22 mai 2024
Zona zeroEu știuVaccinul românesc anti-Covid, în faza de testare pe cobai

Vaccinul românesc anti-Covid, în faza de testare pe cobai

Cercetătorii din sectorul medical au ajuns la faza de testare pe animale a vaccinului românesc anti-Covid 19, care, potrivit reprezentanţilor din domeniu, crează imunitate pentru o perioadă de 11 ani. Dacă România va reuşi să scoată pe piaţă acest vaccin, atunci se va clasa pe locul întâi din punct de vedere al cercetării medicale.

Din păcate, însă, nici acest proiect nu este lipsit de controverse, în ultimele două luni Curtea de conturi efectuând verificări la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Pius Brânzeu şi la centrul de cer­cetare OncoGen din Timişoara – implicate în dezvoltarea vacinului -, legate de modul de cheltuire a bugetului alocat pentru realizarea serului anti-Covid 19.

Vaccinul românesc anti-Covid 19 pare să fi ajuns într-un impas creat în jurul fondurilor necesare cercetărilor care se află în derulare. Suma alocată iniţial este insuficientă, iar realizarea vaccinului are nevoie de finanţare, susţine prof. univ.dr. Virgil Păunescu, coordonatorul proiectului Decode (pentru realizarea vaccinului românesc anti-Covid 19). Conform domniei sale, ar mai fi nevoie de 5 milioane de euro pentru a se trece la faza de testare. Specialistul a anunţat, recent, pe pagina sa de Facebook: “Mulţumită eforturilor colectivului nostru, centrul OncoGen este în tratative cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţarea facilităţilor de producţie de vaccinuri împotriva Sars- Cov-2 în România.



OncoGen (în parteneriat cu Institutul Cantacuzino) este singurul institut de cercetări din România care are în dezvoltare un vaccin candidat împotriva Sars-Cov-2 recunoscut de OMS şi care poate îndeplini condiţiile de finanţare ale unei fabrici de vaccinuri din fonduri UE. Cu un pic de ajutor, România poate avea din nou capacitatea de a-şi asigura necesarul de vaccinuri (şi nu doar pentru Sars-Cov-2)”.

Anunţul coordonatorului proiectului a fost preluat de Cristian Diaconescu, preşedintele PMP, formaţiune politică în care Virgil Păunescu este vicepreşedinte. Liderul PMP făcea, în 7 aprilie, un apel către premierul Florin Cîţu, referitor la faptul că este nevoie de alocarea de fonduri din Planul Naţional de Rederesare şi Rezilienţă (PNRR) “pentru producţia unui vaccin anti-virus, cu 17 ani perioadă de imunizare”.

Cristian Diaconescu menţionează: “Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi-a exprimat intenţia de a finanţa o fabrică în România pentru a produce vaccinul anti-Covid dezvoltat de Institutul OncoGen Timişoara.

Instituţia financiară ar asigura jumătate din fondurile necesare construirii unei fabrici şi în totalitate fondurile necesare fazei a III-a a studiului clinic, care este şi cea mai scumpă. Din împrumuturile pe care România le va putea accesa prin Planul de Rezilienţă, s-ar putea finanţa cealaltă jumătate. Un studiu al cercetătorilor de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite a confirmat că activarea imunităţii celulare, pe care se bazează vaccinul românesc anti-Covid, este eficientă în lupta cu virusul.

Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară, prof. dr. Virgil Păunescu, care cercetează la Timişoara acest vaccin, susţine că imunitatea dată de ser atinge 17 ani. El a cerut Guvernului să-i repartizeze un consilier pe probleme economice pentru a discuta acest subiect de o importanţă covârşitoare pentru România. BEI asigură consultanţă gratuită totală, de la finanţare până la punerea în funcţiune a viitoarei fabrici.

Astfel, s-ar putea realiza în timp scurt 5-10 milioane de doze, iar platforma de vaccinare poate fi aplicată şi în alte boli, nu doar în SARS-Cov-2. E nevoie doar de o decizie politică”.

Citiți integral în Bursa

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri