4 mai 2024
EconomieVeterinarii sar în sprijinul crescătorilor de porci, afectați de pestă

* medicii prelevează probe de sânge de la porcii gospodarilor, în vederea ridicării restricțiilor de circulație impuse de pesta porcină africană * sunt vizate animalele din gospodăriile și fermele aflate în focarele de la Răcăciuni, Teiuș - comuna Parava și Ruși Ciutea - comuna Letea Veche

Veterinarii sar în sprijinul crescătorilor de porci, afectați de pestă

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău anunță o serie de măsuri care să le permită crescătorilor de animale sacrificarea și valorificarea porcilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Decizia, luată în contextul focarelor de pestă porcină, apare ca urmare a solicitărilor venite din partea firmelor din domeniu care au afaceri în zonele unde s-au impus restricții, dar și a gospodarilor din aceste localități.

Firmele din segmentul creșterii animalelor au cerut acordarea de derogări de la legislația europeană și națională în domeniu, în scopul reducerii duratei restricțiilor impuse. În felul acesta, crescătorii de animale speră ca măsura, odată aplicată, să le permită valorificarea necondiționată a cărnii. Este vorba despre comuna Răcăciuni și localitatea Teiuș din comuna Parava, precum și Ruși Ciutea – comuna Letea Veche, unde au fost identificate cele mai noi focare de pestă porcină africană.

„Direcția Sanitară Veterinară Bacău, împreună cu medicii veterinari de liberă practică, face eforturi susținute pentru ridicarea măsurilor de restricție pentru focarele mai sus amintite, prin aplicarea unui program intensiv de prelevare de probe și de testări, prin care se exclude prezența pestei porcine africane în toate exploatațiile din zona de protecție, respectiv de supraveghere, în conformitate legislația europeană în domeniu”, au transmis reprezentanții DSVSA Bacău. Mai exact, au fost formate nu mai puțin de 23 de echipe de specialiști în prelevare de probe de la animale. Aceștia vor acționa în zonele de supraveghere care cuprind 9 UAT cu 27 localități, precum și în zonele de protecție care include alte 2 UAT-uri cu un total de 7 localități.



La acțiunea care debutează în această săptămână, sunt implicate și unitățile administrativ teritoriale din zonele de restricție. Vor fi prelevate aproape 4.200 de probe în zona de supraveghere și alte circa 2.200, în zona de protecție. Acțiunea se va încheia în jurul datei de 18 decembrie. „Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli”, au încheiat reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri