3 mai 2024
ActualitateUniversitatea „George Bacovia” din Bacău – 30 de ani de performanță educațională...

Universitatea „George Bacovia” din Bacău – 30 de ani de performanță educațională și științifică

Excelență în educație și cercetare, reziliență și management performant, implicare comunitară, proiecte de dezvoltare locală și regională, sunt mărturia celor 30 de ani de existență a Universității „George Bacovia” din Bacău, stâncă de neclintit în fața tuturor provocărilor.

Înființată în anul 1992, Universitatea  a contribuit la dezvoltarea comunității locale și la recunoașterea Bacăului ca centru important al educației universitare (prin cei peste 15.000 de absolvenți de studii universitare de licența și masterat, în domeniile economic, juridic și administrativ), al cercetării științifice (prin colaborarea cu universități din peste 30 de țări în organizarea de conferințe și publicare de articole științifice) și al antreprenoriatului (prin implementarea de proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, menite să dezvolte spiritul antreprenorial și să susțină investițiile și crearea de noi locuri de muncă, mai ales în regiunea de Nord-Est a României).

Manifestările prilejuite de aniversarea a 30 de ani de activitate au loc în perioada 7 – 11 noiembrie 2022, în care sunt programate evenimente științifice, culturale și educaționale de anvergură națională și internațională.



Manifestările debutează pe data de 7 noiembrie 2022 cu „Ziua porților deschise”, organizarea unui pavilion expozițional cu manuscrisele lui Mihai Eminescu și a revistelor științifice publicate în Editura Universității – evenimente care se adresează întregii comunități băcăuane, procese simulate în Clinica juridică dar și concursuri de eseuri ale studenților pe teme juridice, economice și administrative. Inedit va fi și evenimentul Dialoguri fără gratii, în cadrul căruia vor avea loc discuții între studenți și deținuți din Penitenciarul Bacău. De asemenea, în aceeași zi, va avea loc și Conferința de lansare a Proiectului Transformarea digitală – calea spre un viitor de succes, aprobat prin Ordin al ministrului educației, în cadrul apelului Granturi pentru digitalizarea universităților.

În ziua de 8 noiembrie 2022 sunt programate evenimente educaționale și de orientare în carieră pentru studenți. Astfel, în cadrul evenimentului „Ziua carierei – Drumul meu în viață. Față în față cu experiența profesională”, organizat de Departamentul Servicii pentru Elevi, Studenți și Absolvenți, studenții Universității vor efectua vizite de lucru la: Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – Filiala Bacău, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bacău, Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Bacău, și vor participa la întâlniri cu specialiști din domeniile programelor de studii pe care le urmează. De asemenea, vor avea loc 7 workshop-uri pe teme de interes pentru studenți, masteranzi, elevi, cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, antreprenori, funcționari publici și personal contractual din instituții publice, mediate de specialiști din diverse domenii.

9 noiembrie 2022 este ziua parteneriatelor Universității și a recunoașterii contribuției acestora la afirmarea idealurilor și obiectivelor învățământului academic românesc. Evenimentele continuă cu expoziția de ceramică „Muguri de toamnă” organizată la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, workshop-uri, dezbateri și un concurs de eseuri ale studenților organizat la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna. Ziua se încheie cu un eveniment dedicat absolvenților Universității.

Ziua de 10 noiembrie 2022 este dedicată cercetării științifice și debutează cu festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar Doctor, d.h.c. Mircea DUȚU. În aceeași zi au loc deschiderea și desfășurarea celor două conferințe: Conferința internațională „Economy Transdisciplinarity Cognition” (ediția a VIII-a) și Conferința națională cu participare internațională „Devianță și criminalitate. Evoluție, tendințe și perspective” (ediția a VI-a). În contextul aniversării a 10 ani de la apariția primului număr al revistei „Acta Universitatis George Bacovia. Juridica” se va acorda premiul „George Antoniu”. Pe tot parcursul zilei, la sediul Universității, sunt organizate standuri tematice de bune practici în cadrul activității „Aleea prevenirii”, în colaborare cu: Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Poliția Locală Bacău, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bacău, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, Penitenciarul Bacău și Centrul Educativ Târgu Ocna.

În ultima zi a manifestărilor, 11 noiembrie 2022, continuă prezentarea rezultatelor cercetării științifice în cadrul celor două conferințe, iar la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna are loc workshop-ul cu tema „Noutăți și perspective privind managementul schimbării în instituțiile din sistemul penitenciar” la care participă studenți și specialiști din domeniu.

Manifestările sunt organizate cu sprijinul Consiliului Județean Bacău, Primăriei și Consiliului Local Bacău și în colaborare cu: Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – Filiala Bacău, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bacău, Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Bacău, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Poliția Locală Bacău, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bacău, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, Penitenciarul Bacău și Centrul Educativ Târgu Ocna, Academia CLAR, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est – Reprezentanța Bruxelles, Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău și cuprind evenimente dedicate: elevilor și cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, studenților, masteranzilor, absolvenților și cadrelor didactice din învățământul universitar, cercetătorilor și specialiștilor din domeniile economic, juridic și administrativ, colaboratorilor din instituțiile publice și private.

Programul integral al manifestărilor poate fi consultat accesând link-ul: https://www.ugb.ro/.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri