27 aprilie 2024
InterviuVoluntariatul - socializare si responsabilizare

Voluntariatul – socializare si responsabilizare

Alexandru Duma este elev in clasa a XII-a E la Colegiul National aVasile Alecsandri”. In 2008, el a fost aVoluntarul anului”. Avand in vedere aceasta experienta, ne-am gandit sa-l intrebam cate ceva despre activitatea lui in acest domeniu, unde activeaza ca membru al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA), filiala din Bacau a Agentiei Nationale Antidrog.

Reporter: Ce te-a determinat sa devii voluntar intr-o organizatie care se ocupa cu prevenirea comportamentelor cu grad mare de risc asupra sanatatii persoanelor?
Alexandru Duma: In primul rand, am dorit sa devin voluntar pentru ca m-a incantat ideea de a avea incredere in oameni. Iar cei din organizatia mea sunt foarte solidari. Apoi faptul ca a fost CPECA si nu vreo organizatie neguvernamentala, asta a fost o intamplare. Acum trei ani, imparteam pliante in timpul grevei si am aflat despre acest Centru. A fost pur si simplu singura organizatie despre care stiam ca primeste voluntari.
Rep.: Spune-ne cate ceva despre activitatile organizatiei de voluntariat a Centrului.
A.D.: De obicei, ne intalnim cate o data pe saptamana, pentru sedinte, dar cand avem proiecte in derulare, ne intalnim de cate ori este necesar. De asemenea, suntem invatati cum sa-i convingem pe tineri si nu numai pe ei sa renunte la fumat, oferindu-le argumente pertinente, care sa le determine schimbarea comportamentului in aceasta privinta. V-as putea spune foarte multe despre efectele nocive ale drogurilor si ale tutunului asupra organismului uman… totusi nimeni nu poate fi obligat sa renunte. Asta trebuie sa fie alegerea lor, sa si-o asume, sa constientizeze ca au o problema si ca trebuie sa ceara ajutor pentru a-l putea primi. Noi ii informam si le aratam ca suntem alaturi de ei daca se hotarasc sa spuna stop dependentei.
R.: De ce si-ar dori adolescentii sa devina voluntari in organizatiile guvernamentale sau neguvernamentale?
A.D.: Pentru ca, pe langa activitatile propriu-zise de voluntariat, se organizeaza excursii, tabere, ne distram foarte bine. De asemenea, prin astfel de activitati obtii o mai mare stima de sine si, in primul rand, in felul acesta poti fi util celorlalti, cunosti mai bine fenomenele cu care se confrunta comunitatea din care faci parte si devii mai responsabil in ceea ce priveste viata proprie.
R.: Un mesaj pentru cititorii nostri?
A.D.: Voluntariatul este un gest de responsabilitate civica. Implicati-va in rezolvarea problemelor din comunitatea voastra, iar satisfactiile personale nu vor intarzia sa apara!

Roxana Camara, clasa a IX-a C



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri