Răzvan Bibire

Tradițional, în ultimii ani, data de 11 septembrie este rezervată comemorării victimelor tragediei din New York, când, în condiții încă neelucidate pe deplin, două avioane au lovit Turnurile Gemene ale WTT. Dar, există și un 11 septembrie 1973, dată la care în Chile s-a produs o lovitură de stat a Armatei, cu sprijinul CIA, care a impus o dictatură militară de câteva decenii.

Președintele ales al țării, Salvador Allende, a fost “sinucis” de insurgenți iar restul e istorie: generalul Pinochet a devenit atotputernic iar simpatizanții fostului președinte ori adversarii juntei militare au fost vânați, torturați și uciși. Salvador Allende, în afară de faptul că era un adversar ideologic al SUA, fiind marxist, punea mari probleme companiilor americane din Chile.

În principal este vorba de două companii miniere care exploatau rezervele de cupru și de ITT, care deținea, la data alegerii lui Allende, 70% din compania națională de telecomunicații. Programul de reforme, care includeau nationalizari, a determinat SUA să finanțeze Opoziția din Chile. Banii au fost folosiți în operațiuni de dezinformare și propagandă. Chiar și după ce a fost ales, au existat două planuri prin care Allende să fie împiedicat să-și ia în primire mandatul.

Primul prevedea o mașinațiune în Parlament, prin care un alt candidat să fie numit președinte, acesta să demisioneze și apoi să fie numit fostul președinte, întrucât Constituția interzicea două mandate consecutive.

Al doilea era mult mai direct: o lovitură militară. Această avea să se desfășoare, însă, trei ani mai târziu, cu spijinul CIA. Pe 11 septembrie 1973, Armata înconjoară palatul prezidențial iar, după un ultim discurs la radio, președintele Salvador Allende moare. Versiunea oficială este că s-a sinucis; există, însă, numeroase rezerve față de această varianta, existând versiunea că întâi a fost împușcat în cap cu un pistol și abia apoi cu o AK-ul pe care-l primise de la Castro.