8 mai 2024
SănătateTratament revoluționar post-COVID la Spitalul Municipal de Urgență Moinești  

* Tehnologii moderne pentru terapii inovative

Tratament revoluționar post-COVID la Spitalul Municipal de Urgență Moinești  

Așa cum ne-a obișnuit deja, de mult timp, la Spitalul Municipal de Urgență Moinești actul medical înseamnă mai mult decât respect pentru pacienții săi. Înseamnă calitate, o echipă medicală pregătită și adaptată mereu noilor tehnologii în domeniu, aparatură de ultimă generație și implicare permanentă în tot ceea ce oferă. Puțini știu însă că aici funcționează și o cameră hiperbară, folosită în recuperarea medicală.  În urmă cu șase ani, printr-o achiziție de 170.000 de euro tocmai din Turcia, spitalul a fost dotat și cu acest aparat de oxigenoterapie hiperbară, fiind, la acel moment, singura unitate medicală de stat din România în cadrul compartimentului de recuperare medicală cardiovasculară care avea în dotare această tehnologie, un aparat similar funcționând la acea vreme doar într-un spital privat și în Centrul de Medicină aerospațială din Spitalul Militar București.

Recuperarea medicală din Spitalul Municipal de Urgență Moinești este reprezentată prin 5 compartimente: Compatimentul Recuperare Medicală Cardio-vasculară, Compatimentul Recuperare Medicală Respiratorie, Compartimentul Recuperare Neurologică, Compartiment Recuperare Medicală Ortopedie-Traumatologie și Compatimentul Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, ce dispune de spitalizare continuă cu paturi, o sală de kinetoterapie și această cameră hiperbară.

Sala de kinetoterapie este dotată cu biciclete ergometrice, covor rulant, ecocardiografe, defibrilatoare, truse de urgență pentru reanimare și monitoare de supraveghere continuă a ritmului cardiac. Acest serviciu de recuperare cardiovasculară este unic în peisajul medical al județului nostru și nu numai. Înființarea lui era o necesitate, fiind o verigă intermediară între actul chirurgical de care au beneficiat bolnavii cardiovasculari și recuperarea lor medicală. Iar toate acestea sunt folosite cu succes în managementul durerii cronice.



Tratamentul nonfarmacologic al durerii cuprinde terapii pasive și active. Iar dacă terapiile active înseamnă activitatea fizică în aproape orice formă – exerciții de mișcare, de întindere, de creștere a forței musculare, exerciții condiționat cardiovasculare – benefice pentru restaurarea flexibilității, forței, rezistenței, funcției și poate atenua disconfortul, terapiile pasive includ: terapii fizicale, manipulări și mobilizări, oxigen hiperbar, stimulare electrică nervoasă transcutanată. În aceste compartiment se trateză durerea cronică datorată patologiilor diverse, cum ar fi: nevralgie cervico- brahială, periartrită, artrite cu diferite localizări – umăr, cot, mână sau degete, șold, genunchi, gleznă și degete picior – , tendinite și tenosinovite, lumbago, lombosciatică, lombocruralgie, sindromul de tunel carpian, tarsian sau orice patologie de încarcerare tronculară nervoasă, nevralgii, patologiile articulare degenerative sau artroze, leziuni vertebro-medulare fără atingeri neurologice, leziuni traumatice, politraumatismele etc.

Colectivul Spitalului Municipal de Urgență Moinești este reprezentat de 3 medici cu competență în medicina hiperbară: Dr. Raluca Coșa, medic specialist Chirurgie Generală, Dr. Dan Damian, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, Dr. Oana Zală, medic primar Medicină de Urgență.

Comitetul director al Spitalului Municipal de Urgență Moinești: As. Adina Datcu, director de îngrijiri, dr. Adrian Cotîrleț, managerul spitalului, dr. Oana Zală, director medical, și ec. Oana Găman, director economic

Dr. Oana Zală, director medical, medic primar medicină de urgență:

„Medicina hiperbară nu este un domeniu medical nou, a apărut ca urmare a necesității supravegherii stării de sănătate a celor care lucrau la adâncime (scafandri, chesonieri). Ce este relativ nou este conceptual de oxigenoterapie în mediu hiperbar. În mod curent inspirăm aer la presiunea atmosferică (1 atmosferă ATA), aer ce conține oxigen 20%. În camera hiperbară pacientul inspiră oxigen 100%, presurizat fiind la 3 ATA ceea ce reprezintă (3×100)20=15 deci de 15 ori mai mult oxigen de cât este furnizat în condiții fiziologice. Acest fapt ameliorează drastic oxigenarea tuturor organelor și țesuturilor, inclusiv a celor ce suferă de o vascularizație deficitară. Efectele oxigenului sunt binecunoscute, acesta având pe lângă rolul de gaz esențial vieții, și efecte cicatrizante, antiinflamatorii și, prin intermediul radicalilor, efecte antimicrobiene. Oxigenoterapia în mediu hiperbar și aplicabilitatea sa sunt încă la început în ceea ce privește patologia COVID-19, însă există încercări făcute cu pacienți semiautonomi care dezvoltă o ameliorare a oxigenării tisulare în context COVID, ameliorare ce se menține mai multe ore. Indicațiile «consacrate» ale oxigenoterapiei hiperbare includ patologiile însoțite de microangiopatii și tulburări trofice așa cum sunt diabetul zaharat complicat cu ischemie a membrelor (cazuri selecționate), arteriopatia obliterantă (cazuri selecționate), ulcerele varicoase, recuperarea post – AVC ischemic, recuperarea post infarct de miocard, necrozele aseptice de cap femural, etc.

Tratamentul cu oxigen hiperbar poate fi efectuat într-o incintă unde se utilizează o cameră hiperbară monoloc. Presurizarea se face cu aer atmosferic, iar pacientul respiră O2, administrat printr-o mască confortabilă și sistem de respirație cu debit adecvat volumului respirator curent (BIBS-build in breathing system) ce va asigura o postură relaxată în timpul terapiei. La începutul terapiei se aude un zgomot de presurizare, al aerului ce intră în incintă. Pe durata tratamentului și mai ales în primele minute se pot înfunda urechile, similar călătoriei cu avionul, fiind necesar manevre blânde de echilibrare a presiunilor dintre urechea medie și exterior, prin mișcări mandibulare rotaționale, prin căscat, înghițit, manevra Valsava. Medicul va asista pacientul pe toata durata tratamentului. Spre sfârșitul tratamentului presiunea din camera hiperbară începe să scadă ușor revenind la cea normală. Ca în orice domeniu medical, oxigenoterapia hiperbară nu este lipsită de riscuri, pacientul fiind realmente presurizat la adâncimea de 20 metri SW(sea water) echivalentul a aproximativ 3 ATA, 2 atmosfere, unde își montează singur masca de oxigenoterapie prin care computerul ce asistă procedura îi va furniza oxigen 100%. De aceea este imperativ ca pacientul să fie investigat în prealabil astfel încât să se evalueze orice patologie ce ar putea interfera cu tratamentul în camera hiperbară. De asemenea, pacientul va fi pregătit fizic și psihic în vederea acestui tratament, inclusiv prin efectuarea unui «test la oxigen» un veritabil test a adaptării pacientului la presiune supraatmosferică, precum și a verificării înțelegerii explicațiilor primite.”

Prof. dr. univ. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești:

„Și pentru că suntem în plină pandemie de coronavirus,  unde cea mai frecventă manifestare severă a COVID-19 este pneumonia virală (aproximativ 6% din pacienți), această procedură de recuperare medicală, prin medicina hiperbară, se utilizează ca terapie adjuvantă pentru corectarea hipoxemiei determinate de insuficiența respiratorie. Oxigenoterapia hiperbară este complementară unor metode clasice care astfel devin mai eficiente.

La pacienții care au fost infectați cu SARS-CoV-2 și care au rămas cu anumite sechele – oboseală intensă, diminuarea capacităților respiratorii, chiar atrofii musculare, afectarea musculaturii implicate în respirație sau retracții tendinoasese, mai ales în cazurile de infecție severă care au evoluat la ARDS avansat sau sepsis determinând un stadiu de fibroză pulmonară, se pot observa efectele benefice ale oxigenării hiperbare. Acestea constau în facilitarea difuziei oxigenului către țesuturile lezate sau care nu sunt suficient vascularizate, stimulând vindecarea lor; îmbunătățirea sistemului imunitar prin activarea limfocitelor pentru a lupta împotriva infecției virale; reducerea rapidă a inflamației și edemului prin vasoconstricția datorată hiperoxiei. În condițiile utilizării conform recomandărilor, în concentrații terapeutice, oxigenul nu are efect toxic la om.

Toți pacientii sunt monitorizați în permanență, fiindu-le înregistrate inclusiv valorile saturației de oxigen din sânge, ale pulsului și ale tensiunii arteriale. Se recomandă cel puţin 10 şedinţe pentru un rezultat pozitiv, mergând până la 20, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Oxigenarea hiperbară se consideră, la ora actuală, ca cel mai puternic și rapid efect anti-edematos. Oxigenoterapia hiperbară este, în concluzie, o metodă modernă și inovativă de tratament.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri