20 mai 2024
ActualitateUniversitatea „George Bacovia” din Bacău, gazda unui nou eveniment științific și cultural

Universitatea „George Bacovia” din Bacău, gazda unui nou eveniment științific și cultural

La Universitatea „George Bacovia” din Bacău a avut loc, pe 20 decembrie, o serie de activități în cadrul Conferinței Internaționale „Orientări creative în învățământul și cerecetarea românească la 30 de ani de la Revoluție. O privire intra-, pluri- și transdisciplinară”, iar ziua s-a dovedit a fi un real succes.

Inițiativa organizării acestei conferințe internaționale au avut-o trei dascăli băcăuani de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” care și-au dorit să aducă ceva nou în învățământul preuniversitar din județ. Ideea le-a fost susținută de lector univ. dr. Violeta Urban, decan al Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative din cadrul Universității „George Bacovia” din Bacău. Alături de Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” și Universitatea „George Bacovia” din Bacău, au fost, în calitate de parteneri, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Institutul de Științe ale Educației din Republica Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol (cu sediul în Chișinău), Republica Moldova și Asociația Culturală Varto, Ucraina.

Programul zilei a fost unul complex care a reușit să țină vie atenția celor prezenți și să le demonstreze așa cum a afimat și prof. drd. Mihaela Dănăilă-Moisă, moderatorul Conferinței, „că se pot face lucruri mari și plecând de la oameni mici”. Aceste lucruri mari au fost inițiate de directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” – prof. drd. Crina Antip, de prof. drd. Mihaela Dănăilă-Moisă și prof. drd. Moinica-Maria Mihăilă și s-au concretizat vineri prin prezența și implicarea reprezentantelor Institutului de Științe ale Educației din Chișinău: conf. univ. dr. Aliona Paniș și lector univ. dr. Elena Puzur, prin prezența asistentului univ. drd. Elena Stamati din cadrul Universității de Stat din Tiraspol, Republica Moldova, a generalului de flotilă aeriană dr. Vasile Florea, a reprezentatului ISJ Bacău – inspector școlar prof. Florentina Stanciu și, nu în ultimul rând, prin cea a decanului Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative din cadrul Universității „George Bacovia” din Bacău, lector univ. dr. Violeta Urban. De asemenea, Radu Naforniță (lect. univ. dr. la Universitatea „George Bacovia” și director al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău) a susținut un workshop denumit Metode creative de intervenție preventivă în rândul populației școlare la care au participat peste 40 de cadre didactice, psihologi și consilieri școlari.



Ziua a debutat cu o sesiune în plen în care au fost prezenți invitați de seamă atât din țară, cât și de peste hotare. Auditoriul a fost captat de discursul gen. dr. Vasile Florea care a prezentat o expunere despre stările de spirit ale românilor de dinainte de ’89 și după acest moment, iar atmosfera de sărbătoare științifică a fost completată de comunicarea conf. univ. dr. Aliona Paniș care a adus în atenția celor prezenți o problemă de actualitate și anume reglarea afectivă a cadrului didactic. Pe lângă aceste comunicări programul zilei a vizat și prezentarea pe secțiuni a lucrărilor conferinței, având loc două secțiuni de dezbatere: secțiunea cadrelor didactice preuniversitare la finele căreia participanții au concluzionat că ar fi necesare mai multe astfel de dezbateri care să implice activ profesorii, căci sunt formative și vin în sprijinul dascălului. Secțiunea adresată cadrelor didactice universitare și doctoranzilor s-a încheiat cu gândul că este necesară „asigurarea climatului dezvoltării armonioase a elevului/studentului în parteneriat școală-familie și socializarea în cheia rădăcinilor tradiționale” (conf. univ. dr. Aliona Paniș).

Tot evenimente marcante ale zilei au fost și lansarea Monografiei Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” realizată de prof. drd. Crina Antip și prof. drd. Mihăilă Monica, iar prezența muzeografului Iulian Bucur a arătat că această lucrare are o însemnătate aparte pentru conservarea valorilor satului românesc. Ziua s-a încheiat cu o expoziție de măști tradiționale românești și cu un program artistic susținut de elevii școlii inițiatoare și coordonați de prof. Ana Sicinschi, care i-au încântat pe cei prezenți cu voioșia lor. Totul s-a finalizat într-o notă de optimism și cu speranța că „ediția de anul viitor va fi cel puțin la fel de fructuoasă, cu mai mulți participanți, atât din mediul școlar preuniversitar, cât și din cel universitar, care să valorizere școala indiferent de treptele ei: primar, gimnazial, liceal sau universitar”. (lector univ. dr. Violeta Urban, Decanul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative din cadrul Universității „George Bacovia” din Bacău).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri