12 mai 2024
ActualitateTratamentul ortodontic vine cu sănătate și te face cool. Doctorul Anca Maftei îți...

Tratamentul ortodontic vine cu sănătate și te face cool. Doctorul Anca Maftei îți aduce zâmbetul perfect

”Pe măsură ce am descoperit această profesie, m-am îndrăgostit de ea. Încă de la primele cursuri de Ortodonție am știut că acesta este singurul lucru pe care vreau să îl fac. Pentru că nu este vorba doar despre dinți, ci despre sănătate, despre a schimba destine, despre a le reda oamenilor încrederea în sine, funcționalitatea atât de importantă și un strop de fericire. Zâmbetul asta înseamnă – că ești bine cu tine! Și nu poți fi bine decât atunci când ești sănătos. Sunt foarte dedicată meseriei, caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoștințele și abilitățile, caut soluții pentru probleme complicate, strategii pentru performanță, așa că particip activ la cursuri naționale și internaționale, studiez și implementez metode noi.”

Dr. Anca Maftei a absolvit U.M.F “ Grigore T. Popa” Iaşi, Facultatea de Medicină Dentară în 2013, după finalizarea studiilor la CN Ferdinand I Bacău, iar în 2016 şi-a terminat pregătirea de specialitate în Iaşi. De atunci, practică exclusiv ortodonţia și profesează la clinica DENT DESIGN din Bacău și clinica EAN din Iași. Pentru dezvoltarea profesională a participat la congrese naţionale și internaţionale, precum şi la cursuri de perfecţionare atât în ţară cât şi în străinătate. Clinici și reuniuni științifice din Elveția, Franța, Italia, Austria sunt locurile unde dr. Maftei a luat contact cu cele mai noi descoperiri și tehnici ale marilor specialiști de nivel mondial în ortodonție.



Ortodonția prinde aripi. Și îți dă aripi!

Ortodonția este ramura medicinei dentare care există pentru că nu toți avem dinții drepți, perfect aliniați. Din păcate, chiar și dinții care nu au probleme estetice grave pot cauza probleme funcționale, așa că un control de rutină este indicat încă din perioada copilăriei. Din fericire, în zilele noastre, ortodonția devine din ce în ce mai vizibilă și la noi – aparatele dentare nu sunt purtate doar de adolescenți, așa cum mult timp am văzut în filme, ci și de adulți. Contrar părerii conform căreia este vorba doar de aspect, ortodonția se ocupă, în primul rând, de o ocluzie corectă: mușcătura, felul în care dinții se mișcă atunci când vorbim sau mâncăm, felul în care se ating atunci când ținem gura închisă.

Cine are nevoie de ortodont?

Nimănui nu trebuie să-i fie frică de stomatolog, cu atât mai mult copiilor! Vizitele regulate și împrietenirea dintre medic și cei mici pun bazele unei relații care se construiește cu încredere, obiceiuri bune și care are ca rezultat o dantură sănătoasă pentru tot restul vieții. Doar pentru că unele proceduri par un pic mai complicate nu înseamnă că acestea vin la pachet cu durere sau traume! Există tehnologii moderne, analgezice și anestezice puternice, răbdare și blândețe!

Atâta timp cât cei mici sunt în creștere, toate modificările la nivelul oaselor și dinților se obțin mai ușor, iar rezultatul e mai simplu de menținut. La vârsta de 5-7 ani, copilașul poate face deja cunoștință cu medicul ortodont, fiind momentul propice pentru prevenție sau tratament.

Multe probleme, o soluție – tratamentul ortodontic

Alinierea incorectă a dinților pe arcadă sau în zona de contact, dinții înghesuiți sau cu spații foarte mari între ei, dinții rotați pe axul normal sunt doar câteva exemple de probleme. Chiar dacă o persoană nu este deranjată de aspectul dinților, pot să apară alte afecțiuni: igienizare dificilă, leziuni carioase, boală parodontală, pierderea dinților, dureri articulare etc. Tratamentul ortodontic nu face decât să creeze spațiu pentru eruperea dinților sau pentru alinierea lor pe arcadă, să aducă aproape dinți între care spațiul este nefiresc de mare, să rotească pe ax dinți care au erupt incorect. Deși tratamentul ortodontic nu promite dinți perfecți întrutotul, la modul absolut, acesta oferă cea mai naturală și echilibrată estetică, în armonie cu trăsăturile feței. Ba mai mult, oferă ceva esențial: funcționalitate!

Aparatul dentar devine motiv de mândrie!

Deși unii adulți se pot simți stânjeniți purtând aparat dentar, adevărul este că aceasta este o investiție în sănătate. De aceea, din ce în ce mai mulți îl poartă cu mândrie, având în vedere diversitatea soluțiilor și posibilitatea de personalizare. Cel mai des sunt utilizate aparatele cu bracketi metalici, având un raport calitate-preț foarte bun, fiind rezistente și eficiente. Aparatele dentare cu brackeți din ceramică sunt mai puțin vizibile au o culoare albă semi-transparentă și nu se pătează. Aparatele dentare cu brackeți din safir sunt cele mai puțin vizibile și, în plus, foarte eficiente. Toate aceste aparate dentare pot fi personalizate cu elastice colorate, care se schimbă periodic și aspectul general poate fi foarte diferit pe parcursul tratamentului. Mai ales pentru copii, acest lucru este deosebit de distractiv și le pune la încercare creativitatea!

Întrebările dor. Tratamentul, mai deloc!

Tratamentul ortodontic doare? Aplicarea brackeților este complet nedureroasă, astfel încât prima consultație este chiar relaxantă și nu reprezintă motiv de panică sau îngrijorare. Odată montat arcul și activat, pe măsură ce dinții migrează, pot apărea senzații de tensiune care se rezolvă cu analgezice sau antiinflamatoare obișnuite. Disconfortul dispare la câteva zile după activarea arcului, și pe parcursul tratamentul se diminuează, pe măsură ce dinții se repoziționează.

Aparatul dentar este pentru oricine? Da, acesta poate fi aplicat la orice vârstă și poate fi purtat chiar și de femei în perioada sarcinii. Este adevărat că la maturitate efectele se mențin un pic mai greu decât în copilărie, însă respectarea indicațiilor medicului și purtarea dispozitivelor de contenție asigură același zâmbet frumos de-a lungul anilor! Aparatul dentar poate fi purtat și de persoanele care au lucrări protetice sau implanturi, însă aceste cazuri au nevoie de o abordare diferită.

Aparatul dentar vine la pachet cu o multitudine de interdicții? Viața poate continua la fel ca și înainte, inclusiv activitățile fizice. Singura excepție este în cazul sporturilor de contact, caz în care este indicată purtarea unei gutiere de protecție. Se recomandă evitarea alimentelor foarte tari, crocante sau lipicioase care pot duce la deteriorarea sau desprinderea brackeților, și a celor foarte pigmentate care pot colora brackeții sau elasticele (aceasta fiind o problemă strict de ordin estetic).

Și dacă apar cariile? Leziunile carioase pot fi tratate în timpul tratamentului ortodontic, dacă este cazul. Altfel, se recomandă înainte de aplicarea aparatului să fie rezolvate toate problemele stomatologice generale.

Aparatul dentar modifică fizionomia feței? Cea mai evidentă modificare este a zâmbetului, desigur, însă admit că în unele cazuri este posibil ca buzele să arate diferit datorită modificării poziției incisivilor, iar în cazurile complexe de ocluzie inversă sau inocluzie sagitală, modificările treimii inferioare a feței sunt un pic mai evidente. Însă, la final, pacientul arată ca el însuși, fără modificări dramatice.

Igienizarea în timpul tratamentului ortodontic este dificilă? Cu siguranță este un pic mai complicată decât în mod normal, însă din fericire se găsesc numeroase instrumente de un real ajutor: periuțe interdentare, ață dentară specială, irigatoare bucale, etc, toate menite să facă viața purtătorilor de aparat mai ușoară.

Există cazuri când tratamentul ortodontic nu este suficient? Atunci când ocluzia incorectă este cauzată de defecte scheletale, situație în care vorbirea, masticația și aspectul facial pot fi profund afectate, corectarea se face prin asocierea dintre tratamentul ortodontic și proceduri chirurgicale specifice pentru a poziționa corect oasele maxilare cu obținerea unei funcționalități corecte, a unui profil facial armonios, dar și îmbunătățirea respirației, chirurgia ortognatică fiind metoda de elecție în tratamentul apneei obstructive din timpul somnului. Aceste cazuri complexe le rezolv împreună cu Dr. Emanuel Anti, chirurg oro-maxilo-facial, alături de care concep planurile de tratament personalizate pentru pacientul orto-chirurgical.

 

La final, spun încă o dată că sănătatea, starea de bine și încrederea în sine merită efortul de fiecare dată. Felul în care te simți se traduce și în modul în care interacționezi cu alții, în sentimentul de satisfacție general, în fericire și multe zâmbete în fiecare zi! Pentru fiecare am un mesaj – tratamentul ortodontic oferă atât de multe beneficii, încât îi încurajez pe cei mici și cei mari să exploreze activ această opțiune. Beneficiile sunt numeroase, legate de sănătate! Știu că prima reacție, mai ales la vederea pozelor de tip before/after este de uimire și apreciere a esteticii, însă ceea ce descoperă orice pacient de-al meu este, pur și simplu, o calitate mai bună a vieții! Pentru a descoperi povestea din spatele fiecărui zâmbet vă invit să accesați pagina de Facebook și Instagram Dr. Anca Maftei!

Bogdan Radovici

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri