27 aprilie 2024
ActualitateVa fi asfaltat drumul spre Mânăstirea Răchitoasa

Va fi asfaltat drumul spre Mânăstirea Răchitoasa

Străinii care vor dori să viziteze Mânăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Răchitoasa, dar și băcăuanii care sunt evlavioși sau iubitori de cultură vor putea ajunge la acest lăcaș mult mai lesne. Serviciul Public Județean de Drumuri a propus încadrarea drumului comunal 50, care are peste doi kilometri, și a drumului de 300 de metri care duce la mânăstire în categoria celor de interes județean. Drept urmare, acestea vor fi modernizate din bugetul județului.

În comună se află Mânăstirea Răchitoasa, ansamblu care cuprinde Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, construită în 1697, zidul de incintă, din 1704, și alte clădiri din 1739, precum și Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli”, datând din 1634-1653, și Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, 1750, din Oprișești, toate trei fiind monumente istorice de interes național, atestate de Ministerul Culturii. Modernizarea celor două drumuri este în interesul comunității locale, dar și al județului deoarece va crește fluența traficului și numărul de pelerini care vor vizita ansamblul arhitectural. Mânăstirea „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită de spătarul Ilie Ianaki Tifescu în 1697, lângă bisericuța din lemn a cimitirului.

El a scris în testament că nimeni nu are voie să strice mânăstirea, iar de o va strica cineva, acela „să fie blestemat de Domnul Dumnezeu și de toți sfinții. Amin”. În 1729, Gavriil, fiul lui Ilie Ianaki, a închinat-o Mânăstirii Vatopedu de pe Muntele Athos.



La cutremurul din 1739, biserica s-a dărâmat și a fost renovată o sută de ani mai târziu. În 1863, după secularizarea pădurilor bisericești, Mânăstirea Răchitoasa a transformată în leprozerie (penitenciar „pentru oamenii fără căpătâi”), iar sub regimul comunist, în azil de bătrâni. Lăcașul a fost restaurat în 2015-2016 din fonduri europene, printr-un proiect care aparține starețului Eftimie și a cărui valoare a fost de 23 de milioane de lei. Investiția a fost sprijinită de Consiliul Județean Bacău cu 220.000 de lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri