4 mai 2024

Yemen

Despre războiul din Yemen se vorbește foarte puțin spre deloc. E și normal, dacă s-ar vorbi, s-ar ridica niște semne de întrebare în legătură cu niște crime de război la care complice sunt anumite state occidentale care dau peste tot pe unde apucă lecții de democrație, despre drepturile omului și care condamnă presupusele crime de război ale altora. Dar dacă aceia care măcelăresc civili cu arme sofisticate cumpărate de la SUA, Franța sau Anglia sunt saudiții, presa liberă se face că nu vede, trece mai departe și mai dă câte o fumigenă cu armele chimice ale lui Assad.

Războiul din Yemen a ajuns, însă, pe primele pagini după ce, acum câteva zile, cea mai mare rafinărie a Arabiei Saudite a fost parțial distrusă de un atac cu drone care au păcălit sistemele de apărare anti-aeriană, aruncând în aer și prețul petrolului. De sistemele AA Patriot nu mai spunem nimic. Oricum, n-ar folosi, banii i-am dat deja deși, iată, s-a dovedit din nou că nu fac față. E drept, s-a burzulit lumea că dronele care au atacat Aramco ar fi fost produse în Iran și au pornit iarăși amenințările americano-israeliene la adresa Teheranului, chiar dacă – s-a văzut în imagini – resturile rachetelor erau inscripționate cu litere latine și codificate potrivit sistemului de clasificare NATO.

Dar, câteva zile mai târziu, un alt eveniment a atras, din nou atenția: trei brigăzi ale armatei saudite au fost atacate și distruse pe propriul teritoriu, pe o adâncime de câteva sute de kilometri; rebelii houthi împotriva cărora luptă regimul de la Riad făcând sute de prizonieri. Eficiența și modul în care a fost condus atacul sugerează, însă, că în spatele rebelilor se află comandanți cu experiență în războiul convențional. Pentru că de data aceasta nu a fost un atac al unei gherile; a fost un atac coordonat între infanterie și artileria care a atacat aeroporturile militare ținând la sol aviația de sprijin sau determinând evacuarea elicopterelor de atac. Anul trecut avansam ideea că, după Siria, rușii urmează să se implice în Yemen.

Probabil că acest lucru deja s-a întâmplat, dar nu este exclus nici o implicare a Chinei, care încearcă să evite declanșarea unui război în Iran, conflict care i-ar afecta proiectul „drumurilor mătăsii”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri