12 mai 2024
ActualitateUnde facem recensământul dacă am ratat autorecenzarea?

Unde facem recensământul dacă am ratat autorecenzarea?

Peste 80% dintre băcăuani au participat le procesul de recenzare

Recensământul populației și locuințelor a început pe 14 martie, cu etapa de autorecenzare, introdusă în premieră, în acest an.

Autorecenzarea s-a desfășurat până pe 27 mai, fiind opțională. Populația care nu a participat la această etapă nu v-a fi sancționată. În schimb, participanții la autorecenzare pot beneficia de o zi liberă suplimentară. În a doua etapă, s-a făcut recenzare la domiciliu, întregul proces urmând a fi încheiat pe 17 iulie.



Potrivit Direcției Județene de Statistică (DJS) Bacău, la nivelul județului, sunt 93 de UAT-uri (8 municipii sau orașe și 85 de localități rurale) în care s-au organizat 592 sectoare de recensământ, din care 246 de sectoare, în mediul urban, și 346 sectoare, în mediul rural. Mărimea medie a unui sector este de aproximativ 500 de locuințe. Până la data de 7 iulie, la nivelul județului, erau încărcate pe server 161.092 chestionare, fiind recenzate 240.984 persoane.

„Menționăm că acest număr reprezintă numărul total de formulare încărcate pe server, dar care nu au intrat în procedura finală de validare”, au precizat reprezentanții DJS Bacău. Cele 240.984 de persoane recenzate reprezintă 68,6% din totalul populației care trebuia să participe la acest proces. Dacă-i adăugăm și pe băcăuanii care s-au autorecenzat, rezultă că, în total, 80,5 % din totalul populației estimate au parcurs aceste etape.

Ritm de recenzare crescut se înregistrează în Luzi Călugăra, Faraoani, Prăjești, Târgu Trotuș, Urechești, Izvoru Berheciului și Berești Bistrița. La polul opus, localitățile unde recenzarea se derulează în ritm încetinit sunt Valea Seacă, Stănișești, Corbasca, Coțofănești, Huruiești, Itești, Pâncești, Măgura, Ungureni, Vultureni și Hemeiuș.

Puncte fixe de recenzare, în tot județul

La nivel național, procentul persoanelor recenzate (prin autorecenzare și pe teren) este de 75%. În contextul nivelului scăzut de recenzare, s-a decis înființarea de puncte fixe pentru efectuarea acestui proces. „În județul Bacău, s-au organizat puncte fixe, în locuri accesibile populației, în toate cele 8 municipii și orașe, precum și în 34 de localități rurale ce prezintă, până la acest moment, un grad scăzut de recenzare, procentul fiind inferior mediei pe județ.

La acest puncte de recenzare, își va desfășura activitatea cel puțin câte un recenzor care va oferi suport persoanelor care, până la acest moment, nu au parcurs acest proces”, a precizat Daniela Măgirescu, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Bacău.

În municipiul Bacău, punctele de recenzare sunt la Compartimentul Informare Cetățeni, pe str. Nicolae Titulescu nr.3, la Primăria Bacău, pe Calea Mărășești nr.6, la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Bacău, din str. Henri Coandă și la Direcția de Asistență Socială, de pe str.Ștefan cel Mare, nr.17A.

La Onești, acest punct este la Primaria Municipiului Onești, pe bd. Oituz, nr. 17, la parter, în Moinești, pe Str.V.Alecsandri, nr. 14 și pe str. T. Vladimirescu, nr.206, la Buhuși, în sediul primăriei, pe Bd. Republicii nr.5, la Comănești, pe str. Ciobănuș, nr. 2, la Dărmănești, pe strada Muncii, nr. 16, la Slănic Moldova, la Grădinița nr. 2, din Str. Cireșoaia, nr. 82, iar la Târgu Ocna, în sediul primăriei orașului din str. Trandafirilor, nr. 1 și la Punctul de informare turistică din Piațeta „Regina Maria”.

De altfel, lista acestor puncte poate fi consultată și pe site-ul instituției, la adresa www.bacau.insse.ro. Punctele fixe vor funcționa până la finalizarea perioadei de recenzare.

Refuzul recenzării sau furnizare de date eronate, sancționate cu amenda

Reprezentanții Direcției Județene de Statistică le reamintesc băcăuanilor că participarea la recensământ este o îndatorire cetățenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim, pentru un viitor mai bun. „Completarea chestionarului de recenzare este obligatorie pentru obținerea unor rezultate precise și relevante ce vor sta la baza stabilirii de politici publice privind educația, sănătatea populației, îmbunătățirea condițiilor de locuit, creșterea gradului de ocupare, reducerea șomajului și, implicit, a sărăciei, dezvoltarea mediului rural, politici privind migrația, politici economice etc.”, a mai spus Daniela Măgirescu, șefa DJS Bacău.

În plus, participarea la recensământ este obligatorie, conform art.42 din O.U.G. nr.19/2020 privind organizarea și desfășrarea recensământului populației și locuințelor din România, iar refuzul furnizării informațiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contravenții și se sancționează cu amenda, potrivit art.54 din O.U.G. nr. 19/2020.

Refuzul recenzării se amendează cu 1.000 până la 3.000 de lei. În caz oferirii de date eronate, amenda poate ajunge și la 5.000 de lei. Până în prezent, nu a fost aplicată nicio amendă în județul Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri