27 aprilie 2024
InterviuVictor Ponta: "Udrea a stat prea mult la soare si s-a ars!"

Victor Ponta: “Udrea a stat prea mult la soare si s-a ars!”

Prezent in Bacau pentru etapa din calendarul Campionatului National de Karting, Victor Ponta a acordat un interviu cotidianului Desteptarea sustinandu-si, deopotriva, fiul – Andrei – ce concura la categoria Pufo.

Reporter: Sunteti ministrul pentru Relatia cu Parlamentul al cabinetului Boc. In ce relatii se mai afla acest Guvern cu forul Legislativ? Mai exista vreo relatie, in afara de cea pe care o vedem zilnic pe micile ecrane?
Victor Ponta: In mod normal, Parlamentul controleaza Guvernul, pentru ca el il numeste. Noi ne-am obisnuit ca in fata Guvernului sa nu miste nimeni, ca Guvernul sa fie deasupra tuturor. Parlamentul face ce trebuie sa faca pentru prima data: controleaza, in sfarsit, Guvernul. Sa nu uitam ca Parlamentul e ales direct de oameni, Guvernul nu. De altfel, suntem una dintre putinele tari democratice in care Guvernul nu a fost dat jos niciodata de Parlament. Nu mi se pare tocmai normal.
Rep.: Citesc printre randuri ca vin vremuri delicate pentru actualul Executiv…
V.P.: Controlul exercitat de Parlament asupra Guvernului e o chestie buna. Nicio putere care ajunge sa prinda o putere prea mare nu e buna. Ideea de cinci ani de zile a presedintelui Basescu arata ca cine are de unul singur o putere necontrolata ajunge s-o ia razna, mai devreme sau mai tarziu. Guvernul lui Nastase a fost poate cel mai puternic si cel mai eficient, dar a avut si excese pe masura puterii de care a dispus in acel moment.
Rep.: Cabinetul Boc e un Executiv al ordonantelor de urgenta…
V.P.: Asta e responsabilitatea mea si a premierului. Au fost multe ordonante, am fost si contra unor ministri care vroiau cu orice pret ordonante de urgenta. Faptul ca
s-a exagerat e evident: unele ordonante au fost declarate neconstitutionale, altele au fost amendate ulterior, altele au picat pur si simplu. Sentimentul urgentei e infiltrat in ministri de aparatele din ministere. Sunt captivii acelor aparate din subordine.
Rep.: Un top recent arata ca ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, si dumneavoastra sunteti cei mai respectati ministri social-democrati din Guvern, ca restul sunt buni de remaniat…
V.P.: Am vazut si eu acele topuri. Cred ca eu si Cristi suntem cei mai pregatiti pentru a face ceea ce facem. El e diplomat de cariera, eu un specialist in drept. Cred ca oamenii ne vad, de fapt, in acest fel. Profesional, activam pe domeniile pe care ne-am pregatit. Sigur, ministerul meu e mult mai mic. Una e sa ai grija de 300 de mii de profesori sau de agricultura tarii si altceva sa deservesti relatia cu Parlamentul.
Rep.: Actuala coalitie mi se pare ca sufera de masochism guvernamental. Unul din parteneri infiinteaza comisii de ancheta pentru a-l executa pe celalalt. Ce se petrece de fapt?
V.P.: E tot o chestie de echilibru al puterii. PD-L e mai puternic in Guvern. Ei au ministere cu bani, noi ministere cu cheltuieli. In plus, dau si premierul. PSD e mai puternic in Parlament cu orice fel de sprijin ar fi el, PNL sau chiar UDMR. E, pur si simplu, un echilibru de putere. PD-L e mai puternic in Guvern, noi suntem mai puternici in Parlament.
[ad#stire] Rep.: Cat de importante sunt, in logica guvernarii, perdelele Elenei Udrea de la Ministerul Turismului?
V.P.: Elena e un personaj politic care merge foarte mult pe imagine. Din pacate, o expunere mediatica mare inseamna si un numar mai mare de atacuri cu care are de-a face. E ca expunerea la soare: stai mai mult, te arzi. E logic.
Rep.: “Etalonul” politic national “Vanghelie” e unitatea de masura a social-democratiei romanesti?
V.P.: Sunt convins ca nu. Vanghelie e votat in sectorul 5, dar e doar pentru Bucuresti si atat.

A consemnat Lucian Bogdanel



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri