Gripa aviara la pasari a fost localizata si confirmata in judetul Tulcea. Comuna Ceamurlia de Jos a fost prima localitate unde virusul H5N1 a speriat lumea, iar institutiile specializate au decretat masacrul tuturor pasarilor, pentru a preintampina extinderea gripei, dar mai ales pentru protejarea populatiei din zona. Pasari au mai murit si in alti ani, cu sutele, cu miile, insa, se pare, in acest an este vorba de un pericol care nu poate fi ignorat. Pana ce s-au desmeticit agentiile nationale, specialistii de la tot felul de directii, presa a fost pe baricade inca de la primele semnale. Au trecut mai bine de doua saptamani de la prima lebada si prima gaina moarte. La nivel central, judetean si comunal au luat fiinta tot felul de comandamente si comisii cu atributiuni clare in stabilirea si luarea celor mai eficiente masuri pentru prevenirea extinderii gripei aviare. In Bacau, Prefectura a raportat ca asemenea comisii au luat fiinta in toate localitatile, cu sarcini si prerogative clare. Ce se intampla in teritoriu este o alta poveste. De la DSV ni se spune ca situatia este sub control, specialistii de aici bat judetul pentru a verifica modul de aplicare a propriilor hotarari. Deplasarile noastre in teren ne arata insa o alta fata a ceea ce intampla de la centru pana pe malurile Siretului sau ale Bistritei.
Liniste totala la Filipesti
Saptamana trecuta, mai precis joi, 13 octombrie, de la Filipesti, pana la Boanta, Cornesti, Harlesti sau Carligi tot pasaretul circula liber si nestingherit pe ulite sau se lafaiau prin baltile din drum. La dispensarul din Carligi sosise o adresa care vorbea doar de obligatia ca medicul de familie sa raporteze situatiile deosebite aparute la asiguratii de pe liste, pe categorii de varsta. Despre gripa aviara si pericolul care il prezinta nu se vorbea nimic. Ne-am fi asteptat ca prin sate, in scoli, la dispensare sa fie afisate normele care ar trebui respectate si masurile pe care fiecare cetatean ar fi trebuit sa le ia pentru protejarea impotriva aparitiei gripei aviare. Primarul comunei, Ioan Apostol, ne spunea ca s-a discutat la nivelul comisiei formate, insa nu are cunostinta de ceea ce se intampla prin comuna. Oricum, pe unde am fost, taranii stiau ce ar trebui sa faca de la televizor si de la radio, nici un medic nu le-a batut in poarta. Nici in scoli situatia nu era mai roz. Nimeni nu s-a obosit sa le spuna copiilor ca trebuie sa foloseasca mai des sapunul si apa.
La Buhoci, situatia este sub control
Aceasi situatie este si la Buhoci. Pasarile sunt lasate libere pe drumuri, o demonstreaza cardurile din Buhocel sau Bijghir. Dupa cum ne spunea Anton Antuca, din Bijghir, dar si Vasile Andone din Coteni, singurele informatii le au de la radio si televizor. Nu exista nici un afis de avertizare prin sate. La dispensar nici vorba de vaccinuri, cetatenii sunt rugati sa mai astepte, poate vor veni in perioada urmatoare.
Sfaturi sunt, vaccinuri ioc
Nici la Horgesti nu a sosit vaccinul, dupa cum ne-a declarat primarul Eugen Bogdan. In schimb, instructiunile stabilite de medicul veterinar au fost trimise in toate satele. Pana ieri, nu aparusera insa nici un afis in locurile publice. “Noi am instruit tot personalul, de la consilieri, preoti, profesori in acest sens, urmeaza sa controlam cum se aplica in teritoriu”, ne-a mai spus primarul Bogdan. Si aici, se spera ca virusul sa nu apara. La Horgesti, multe familii locuiesc chiar pe malul Siretului, insa fiecare se protejeaza dupa cum aude la radio sau din ziare si, mai ales, cu “poate da Domnul si noi vom fi paziti”.
In cartierul Orbic, instruirea se face din gura in gura
Buhusiul este inundat de afise despre gripa aviara. In piete, prin scoli, in magazine, cetatenii pot afla, in cazul in care nu au televizor sau radio, ce-i asteapta daca nu respecta instructiunile medicului. Singurii care au ramas neinstruiti sunt locuitorii din Orbic si Budesti, cu toate ca ei sunt cei mai expusi, ca urmare a ocupatiei lor de baza: controlul controlul periodic al cotetelor. Viceprimarul orasului spune ca in aceste catiere, informatiile vor fi transmise prin viu grai, din poarta in poarta.
Semnalul nostru nu este unul gratuit. Una se spune la nivel judetean, acolo unde toate sunt trecute intr-o stenograma sau un proces verbal, si alta se intampla in teritoriu. Nici nu dorim sa cream panica, insa este mai usor sa previi decat sa tratezi. Si nu este vorba doar de vaccin, ci de masuri simple care sunt la indemana oricarui cetatean. Si, dupa cate stim, sunt si masuri coercitive, atat pentru cetateni, ca si pentru cei responsabili de aplicare a masurilor stabilite de minister si prefecturi.Scris de Gheorghe BALTATESCU / Ion FERCU