27 aprilie 2024
ActualitateViitorul tinerilor artisti, pus sub semnul intrebarii / Greva japoneza la Teatrul...

Viitorul tinerilor artisti, pus sub semnul intrebarii / Greva japoneza la Teatrul „Bacovia”;

Actorii Teatrului Municipal aBacovia” au inceput o noua stagiune cu actiuni de protest impotriva hotararii Ministerului Culturii de a aplica proiectul de norme a Legii 353/2007. Nemultumirile au survenit in urma faptului ca acesta decizie va duce la incalcarea Codului Muncii, Contractului Colectiv de Munca si a Constitutiei Romaniei.

Ieri, artistii din toata tara au protestat inca o data impotriva deciziei Ministerului de Cultura de a aplica proiectul de norme in ceea ce priveste atat de controversata Lege 353/2007. Daca in mai multe judete au avut loc pichetari ale Prefecturilor, in Bacau actorii Teatrului Municipal aBacovia” au decis sa ramana in institutie. Pret de ora, ei s-au adunat in una din sali si au discutat pe marginea acestui subiect. Nemultumiti, ei au analizat atent cum ii va afecta transformarea constractelor incheiate pe perioada nedeterminata in altele pe perioada determinata, modul in care acesta decizie le va a schimba viitorul si care sunt solutiile care s-ar aputea aplica in acest caz. aTot ce au realizat artistii pana in prezent risca sa fie pierdut deoarece la varsta de 40 de ani un actor nu mai poate umbla in tara pentru a semna acte. Este buna legea Teatrului, dar nu poate fi aplicata in Romania, pentru ca valoarea unui asemenea contract ar fi prea mica pentru fi si suficienta. Nu iti ajung banii ca sa traiesti decent pana la obtinerea urmatorului contract”, a declarat Eliza Noemi Judeu, lider al Sindicatului Liber al Teatrului aBacovia”. Tot ea a mai explicat ca evaluarea actorilor, asa cum o impune noua lege, va fi una subiectiva in masura in care va fi realizata doar de directorul institutiei si Consiliul de Administratie si nu in ultimul rand, nu este corect faptul ca un director va primi 25 la suta marire la salariu daca va obtine un rol principal intr-o piesa. Acesta este un drept, a explicat ea, de care ar trebui sa beneficieze toti actorii, pentru ca in lumina reflectoarelor ei sunt egali indiferent de functia pe care o detin. aNu este normal sa se intample asa ceva, legea nu este in avantajul nostru pentru ca niciun actor nu va mai avea siguranta zilei de maine si aprecierea de care merita. In ceea ce priveste cultura, vad in fiecare zi foarte multe nereguli care vor trece in cenusiu valorile nationale. Este foarte trist. Plang pentru cei tineri care nu mai au porti deschise”, a adaugat actrita Ioana Ene Mihail. Parerea ei a fost sustinuta si de catre Eugen Ionescu, care a mai spus ca aam muncit o viata pentru ce? Acum se va alege praful de tot”. Din punctul de vedere a Firutei Apetrei, atotul este o harababura, nu putem beneficia de protectie sociala, de nimic. Nici macar someri nu vom fi”.

Pauza 30 de zile



Negocierile dintre liderii sindicali si reprezentantii Ministerului Culturii nu s-au finalizat cu un armistitiu, insa actiunile sindicale se vor opri aici timp de 30 de zile. In tot acest timp vor avea loc alte intalniri la Bucuresti care vor avea ca scop gasirea unei solutii de mijoc, astfel incat la inceputul lunii octombrie a acestui an artistii din toata tara sa primesca un raspuns explicit. Ei se asteapta o modificare a proiectului de norme care va atrage dupa sine si incetarea actiunilor de protest. aAvem speranta ca proiectul de norme inaintat de catre Ministerului Culturii se va schimba, pentru ca Legea sa fie aplicata corect. Noi vom continua activitatea in teatru si ne vom juca piesele in continuare in tot acest timp si nu vom lasa acest inceput de stagiune sa fie umbrit de nemultumirile noastre. Ne pastram optimismul”, a incheiat actrita Eliza Noemi Judeu.Scris de Daniela Pilat

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri