17 mai 2024
ActualitateUn profesor și o studentă au depus, azi noapte, o coroană la...

Un profesor și o studentă au depus, azi noapte, o coroană la monumentul „România biruitoare”

Pentru că centenarul încoronării regilor României reîntregite a trecut nemarcat, în Bacău, profesorul Ioan Dănilă și studenta Irina-Elena Diţu au depus, azi-noapte, o coroană la monumentul „România biruitoare” din Parcul 1 Decembrie 1918, mai cunsocut sub numele de “Parcul Catedralei”.

Un centenar, două centenare

Primul a fost sâmbătă, 15 octombrie, când în urmă cu 100 de ani, la Alba Iulia, s-a petrecut încoronarea suveranilor Unirii. La Teatrul „Bacovia” Bacău, în foaier, la ora 18, am vizionat un promo (DOOM 3 îi spune trailer, rostit /treilăr/, spre a-l deosebi de trailer „remorcă”, rostit /trailer/) la filmul artistic-documentar „Regina Maria”, de Cecilia Moldovan, sub genericul „Centenarul încoronării”. A urmat, în regia şi cu scenariul aceleiaşi autoare, filmul „Primăverile Elenei (Dragoste… moarte… istorie…, prin lentila idilei dintre Vasile Alecsandri şi Elena Negri)”.



Am vorbit asistenţei despre Yin Yuguo, care a ţinut să viziteze Alba Iulia la 1 Decembrie 2018, dar şi despre „Imnul regal”, compus de Vasile Alecsandri, iar Flaviu-Marius Panaite, profesor de pian la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu”, a mărturisit bucuria de a fi fost coleg de studii cu Radu Ciobanu, sculptorul sătmărean care a realizat ansamblul artistic din centrul Bacăului, închinat Centenarului Marii Uniri.

De la Teatru, în Parc (puţin după ora 19), pentru că o imagine apropiată de cea din cetatea Alba Carolina deţine Bacăul, prin grupul statuar din Parcul Unirii – 1 Decembrie 1918 (fostul parc al Catedralei), înfăţişându-i pe regina Maria şi pe regele Ferdinand I.

Împreună cu Irina-Elena Diţu, studentă la Literele băcăuane (originară din Caşin, la un pas de Mănăstirea-Caşin, unde Şcoala Gimnazială „Regina Maria” a marcat vineri centenarul încoronării), am depus la baza monumentului „România biruitoare” o coroană cu înscrisul „Centenarul încoronării. Omagiu!/ Societatea Cultural-Ştiinţifică «Vasile Alecsandri» Bacău”. Din păcate, singura coroană, de fapt singurul semn floral…

Aici Aurel Stanciu ne-a vorbit despre al doilea centenar: cel al inaugurării Arcului de Triumf din Capitală, la 16 octombrie 1922. Artistul plastic şi profesorul, autor al unei teze de doctorat despre porţile tradiţionale din Berzunţi, a precizat că monumentul din Bucureşti a fost închinat eroilor din Primul Război Mondial. (Ioan Dănilă)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri