27 aprilie 2024
Actualitate"Trebuie sa fiu ajutat!"

“Trebuie sa fiu ajutat!”

Vor sa alunge delincventa din scoli

Asociatia de Educatie Civica a demarat un proiect de combatere a delincventei juvenile, proiect care va fi realizat in colaborare cu mai multe institutii si ONG-uri din Bacau. Prima intâlnire a partenerilor a avut loc, ieri, in sala mica a Prefecturii Bacau.

Proiectul “Daca singur nu pot, atunci trebuie sa fiu ajutat” a fost initiat de Asociatia de Educatie Civica si Centrul Regional pentru Resurse de Educatie Civica din cadrul Casei Corpului Didactic Bacau, dar va fi realizat cu sprijinul tututor institutiilor care pot influenta sanatatea morala si fizica a adolescentilor. La prima discutie pe marginea deviantei juvenile si a masurilor de prevenire au participat medici, politisti, profesori, asistenti sociali, reprezentantii ai Crucii Rosii si Agentiei Antidrog. Violenta tinde sa devina tot mai prezenta in conduita tinerilor, iar asta ii alarmeaza pe dascali si parinti. “Fenomenul se poate manifesta prin inactivitate, minciuna, inconsecventa comportamentala, violenta verbala si fizica, fuga de acasa, vagabondaj, mergând pâna la fapte mai grave ca furtul, tâlharia sau chiar crima”, a aratat prof. Lucica Ciuperca, de la Colegiul “Ferdinand I”, coordonatoarea proiectului.



Indepartati de familie si scoala

La lansarea proiectului au fost prezenti elevi de la colegiile bacauane “Stefan cel Mare”, “Mihai Eminescu”, “Vasile Alecsandri”, “Letea”, “Grigore Antipa”, Liceul Sportiv si Colegiul National “Gheorghe Vranceanu”. Lor li s-a adresat in mod special Constantin Scripat, prefectul judetului, rugându-i sa fie mai atenti la ceea ce se intâmpla cu colegii lor, la problemele pe care acestia le au si sa traga un semnal de alarma atunci când inca mai pot fi ajutati. Prietenii, cadrele didactice si parintii sunt cei care pot observa primele schimbari in comportamentul adolescentilor. Cauzele care duc la aparitia comportamentului deviant sunt singuratatea, saracia, lipsa unei reforme reale a sistemului de invatamânt, consumul de droguri si etnobotanice, plecarea parintilor in strainatate, la munca, distantarea familiei de scoala etc. Pe lânga dezbateri, proiectul include si activitati concrete in liceele bacauane: aplicarea de chestionare, impartirea unor pliante, organizarea de expozitii cu desene, panouri si afise.
Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri