Alexandru Boboc, prof. univ. dr. in filosofie Marin Aiftincai, cercetator stiintific la Institutul de Filosofie si Psihologie al Academiei Române, Stefan Oprea, conferentiar, dramaturg, critic de teatru si film (Iasi), artistul plastic Emil Cassian Dumitras, poetul, prozatorul si publicistul Lucian Vasiliu (Iasi). Au fost preznti, de asemenea, profesori universitari, de la cele doua institutii de invatamânt din Bacau, scriitori, artisti plastici, actori, studenti din Bacau.

Salutul de bun venit a apartinut prof. univ. dr. Neculai Lupu, rector al univesitatii gazda: “Destinul a facut ca doua institutii de prestigiu din Bacau, ambele la fel de tinere, sa se intâlneasca intr-un parteneriat trainic si profund, spre beneficiul culturii, artei si educatiei. Centrul de Cultura “George Apostu”, condus de peste 25 de ani de Gheorghe Geo Popa renaste an de an, venind in fiecare anotimp cu lucruri noi. Pentru comunitatea academica a univesitatii noastre, actorul Geo Popa este socotit ca un membru al nostru, un om de cultura, un spirit mereu viu si inventiv, care lasa deschise usile centrului “Apostu”, astfel ca acolo gasim si ne regasim in tot ceea ce este frumos si durabil. Urez tuturor invitatilor o sedere placuta si fructuoasa in Bacau, cu speranta ca drumurile dumneavoastra nu vor ocoli un oras aflat in plina creatie si afirmare”.

Intâlniri esentiale

Invitatul de onoare al primei zile din program a fost regizorul de teatru si film, scenaristul, scriitorul, eseistul si profersorul Alexa Visarion, a carui participare a fost pusa sub genericul “Intâlniri esentiale”. ”Sunt sigur ca vor fi doua zile extraordinar de frumoase, pe acest drum al cunoasterii, pe care fiecare dintre noi, si toti la un loc, dam seama de fiecare gest, de fiecare cuvânt, astfel ca dialogul pe care vi-l propunem, ne duce acolo unde putem gasi starea de bine, desfatarea intelectului si a creatiei, in cele mai diverse domenii, specifice activitatii omului. Astazi, când vorbim, trebuie sa vorbim, de valori, de personalitati, de rolul lor in mersul unei natiuni, printre noi il avem pe unul dintre cei mai prestigiosi creatori de arta, de destine si constiinte – Alexa Visarion, caruia ii multumim si dorim sa aflam cât mai multe despre dumnealui, despre arta sa si, de ce nu, despre crezul intregii lui activitati”, a spus Geo Popa, director al Centrului de Cultura “George Apostu”.

2. zilelle centrului apostu site

Despre personalitatea si activitatea marelui regizor, care a marcat, prin creatiile sale, pe scena sau pe ecran, cultura româna din ultimii 40 de ani, au vorbit profesorul criticul Stefan Oprea, sintetizând sub titlul “Regizorul de teatru si film, scenaristul, profesorul Alexa Visarion”, intreaga activitate a regizorului, initat la Zilele Centrului de Cultura “George Apostu”, academicianul Alexandru Boboc, care a facut o paralela intre creatia cinematografica sI cea filozofica, prezenta in scenariile, dar mai ales creatiile regizorale din tara sI strainatate. Scriiotrul Lucian Vasiliu, a adus in atentia publicului cartea “Alexa Visarion sau destinul vocatiei”, Editura Junimea, Iasi, 2015. In final, Alexa Visarion s-a confesat intr-un emotionant eseu, ce a purtat titlul “Cine sunt. Timp, atitudine, constiinta”.

Spectacolul cartii

Intâlnirile esentiale s-au mutat, de la ora 17.00, la Centrul de Cultura “George Apostu” si au fost dedicate filosofiei, cartilor de filosofie. A fost lansat volumul “Ratiune si spirit in reconstructia moderna a filosofiei”, vol. I – “De la Descartes la Hegel”, Editura Academiei Române, 2015, semnata de acad. Alexandru Boboc”, prezentata de prof. univ. dr. Marin Aiftincai, o carte de analiza dar si de reconiderare a unor filosofi si curente filosofice.

[wonderplugin_gallery id=”510″]

O prezenta inedita, in postura de filosof, autor a doua volume, a fost cea a bacauanului Octavian Opris, cunoscut jurist si avocat, parlamentar in mai multe legislaturi, doctor in filozofie, cu studii la Curtea Europeana de Justitie si specializari cu profil juridic la Londra. Volumele “Hegel. Filosofia social-politica” si “Libertate, morala si politica”, ambele scoase la Editura Ideea Europeana, au beneficiat de o prezentare de exceptie a acad. Alexandru Boboc, care i-a fost si conducator de doctorat, dar si a profesorului dr. Gheorghe Iorga, cu o analiza pe exaustiva din punct de vedere literar si conceptual.

Sâmbata, de la ora 13.30, la Salonul de Arta contemporana, de la Centrul de Cultura “George Apostu” va avea loc vernisajul unei expozitii de ceramica, a artistului Emil Cassian Dumitras – “Amar”.
Alte detalii, in editia de luni a ziarului DESTEPTAREA.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img