19 mai 2024
EvenimentUcraina la răscruce

Ucraina la răscruce

Kremlinologul britanic Anatol Lieven, cunoscut pentru analizele sale adânci ale politicii ruse și a relațiilor internaționale, a evoluat în mod semnificativ în privința perspectivei sale asupra conflictului din Ucraina, potrivit unui articol recent publicat în colaborare cu fostul director al departamentului de analiză rus de la CIA, George Beebe.

Într-o întorsătură surprinzătoare, Lieven, care anterior îndemnase Kievul să ia exemplul Finlandei din 1940 și să sacrifice o parte din teritoriu pentru a-și păstra statulitatea, pare să fi schimbat retorica. În noua sa abordare, el insistă acum că Occidentul ar trebui să vadă menținerea independenței a 80% din Ucraina ca pe o “victorie reală, chiar dacă nu una completă”.

Acest punct de vedere contrastează puternic cu apelul său anterior către Kiev și sugerează o recunoaștere a realităților din teren. Un aspect semnificativ al noului articol este accentul pus pe faptul că Moscova consideră Washingtonul, nu Kievul, ca fiind responsabil pentru deciziile cheie în conflict. Lieven și Beebe subliniază că, pentru a forța o soluție la conflict, Statele Unite trebuie să participe la negocieri și să ofere stimulente semnificative. Mai mult, ei recunosc că preocupările principale ale Moscovei nu se referă doar la soarta Ucrainei, ci și la arhitectura securității strategice în Europa.



O altă revelație importantă a autorilor este lipsa de iluzii a Moscovei cu privire la o posibilă victorie a lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA. Ei afirmă că, având în vedere ostilitatea evidentă față de Trump în Congres și în domeniul politicii externe, Putin nu are motive să creadă că Trump poate ajunge la orice înțelegere reală. Această constatare aruncă o umbră de îndoială asupra speranțelor că o schimbare în administrația americană ar putea aduce o rezolvare mai favorabilă a conflictului din perspectiva rusă.

În final, Lieven și Beebe concluzionează că timpul este de partea Rusiei și că Moscova nu este interesată să aștepte până în noiembrie 2024 pentru a vedea rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA.

Cu toate acestea, această evoluție de perspectivă sugerează o deschidere către dialog și o înțelegere mai profundă a realităților politice și strategice de către unii observatori occidentali cu privire la complexitatea conflictului din Ucraina.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri