26 aprilie 2024
EconomieUn nou val de concedieri colective

Un nou val de concedieri colective

Peste 500 de salariati vor ramâne fara loc de munca, in curând. Si la Romsilva vor fi concedieri colective. Unii someri vor fi privilegiati.

Inceputul de toamna le-a adus multora dintre angajatii unor regii si societati comerciale o veste de-a dreptul deprimanta. La sfârsitul acestei luni ori in octombrie sau noiembrie ei vor ramâne fara locul de munca pe care il ocupa acum si care le asigura traiul zilnic lor si familiilor.

Potrivit proiectelor de concediere colectiva depuse de catre conducerile unitatilor unde lucreaza cei vizati de disponibilizare, la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau, in total, din aceasta toamna alti peste 550 de salariati vor intra in rândul somerilor.



Cei mai multi vor pleca de la Hidroconstructia. De aici vor intra in somaj, incepând cu data de 15 octombrie, 278 de angajati dintre cei 620 existenti. Dar la alti agenti economici din judet vor fi reduceri de personal in proportie si mai mare, mai putin de jumatate dintre angajatii din prezent urmând sa fie mentinuti dupa concedierea colectiva.

Conform proiectului de concediere inaintat ITM Bacau de catre conducerea Alconep, de aici, in 30 septembrie vor fi “trasi pe linia moarta” 125 de salariati dintre cei 221. Din noiembrie si de la Confer Group vor fi disponibilizati 80 dintre cei 117 angajati.

De somaj nu vor scapa nici o parte dintre cei care lucreaza la una din regiile de stat. Pe parcursul lunii viitoare Regia Nationala a Padurilor “Romsilva” va renunta la 801 angajati dintre cei 18.331, câti are in prezent. Printre cei disponibilizati se vor regasi si 73 de salariati ai Directiei Silvice Bacau.

Pentru unii, ciuma

Marea majoritate a celor care urmeaza sa fie concediati vor trebui sa subziste doar cu indemnizatia de somaj, care este in cuantum de 75 la suta din indicatorul social de referinta (cuantumul acestuia este, in prezent, de numai 500 lei), la care se adauga intre 3 si 10 la suta din media veniturilor salariale pe ultimele 12 luni.

“Din proiectele de concediere rezulta clar ca angajatii de la Hidroconstructia vor beneficia de salarii compensatorii, ne-a spus Dan Buftea, purtatorul de cuvânt al ITM Bacau. Referitor la cei de la Romsilva, conducerea regiei mentioneaza ca vor fi acordate drepturile prevazute de Contractul colectiv de munca, dar nu precizeaza care sunt acestea.”

Somerii de la SC Hidroconstructia SA vor lua de la unitate 2 salarii de baza, daca au 5-10 ani vechime in munca, ori 3 sau 4 retributii, in cazul in care au lucrat 10-20 ani, respectiv peste 20 ani.

Cei de la Romsilva vor fi mult mai avantajati. Potrivit OUG 36/2013, cei disponibilizati din companiile, regiile autonome si societatile comerciale cu capital majoritar de stat vor primi, pe lânga indemnizatia amintita, si un venit lunar de completare (tot din fondul de somaj), precum si plati compensatorii, din bugetul de venituri si cheltuieli al operatorului economic, daca ele sunt prevazute in contractul colectiv sau individual de munca.

Venitul de completare va fi egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net din ultimele trei luni anterior concedierii si indemnizatia de somaj. In total, suma platita nu trebuie sa treaca de câstigul salarial mediu net din luna ianuarie a anului in care se fac concedieri (1.548 lei, ianuarie 2013). In schimb, cei de la celelalte societati comerciale vor primi doar ajutor de somaj, pe o perioada de pâna la 12 luni.

Nu vor lua venit de completare, desi ei si angajatorul lor au contribuit la bugetul asigurarilor de somaj ca si cei de la companiile, regiile si societatile comerciale cu capital de stat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri