2 mai 2024
ActualitateUMB avansează în ritm accelerat pe Autostrada A7 - VIDEO

UMB avansează în ritm accelerat pe Autostrada A7 – VIDEO

Firmele constructorului băcăuan Dorinel Umbrărescu au reușit în doar două luni să avanseze nesperat de mult pe șantierul Autostrăzii A7 Buzău – Focșani. Imaginile lucrărilor sunt vizibile și din sateliți.

În doar două luni de la debutul lucrărilor pe autostrada „Moldovei” A7, firma UMB, deținută de antreprenorul băcăuan Dorinel Umbrărescu, a reușit să avanseze uimitor de mult pe lotul de la Focșani, de circa 11 kilometri de autostradă și 4 kilometri de drum de legătură cu DN2. „Constructorul, UMB, a început în forță lucrul la terasamente pe cei 10,94 kilometri ai tronsonului dintre DN2 Buzău – Focșani și DN23 Focșani – Brăila. Celebra «cocoașă vrânceană» va funcționa ca o centură a orașului și va fi prelungită pe nord cu un drum de legătură de aproximativ 4 km până în DN2D Focșani – Târgu Secuiesc”, arată într-o postare Asociația Pro Infrastructura, considerată cea mai importantă organizație nonprofit din România care monitorizează proiectele majore de infrastructură de transport.

Șantierul, vizibil din satelit



Lucrările la „cocoașa de la Focșani” (denumire căpătată în urma neînțelegerii dintre autoritățile din Focșani și administratorul drumurilor naționale – CNAIR, care a dus la proiectarea unui traseu ocolitor de circa 5 kilometri) au început pe 6 septembrie, urmând a fi încheiate, cel mai probabil, înainte de termenul legal de 20 de luni, dacă lucrurile se derulează în așa manieră. Așa cum, de altfel, s-a întâmplat și în cazul Centurii ocolitoare a Bacăului, ca parte din A7, terminată în avans față de termenul contractual. Interesant este că șantierul în formă de cocoașă poate fi observat în mod spectaculos inclusiv din satelit (Sentinel – inclus în Programul Copernicus al Agenției Spațiale Europene – ESA), ceea ce indică uimitoarea concentrare de forțe a constructorului. De altfel, chiar și filmarea din dronă realizată de Asociația Pro Infrastructura relevă avansul considerabil pe care l-a luat șantierul unde lucrează asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE SRL. Mai reținem că și pe Loturile 4 și 1 din A7 Buzău – Focșani, v urma să lucreze același constructor, fiind deja semnate contractele, dar și pe loturile din mijloc, 2 și 3, contracte câștigate tot de UMB, dar nesemnate încă documentele de începere a execuției. De altfel, UMB a mai depus oferte și pentru toate cele trei loturi de la Focșani la Bacău (circa 95 km), dar și pe cele trei loturi (77km) de la Bacău la Pașcani. Cu puțin noroc, constructorul băcăuan ar putea să câștige toate tronsoanele de pe A7, totalizând impresionanta lungime de peste 250 de kilometri de autostradă. Să mai spunem că firma UMB a generat sentimente foarte bune în spațiul public, după ce a reușit să ducă la un nivel de execuție uimitor lucrările de la Centura Capitalei, unde, tot în două luni, a finalizat primii kilometri de asfalt, din totalul de 20 de kilometri.

A 7, mai mult decât o necesitate

Finalizarea construcției autostrăzii A7 va duce la preluarea unei mari părți din traficul de pe E85, segment de drum unde au avut loc cele mai multe și mai îngrozitoare accidente rutiere, motiv pentru care este considerat cel mai periculos drum național din țară. Autostrada „Moldovei” A7, denumită și Autostrada Moldovei sau Autostrada Unirii Principatelor Române, se va întinde pe o lungime de aproape 440 kilometri, de la Ploiești (Dumbrava/A3) și până la vama Siret, la granița cu Ucraina. Drumul a fost împărţit pe loturi, între Ploieşti, Buzău, Focşani, Bacău şi Paşcani. Autostrada Buzău – Focșani, în lungime de peste 82 de km, va asigura prima legătură rutieră de mare viteză dintre Muntenia și Moldova. Pe tronsonul 1 (Buzău – Vadu Pașii), cu o lungime de 4,6 km și o valoare de 689,28 milioane de lei (fără TVA), se vor construi inclusiv 4 poduri, pasaje și viaducte, precum și un nod rutier. Tronsonul 2 (Vadu Pașii – Râmnicu Sărat) are o lungime de 30,8 km și o valoare de 1,31 miliarde de lei (fără TVA), aici urmând a fi construite nu mai păuțin de 12 poduri. Tronsonul 3 (Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni) are o lungime de 36,1 km și o valoare de 1,46 miliarde de lei (fără TVA), iar pe acesta vor fi construite 18 poduri și un pasaj.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri