Un moment de graţie

    Mărturisesc că am trăit un asemenea moment și am încercat să-l sugerez celor prezenți: elevi, dascăli și oameni de cultură ai Bacăului vineri, 27 sept., la Biblioteca „George Bacovia” (bibliotecară, Gabriela Saveluc) a Colegiului Național „Ferdinand I”, cu ocazia Centenarului Costache Andone, con­ce­tățean și fost elev al cunoscutei unități de învățământ.

    Întâlnirea a fost prefațată de domnul profesor Ioan Dănilă, care a oferit celor prezenți o parte din filmul-interviu realizat de Domnia Sa în urmă cu şapte ani, ilustrativ pentru drumul parcurs de cel omagiat, dedicat semenilor și întregii comunități. Doamna profesoară Cristina Ciurea, fostă directoare a Colegiului bacăuan, pietreancă la origine, l-a readus în memorie cu câteva amintiri pline de farmec. Unele dintre ele se refereau la vizitele făcute de Costache Andone la (pe atunci) Liceul de Matematică-Fizică „George Bacovia” din Bacău.

    Artistul şi dascălul Aurel Stanciu l-a actualizat ca fost elev al Şcolii de Băieţi Nr.2 (azi, Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza”) Bacău, al cărei oaspete a fost în câteva rânduri, iar medicul pietrean Rodica Antohe l-a descris ca minunat coleg de breaslă.



    Semnatarul acestor rânduri a prezentat o diaporamă (text, imagini și fond muzical) dedicată limbii române și a creionat personalitatea, profesionalismul și prestanța doc­torului Costache Andone, prototip al cetățeanului total implicat în viața unei comunități medicale şi civice, așa cum ar trebui să fim cu toții.

    Impresionant prin mesaj și evocare, momentul a reiterat problematica modelelor care contribuie la formarea noastră ca oameni de nădejde ai societății, ca și datoria de suflet pe care o avem față de înaintași, pe care trebuie să-i readucem în memoria individuală și colectivă cu recunoștință. Acţiunea a fost iniţiată de Societatea Cultural-Ştiinţifică „Vasile Alecsandri” Bacău, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Ferdinand I”.

    Acad. dr. Virgil Răzeşu

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"