26 aprilie 2024
Actualitate„Un om care este stresat nu se poate vindeca” Interviu cu Prof....

„Un om care este stresat nu se poate vindeca” Interviu cu Prof. Univ. Dr. Dumitru Constantin Dulcan – UPDATE

În plină criză spirituală, religioasă şi în contexul unor conflicte majore ce destabilizează omenirea, cu repercursiuni în mai mică sau mai mare măsură asupra fiecăruia dintre noi, l-am invitat pe reputatul neurolog Dumitru Dulcan să răspundă unora dintre îngrijorările noastre. Ce este autovindecarea, cum putem gestiona emoțiile negative, ce este rugăciunea, care este rolul postului în vindecare sunt doar câteva din întrebările la care ne răspunde invitatul nostru.

Orice ți s-ar întâmpla, să nu îți permiți să fii furios” 

Domnule profesor, mecanismele creierului uman sunt încă un mister pentru majoritatea oamenilor, inclusiv pentru cercetătorii din zona științei medicale. De la ce ar trebui să pornim în “investigația” descifrării creierului uman?



 

Nu există o singură investigație, fiecare cercetător își propune o temă și în funcție de aceasta începe și cercetarea efectivă.

Care este cheia autovindecării?

Pentru a te vindeca, este important ca în primul rând să ai convingerea că acest lucru este posibil. Rezultatul oricărei acțiuni care include sau implică îndoiala este eșecul. Dacă te duci, de pildă, la un oficiu să îți semneze o solicitare și te îndoiești că acea persoană va face asta sau este ocupată, este ca și cum îți percepe chimia și te refuză. Trebuie să mergi cu convingerea că sigur îți va rezolva problema, iar persoana respectivă sigur nu mai are curaj să te refuze și semnează. Acest lucru se aplică și când e vorba de sănătate. Uite și un exemplu: dacă ești bolnav, dacă ai durerea cea mai puternică, orice stare – de durere, de bucurie, de mânie, furie, iubire etc. –, totul are o chimie. Chiar dacă ești bolnav și tu îi dai creierului ideea „EU SUNT SĂNĂTOS”, atunci chimia cuvintelor tale de sănătate au o frecvență înaltă și o semnificație pozitivă și starea ta de boală, insistând cu mintea pe ea, doar SĂNĂTOS, SĂNĂTOS, SĂNĂTOS, pur și simplu chimia binelui, a sănătății, învinge chimia negativă a bolii. Asta este o realitate pe care eu am experimentat-o de n ori. La un moment dat făceam pe un câmp niște exerciții de gimnastică, de tipul Qigong și fiind îmbrăcat subțire, am răcit. Ce am făcut? Pur și simplu am stat o zi și m-am concentrat doar pe ideea aceasta, iar a doua zi nu mai aveam nimic. Astfel, am și experimentat-o. Dar nu sunt singurul din literatură. Sunt oameni inițiați în probleme de spiritualitate care au și scris despre lucrul acesta pe care eu l-am experimentat.

Rămânând pe aceeași idee, la un moment dat învingi boala și pur și simplu te însănătoșești foarte rapid. Asta înseamnă că ai o motivare și gândire pozitivă, aceasta fiind cheia autovindecării. Orice s-ar întâmpla, orice ai avea, tu să rămâi pe gândul: „Sunt bine, sunt sănătos”, și să spui asta în repetate rânduri, până când corpul își ia această idee.

Vă dau un exemplu. Într-un sat în care nu era niciun cadru medical cineva s-a îmbolnăvit. La un moment s-a recurs la un un psiholog, dar cum acesta nu prescrie rețete, întrebat de către un tânăr totuși ce ar putea să facă, acesta a răspuns: „Gândește-te tot timpul, cât stai în patul acesta, cum erai tu când alergai. Practicând meseria de poștaș, să îți închipui că alergi, că te duci și duci tolba la oameni, cu scrisorile, corespondența. Și, la un moment dat, vei vedea că vei fi din nou sănătos”. Și într-adevăr, în câteva zile acel om nu mai avea nimic. Dacă la boală începi să te vaiți: „Aoleu, da de ce eu, de ce așa?”, nu îți rezolvi nicidecum problema. Păi tu nu ești decât unul din lumea aceasta; dacă nu ești tu, este altul și cineva tot este. Dar ideea este nu să te vaiți sau să te lamentezi, pentru că tu atunci vei avea chimia bolii. Tu trebuie să schimbi chimia, schimbând gândul. Schimbând gândul, ți-ai schimbat starea. Gândul înseamnă sănătate sau boală, cu fiecare clipă în care gândim. Gândurile le dăm pentru sănătate, fericire sau boală și moarte. Este foarte important ca în permanență noi să avem o gândire pozitivă, nu negativă. Ce înseamnă gândirea pozitivă? Este o gândire care are o frecvență înaltă; cuvintele au energie și energia înseamnă frecvență. Asta înseamnă iubirea, iertarea, cele două imperative pe care le-a inclus Iisus. Iertarea, bucuria, fericirea, pacea, liniștea, acceptarea semenilor noștri, starea de bine pe care să ți-o impui mereu în minte și nu ura împotriva acestora. Orice ți s-ar întâmpla, să nu îți permiți să fii furios, deoarece dacă îți prelungești prin nervi starea de nefericire și nemulțumire, aceasta se menține, menții chimia stării în ea. Deci, iată cât de multe lucruri ne pot permite să ne vindecăm și să blocăm dezvoltarea bolii.

Dincolo de medicină, de medicație, consultul medical și toate celelalte, acum noi discutăm ceea ce depinde de fiecare până când ajunge la medic.

„Religia corespunde cu ceea ce spune și știința.”

Cum ne activăm „gândirea genetică”, entuziasmul, inspirația, atitudinea pozitivă față de viață?

Aceasta expresie este a lui Murakami. El spune: „Boala pleacă din minte și se vindecă prin minte”. Dacă tu gândești așa cum am comentat la paragraful precedent, chimia ta se schimbă. Chimia celulară înseamna acțiunea asupra ADN-ului, ADN-ul este suportul genetic și pur și simplu este o gândire genetică sau o vindecare, recurgerea la funcția genetică a ADN-ului.

Cum putem, dacă nu scăpa, măcar să gestionăm emoțiile negative?

Entuziasmul, inspirația, atitudinea, poziția față de viață, toate acestea sunt stări pozitive cu frecvență înaltă care intră în câmpul spiritualității și au un efect, o senzitate pozitivă pentru organism. Pozitiv înseamnă: sănătate, fericire, viață lungă, succes în activitate și ceea ce își mai dorește fiecare.

Exista o cale scurtă, ceva mai accesibilă, pentru a păcăli boala?

Boala nu o poți păcăli, dar o poți preveni. Virusul se dezvoltă foarte rapid. De aceea, dacă ai răcit, imediat faci o baie fierbinte pentru a nu lăsa virusul să se înmulțească în corp. Dacă ai răcit după ce ai stat într-un curent de aer rece sau ți-a fost frig afară, imediat după să te încălzești fie cu un reșou, fie să îți faci un duș cât poți suporta de fierbinte și atunci nu mai răcești, ci previi boala. Și acesta un exemplu, o modalitate de a preveni boala. Evident, dimineața când pleci de acasă, să verifici vremea cu un termometru pe care orice casă ar trebui să îl aibă sau sau, de ce nu, un telefon. Evident, dacă vezi că va fi frig în acea zi și tu te duci și stai mai multe ore în frig, te îmbraci adecvat, nu te duci dezbrăcat. Să nu te superi și să ai gândire pozitivă. Deci, iată câteva lucruri care ne ajută să prevenim boala. De aceea vorbim de gândirea pozitivă. Adică, dacă gândești în termeni de frică, de ură, de dispreț, de calomnii, asta înseamnă o gândire negativă, frecvență joasă a gândirii tale și asta e egal boală. Te îmbolnăvești acum sau într-un timp viitor. Dimpotrivă, dacă gândești pozitiv, așa cum am discutat până acum, asta te ajută să nu te îmbolnăvești. Dincolo de gândirea pozitivă este important și aerul curat, mișcarea. Este foarte important ca de cel puțin trei ori pe săptămână să faci o plimbare de minim cinci kilometri. Să socializezi doar cu cei cu care ești pe aceeași lungime de undă, cu care poți să discuți, să te înțelegi, nu cu un prieten sau o prietenă cu care să îi bârfești pe alții, ci dimpotrivă, să gândești și discuți lucruri frumoase, pozitive. Să citești lucrările care îți plac, poezie clasică, să asculți muzică clasică, nu să te uiți la filme de groază care bagă în tine tot stresul și chimia negativă și după ajungi să te miri de ce te doare capul, de ce ai nervi, de ce ești bolnav etc.
Alimentația care este foarte importantă și ea, să nu fie dominantă de carne. Carnea și unele lactate au rolul lor, dar nu trebuie ca toată alimentația ta să se reducă numai la acesta, pentru că nu ai suficiente enzime ca să le digeri. Marii cunoscători în domeniul nutriției recomandă întotdeauna fructele și legumele, zarzavaturile proaspete, care aduc un plus de enzime necesare metabolizării alimentelor pe care le ingerezi. Deci este foarte important să ții seama și de lucrurile acestea pentru că sunt mai multe elemente care contribuie la sănătatea ta. Și evident că trebuie să știi aceste lucruri, pentru că în clipa de față nimeni nu are cum să le nu cunoască. La televizor, în ziare, cărți, peste tot se spune despre lucrurile astea. Să le citești, să le știi și, dacă le știi, să le aplici. Degeaba le știi, dacă nu le aplici.

Ce ne spune Institutul Inimii din California despre inteligența inimii?

Institutul Inimii din California a descoperit existența unor neuroni și la nivelul inimii, spunând chiar că aceasta este un mic creier. Inima este cu afectivitatea, este cu emoția și emoția înseamnă energie, deci un gând pe care îl însoțește o emoție pozitivă, sentimente sau acțiuni sunt ceea ce am discutat. Acestea au energie pozitivă și, evident, organismul va beneficia de aceasta. Instituturile din California au discutat inclusiv rolul rugăciunii. Asta înseamnă o credință că există Dumnezeu. Credința înseamnă ca sistemul tău imunitar care te apără de boli să fie pus în acțiune. Nu uita că întotdeauna când Iisus vindeca pe cineva, îi spunea: „Nu uita, credința ta te-a vindecat”. Asta înseamnă că noi toți ne naștem cu sistemul imunitar care este pus în organismele noastre cu rolul de a ne feri de boli. Asta înseamnă o serie întreagă de celule care umblă ca niște gardieni în jurul unui obiectiv pe care îl păzesc. Așa umblă alte celule, numite limfocite, în corpul nostru; ele sunt instruite la nivelul sinusului și acolo unde întâlnesc un virus sau o bacterie, o ciupercă, imediat o înglobează pur și simplu, ca și cum ai lua-o tu în mână și ai strivi-o. Celulele acestea îl înconjoară și pe urmă emit enzime care îl distrug. Acesta este sistemul imunitar de apărare. Deci gândirea pozitivă, alimentația rațională, bine gândită, mersul, mișcarea, toate aceste lucruri întrețin un sistem imunitar în stare de funcționare normală. Stresul este o altă condiție de boală. Stresul asta înseamnă: că te-ai supărat pe cineva, că ai înghițit o substanță otrăvitoare, că te-ai lovit undeva, ai avut un accident; totul este un stres. Stresul cronic înseamnă reacția organismului la un factor care este traumatizant pentru corp. Cu cât aceste reacții pe care organismul le folosește pentru a se apăra de stres exercită un timp mai îndelungat, cu atât posibilitatea, șansa de a ne îmbolnăvi e mai mare. Reziliență înseamnă că atunci când îți dai seama că o supărare îți face rău, tu imediat să îți muți gândul de pe emoția, întâmplarea negativă și să cauți să îți explici că omul acela care ți-a făcut rău, poate nu era un om rău. Poate era și el necăjit, supărat și să treci mai departe, nu să-l urăști, nu să te răzbuni pe el, ci pur și simplu să-ți schimbi gândul pe un eveniment care a fost fericit pentru tine. Nu există om care să nu aibă niciun eveniment nefericit în viața lui. Cu toții avem astfel de experiențe. Și atunci, știind că îți face rău dacă stai supărat pentru că nu știu cine ce ți-a zis, pur și simplu să te gândești la altceva și ai să vezi că în câteva minute deja ești altul. Te gândești la altceva și ai și uitat că te-ai certat cu cineva. Acesta este un lucru extrem de important de reținut, care te ajută să-ți revii cât mai repede.

Credința în Dumnezeu tocmai asta spune: păstrează-ți sănătatea, nu fă rău celuilalt, nu fi agresiv, nu fi furios sau toate relele care pot fi făcute semenilor noștri, ci dimpotrivă, tot ceea ce ne spune Dumnezeu este nimic altceva decât o igienă a sănătății. Religia a instituit inclusiv postul. În clipa de față toate regimurile, toate dietele elaborate științific menționează inclusiv postul. Postul înseamnă să pui în repaus periodic toate acele structuri digestive care contribuie la metabolizarea hranei, a alimentelor. Asta înseamnă post. Poate fi post periodic, de pildă, mărirea distanței dintre ultima masă de la ora 17:00, 18:00 și mănânci a doua zi cât mai târziu pentru a da timp de digestie pentru tot ceea ce s-a mâncat cu o zi înainte. Sunt diverse moduri. Am scris în ultima carte mult despre lucrurile astea, se pot citi acolo. Ele însele ocupă un spațiu, dar le amintesc.

Creștinismul, ortodoxia, prin excelență, alege să împartă bolile între trupești și sufletești, în vreme ce medicii preferă să le numească boli fizice și psihice. În ce raport se mai află, pentru d-voastră, știința și religia?

 

Ateii spun că nu este nicio legătură între știință și religie. Eu am dat exemplul cu postul. Tot ceea ce ne îndeamnă, mai ales prin învățăturile lui, Iisus, toate lucrurile aceste sunt principii pe care orice sfat de comportament normal le conține. Să nu furi, să nu urăști, să nu lovești, să nu bârfești, să nu faci rele, care se întorc asupra ta sau asupra celorlalți din jur. Crima, agresivitatea, violența, lucruri care supun propriul organism la stres, pur și simplu te îmbolnăvesc. Așadar, ce spune religia în unele privințe corespunde cu ceea ce spune și știința, nu este nicio diferență. Iisus nu a spus nimic care să nu fie interpretabil pe cale științifică, absolut nimic. Deci între știință și religie, dacă citești, constați că unele lucruri sunt perfect superpozabile. Da, dacă nu vrei și o ții pe aia bună, că nu există nimic dincolo de tine, atunci foarte bine, te lipsești de o serie întreagă de reguli care sunt utile sănătății tale. Dar fiecare cum își așterne, așa doarme, nu? Cum spuneam, rugăciunea are un suport științific descris de Institutul Inimii din California. Meditația este tot o formă de rugăciune, pur și simplu descrisă la modul științific. Fie că stai și meditezi pe o idee, fie că te rogi și stabilești un câmp de energie între tine spre o entitate sacră, efectele benefice sunt aceleași.

„Dacă vrei să îți vindeci o boală, împacă-te mai întâi cu vecinul de lângă tine”

 

 Vă rugăm să dezvoltați puțin conceptul de putere tămăduitoare a rugăciunii.

 

Un om care nu a citit nimic despre domeniul acesta spune că rugăciunea e o vorbă în vânt. În clipa de față, cum am spus, avem dovezi științifice în care se demonstrează că rugăciunea are un efect. Mai întâi ca definiție, în concepția mea. Rugăciunea este un câmp de energie pe care solicitantul îl trimite la o entitate sacră din patrimoniul religiei, care poate fi Iisus, un sfânt sau Dumnezeu. E o rugăciune cu o energie pe care o trimiți unei entități, undeva și îi ceri bineînțeles să se împlinească una din dorințele tale, inclusiv că ceri sănătate sau ajutor în diverse circumstanțe. Asta este rugăciunea.

Ce dovezi științifice avem? Iată, s-au făcut studii medicale în care s-au luat oameni care erau internați în spital – și la San Francisco, dar și în alte spitale din alte zone ale lumii –, diferiți oameni care aveau același diagnostic. Un grup de zece oameni, cineva din afară, se roagă pentru pentru primul pacient. El nu știe că se roagă cineva pentru el ca să se însănătoșească mai repede. Celălalt pacient, are același diagnostic și aceeași medicație, dar pentru el nu se roagă nimeni. După un timp s-a constatat că cel pentru care s-a rugat cineva timp de zece zile, s-a vindecat de trei ori mai repede, cu o medicație mult mai redusă, decât celălalt pacient, pentru care nu s-a rugat nimeni. Iată, deci, rugăciunea are un efect și asupra sănătății noastre, dacă oamenii se roagă.

În Occident, mai ales în Statele Unite ale Americii, se obișnuiește ca fie rudele, fie prietenii, atunci când un om are o boală, mai ales greu vindecabilă, să se roage pentru vindecarea lui și sigur că au un efect în sensul acesta. Medicul Eben Alexander, avea o infecție, o boală foarte rară și care provoacă grave sechele. Acesta a stat în comă timp de o săptămână, familia cu prietenii s-au rugat pentru el, iar după o săptămână și-a revenit și a spus că vedea așa, ca prin vis, niște umbre îngenuncheate și simțea cum valuri de energie vin spre el și au efect de însănătoșire, ceea ce s-a și întâmplat într-o săptămână. S-a demonstrat științific în instituții de profil că toate lucrurile acestea funcționează. Înseamnă că noi, în momentul în care ne rugăm sau facem o meditație, trimitem o energie care are rolul și funcția de a rezolva problema respectivă. Asta înseamnă suportul științific al rugăciunii. Și cum am spus, sunt suficient de multe dovezi științifice în acest sens, demonstrate și scrise în cărțile de medicină, dar nu numai, cu sfaturi care ne sunt utile nouă tuturor.

 

 Un cuvânt de încurajare pentru cei care doresc să experimenteze puterea gândului în procesul de vindecare?

 

Să gândească întotdeauna pozitiv. Dacă te-ai îmbolnăvit și tu te-ai certat cu cineva și stai tot timpul cu gândul „De ce mi-a facut aia? De ce mi-a zis aia?”, chimia acestei obsesii, nu te va lăsa să te vindeci sau te vindeci foarte rău. Eu am formulat asta într-un interviu acordat unui ziar, că dacă vrei să îți vindeci o boală, împacă-te mai întâi cu vecinul de lângă tine, pentru că te vezi mereu cu el. Te întâlnești mereu pe scară și de fiecare când te vezi, dacă nu îl ierți, dacă nu te împaci, mereu vei trăi această chimie negativă care te împiedică să te vindeci. E clar, un om care este stresat nu se poate vindeca, sau se vindecă foarte greu. Scurt! Eu vedeam în spital bolnavi care veneau la vizite și îi întrebam cum sunt. Unii spuneau: „Ei, cum vrea Dumnezeu, o să fie bine”. Mă uitam la fața lor, erau luminați și le mergea foarte bine. Celorlalți, care erau furioși, nervoși că de ce s-au îmbolnăvit, le mergea foarte rău, foarte greu. Gândirea negativă, revolta și stresul sunt obstacole în calea vindecării, orice boală ai avea. Și dimpotrivă, împăcarea, iertarea tuturor celor cu care te-ai certat, o gândire cu semnificație pozitivă, așa cum am comentat anterior, sunt favorabile însănătoșirii, vindecării.

 

„Datorită numărului mare de solicitări primite din partea pacienților care doresc să participe la conferința din data de 17 iunie, numărul invitațiilor rămase disponibile este foarte limitat. Persoanele care au respectat regulamentul de acordare a acestora, dar nu au ridicat invitația, vor avea prioritate la primirea invitațiilor necesare accesului la următoarele Conferințe Sf. Spiridon susținute de către Prof. Univ. Dr. Constantin Dulcan și Dr. Bogdan Florea.”

 

Conferința Sf. Spiridon, ediția a XII-a                 

 Anul acesta, pentru a celebra cei „15 ani ai Grup Pharma pe piața băcăuană – Băcăuani pentru băcăuani”, Farmaciile Sf. Spiridon vă invită să participați la o serie de conferințe susținute de medici specialiști și „doctori pentru suflet”, evenimente caritabile sau lansări de carte susținute de invitați cu renume național și internațional.

După ediția a XI-a a Conferinței Sf. Spiridon din data de 7 mai 2022, susținută de Pr. Constantin Necula și Dan Negru, dorim să vă anunțăm că în curând veți putea participa și la cea de-a doua Conferință Sf. Spiridon organizată anul acesta.

Astfel, pe 17 iunie 2022, de la ora 18.00, Prof. Univ. Dr. Dumitru Constantin Dulcan împreună cu Dr. Bogdan Florea, la invitația specială a Farmaciilor Sf. Spiridon, vor susține o conferință cu tema „Puterea gândului în procesul de vindecare”. Conferința va fi găzduită de inițiatorul și organizatorul acestui eveniment în Bacău – Farmaciile Sf. Spiridon, în sala mare de conferințe aflată la etajul Central Plaza Bacău.

 

Prezența în Bacău este surpriza pregătită de Farmaciile Sf. Spiridon, la începutul acestei veri, pentru pacienți și familiile acestora. Conferința va avea loc în sala mare de conferințe a Central Plaza Bacău, care poate găzdui peste 1.000 de persoane. Accesul va face pe baza invitației gratuite, disponibilă pacienților în oricare dintre unitățile Farmaciile Sf. Spiridon.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri