Am timp și pentru mine

    VIAȚA E FĂCUTĂ DIN ALEGERI

    Atingerea unui nivel superior de înțelegere a propriei persoane, precum și dorința de a trăi mai bine viața, este un moment decisiv. Atunci conștientizăm că există noi posibilități și modalități de “a fi” în orice împrejurare, știm limpede ce dorim să schimbăm. De această dată perspectiva este cu adevărat obiectivă. Recunoașterea seamănă mai degrabă cu o trecere în revistă a vieții:” Cât de mult îmi place ceea ce trăiesc?”Acest tip de conștientizare te poate ajuta să te eliberezi de lanțurile naturii centrate pe sine, al EU-lui pierdut în sine însuși: “Vreau să fiu ca altădată! Să îmi recapăt ceea ce am pierdut demult: frumusețea, tinerețea și cel mai important, timpul pentru mine.”

    Pe măsură ce îți dezvolți aceste abilități de reflecție și autoevaluare, îți cultivi capacitățile de a te poziționa din nou pe treapta potrivită. Te rog, ia-ți un răgaz și pune-ți întrebarea: “ Ce pot să fac pentru mine?” Reține că această întrebare este încărcată de sens pentru tine, deoarece corespunde unei gândiri normale și este un aspect al sinelui pe care vrei să-l schimbi. Majoritatea oamenilor aruncă o privire asupra acestei întrebări și spun: “Nu pot să schimb nimic! Am prea multe de făcut și nu reușesc să mă gândesc la mine. Pur și simplu nu am timp fizic necesar pentru mine.

    Poate mai târziu…nu știu!…” Și așa trec anii, fără ca aceștia să poată să schimbe ceva. Toate aceste răspunsuri sunt controlate de aceleași combinații de gânduri de supraviețuire și schimbă stări mentale înrudite. Ceea ce noi nu realizăm este faptul că aceste schimbări nu se fac peste noapte, ci treptat. O mai bună organizare a timpului poate simplifica acest proces de prioritizare a sarcinilor. Orice lucru bun în viață se obține cu greutate și în timp și orice lucru pierdut se recapătă la fel de greu.



    Când ești fericită ești plină de iubire, când iubești dăruiești din toată inima și când dăruiești ești extrem de mulțumită…iar când ești mulțumită înseamnă că ai timp și pentru tine. Toate aceste sentimente sunt controlate de diferite emoții care îți influențează apoi modul de gândire și de acțiune. Schimbarea ta va avea loc într-un mod care nu ține cont de limite pentru că viața răspunde previzibil la toate acțiunile tale.

    Dacă pretinzi însă, că te-ai abandonat ca să rezolvi probleme mult mai importante, deznodământul va fi unul nefericit. Îți vei obstrucționa orizonturile din cauza tendinței de a rezolva problemele de pe poziția aceluiași stil de viață. Îți dai singur peste mână. Nu te vor ajuta niciodată condiții de genul: “Ar trebui să…” și “ Mai bine ai…” Tu ești în măsură să decizi cum este mai bine pentru tine. În acest moment tu ești cea mai importantă! Ai inteligența necesară să revii și să reinstaurezi un cadru mental mai puternic și apoi să acționezi…pentru că acesta este adevărul. Expresia: “Am timp și pentru mine”, va fi zilnic pe buzele tale.

    Să fii frumoasă înseamnă în primul rând naturalețe, potrivire, concordanță. Ne place să fim frumoase mereu, dar ne dorim mai mult să fim creatoare de bine și de frumos. “Cum și de unde să încep?” mă întreabă sfioasă Irina, o tânără cu ochii de un verde pătrunzător. Începuturile nu sunt întotdeauna dificile, depinde din ce unghi privești. Acum că te-ai decis, draga mea, este mai simplu, primul pas este făcut. Spune-mi te rog, ce te nemulțumește. “Of!…multe…vreau să fiu mereu veselă, să-mi placă ce văd în oglindă, să mă bucur de natură, să ies mai des cu prietenii, să am chef de viață…nu știu…Am ajuns la concluzia că pot să fac din nou aceste lucruri dacă încep cu mine. Primul lucru pe care vreau să-l fac este să-mi acord timp și spațiu, apoi cu siguranță vor veni și celelalte.” Da, Irina, ai dreptate! Atunci când ești mulțumită de tine poți dărui mai mult, poți iubi la fel de mult, poți studia, poți ajuta, poți face tot ceea ce-ți dorești și pe deasupra, mult mai bine. Totul la superlativ.

    Toate lucrurile frumoase care te vor duce spre evoluție vor face negreșit parte din viața ta: sănătatea fizică și mentală va fi la loc de cinste întotdeauna. “Sună frumos”, spune Irina.“Vreau această schimbare, sunt hotărâtă!” și râde…Mi-am zis: E bine, deja are o atitudine pozitivă. Și nu m-am înșelat. Treptat, această tânără sinceră devenea tot mai atentă la detalii. Mă surprindea de fiecare dată când îi deschideam ușa. Strălucea la propriu, începând cu simplul salut și continuând cu discuțiile despre felul în care ne hrănim și despre felul în care ar trebui să trăim. O evoluție rapidă, de necontestat. A înțeles că partea psiho-emoțională este strâns legată de partea de nutriție. Nutriția este știința care merge în paralel cu psihologia în îndepărtarea nemulțumirii de sine.

    Acum, Irina spune: “Nu trebuie să fim afectați de astfel de situații, deoarece putem schimba lucrurile. Însă dacă ne dorim un excelent randament și o acuitate a minții, este bine să ținem seama de timpul care trebuie alocat pentru noi. Reinventează-te ori de câte ori simți nevoia!” A învățat că timpul pentru ea înseamnă să pună în practică tot ce a acumulat, primul pas fiind o bună hidratare. Prima întrebare pe care mi-a adresat-o a fost: “ Cum pot să îmbunătățesc starea mea de spirit?” Ea se referea de fapt la echilibrul sistemului nervos.

    Răspunsul l-a primit imediat și tot la fel de repede l-a pus în practică. A conștientizat importanța apei și totodată elementele esențiale bunei lui funcționări : vitamina C, vitaminele B, vitamina A, Omega 3, lecitina și nu în ultimul rând uleiul de cocos. Apa a fost prima recomandare nutrițională legată de buna funcționare a sistemului nervos. Dacă nu consumăm apă de calitate și în cantitatea recomandată, oricare alt sfat nutrițional este neesențial.

    Sistemul nostru nervos și circulator depind de vitamina C care ajută absorbția celorlalte vitamine. De exemplu: apa cu lămâie, pătrunjelul verde zilnic în salate, mango, kiwi, afine, ardei roșu sau goji. Vitamina E se găsește în uleiul de măsline presat la rece, nuci, alune, migdale iar în ovăz, hrișcă sau pâinea de secară se găsesc vitaminele B cu indicații nutriționale excelente. Lactatele, ouăle și semințele de susan sunt o sursă bună de calciu și când vorbim de vitamina A ne referim la morcov, dovleac, ardei, piersici, pepene galben, spanac și broccoli. Să nu uităm de Omega 3 și lecitină, fiind urmate cu precizie de uleiul de cocos, nutrientul care ajută la regenerarea celulei nervoase. Gata, e suficient pentru a putea demara lucrurile! Consolidarea traiectoriei a fost realizată. Restul vine de la sine. Așa spunea și tânăra cu ochii verzi. Cu siguranță am aflat și eu multe lucruri de la Irina, un om realmente interesant. Și tu poți fi interesantă. Și tu ești importantă începând din acest moment!

    Îți propun un exercițiu care funcționează sigur: închide ochii, inspiră adânc și lent de câteva ori ca să-ți relaxezi mintea și corpul! Inspiră și expiră! Bravo! Calm și constant. E foarte bine! Acum deschide larg ochii și ascultă atent: există în tine o inteligență puternică, dătătoare de înțelepciune. Acum îți poți aloca timp și spațiu numai pentru tine, pentru a reflecta la un nou mod de ”a fi”: Ce-ți dorești cu adevărat? Marea ta dragoste de viață corespunde sufletului tău frumos, care îți răspunde: “Am timp și pentru mine!”.

    Carmen Barcan, terapeut

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"