27 aprilie 2024
ActualitateUn scrutin atipic

Un scrutin atipic

Un scrutin atipic, deosebit, cumva, față de celelalte de până acum. Dincolo de regulile în plus impuse de pandemia de Covid – 19, a lipsit entuziasmul, lumea părând dezinteresată de întregul proces, dovadă puținii electori care ajunseseră la secțiile de votare, până la ora prânzului.

Puțin peste ora prânzului, la Școala „Ioan Luca” din zona Alecu Russo, locul unde funcționează nu mai puțin de 4 secții de votare, votaseră, în general, vârstnicii sau cuplurile cu copii mici.

Supărarea tinerilor…



Cert este că, în secția de votare, totul decurgea destul de fluent, lipsind aglomerările de altă dată, mai ales la orele de debut ale scrutinului.

De altfel, chiar de la intrare (unde am zărit mai mulți oameni în uniformă decât oricând), așezat pe un scaun, în fața unei mese pe care așteptau recipientele cu dezinfectanți, un bărbat le măsura teperatura corporală celor nou sosiți. Pe holul de la intrare, câțiva oameni așteptau în fața dungilor galbene lipite pe pardoseală, care le reaminteau regula distanțării sociale.

Din când în când, un membru din comisie ieșea și invita câte un alegător să urmeze procedura cerută la scutinul din acest an.

„Am crezut ce va fi mai complicat, dar a mers destul de repede. Am introdus actul de identitate în acel scaner, după care o doamnă mi-a zis numărul unde îmi voi găsi numele pe listă, pentru a semna, la final. Singura problemă a fost că mi se uscase tusul de pe ștampilă, până m-am hotărât cum să votez, și a trebuit să cer să-mi dea voie să o încarc în tușieră. Îmi doresc să fie bine, mai bine, pentru că altfel, tinerii nu mai stau pe acasă, cu tot cu pandemia asta.

Prietenii mei sunt mai toți plecați afară, acolo i-a prins criza asta, iar alții își doresc să plece, cu prima ocazie. E și ăsta un semnal, nu credeți?”, întreabă retoric o tânără care abia ieșise din secția de votare.

În rest, amintind, parcă de vremurile de dinainte de 89, la ora prânzului, cele mai multe dintre magazine erau deschise, așteptând parcă mușteriii care ies în oraș, evident, după ce și-au ales primarul sau consilierii. Și nu doar crâșmele sau alimentarele, ci și prăvăliile de haine vechi sau second hand, ori cele de produse destinate uzului casnic.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri