26 aprilie 2024
ActualitateTeste la prima vedere pentru candidatii de la Bacalaureat

Teste la prima vedere pentru candidatii de la Bacalaureat

A inceput sesiunea de vara a examenului de Bacalaureat 2015. Imbracati frumos, doar cu un pix in mâna si, eventual, o foaie de hârtie, candidatii inscrisi la acest examen s-au prezentat, inca de la primele ore ale diminetii de ieri, in salile de testare pentru a sustine prima proba – competentele lingvistice la limba si literatura româna.

Unii cu emotii, majoritatea fara. Mai ales cei care s-au pregatit, au invatat si au acordat toata atentia acestui examen al maturitatii. „Suntem programati pe clase. Deja am trei colegi care au iesit. Pare ca e lejer”, ne-a spus, in jur de ora 9.30, Dragos, elev la Economic. „Avem un subiect complex pe un test la prima vedere – ne-a declarat si Madalina Butnaru, de la „Vranceanu”. Mie mi-a cazut un text publicistic memorialistic dintr-o revista. A trebuit sa explic ce tip de text e, sa-l argumentez, sa formulez opinii, sa explic ideea centrala a textului.”

„Eu am picat deja pe legea privind arhivarea documentelor”; „Eu am avut de argumentat rolul literaturii in relatarea evenimentelor” – au fost si alte pareri. O atmosfera placuta si plina de speranta, chiar mai optimista ca in anii trecuti. In aceasta proba (la fel ca si celelalte orale care vor urma) nu se acorda note, ci doar calificative: mediu, avansat si experimentat. Se vorbea, printre candidati, ca simpla prezenta in sala de examen inseamna cel putin calificativul de mediu – adica proba promovata.



Insuficient pregatiti si cu examen in toamna, cel mai probabil

Sunt inscrisi in aceasta sesiune 4.754 de candidati din promotia curenta si 528 din promotiile anterioare. Din pacate, multi absolventi de clasa a XII-a au preferat sa-si incerce norocul in toamna: fie pentru ca au avut ghinionul de a fi partasii unor corigente, fie pentru ca se considera insuficienti pregatiti.

Am intâlnit astfel de elevi la „Saligny”, „Mangeron”, „Antipa”, Economic sau „Petru Rares”. Aceasta proba a fost programata pâna pe 10 iunie. Ulterior, 10 – 12 iunie, are loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna, intre 15 – 19 iunie, evaluarea competentelor digitale, iar intre 22 – 26 iunie evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala. Probele de foc, cele scrise, incep de pe 29 iunie, iar rezultatele finale ale examenului vor fi afisate pe 10 iulie. Pentru a promova Bacalaureatul, elevii vor trebuie sa treaca de toate problele orale, iar la probele scrise sa obtina cel putin nota 5. Media probelor scrise trebuie sa fie, insa, de cel putin 6.

Li se interzice candidatilor sa intre in sala cu telefoane mobile, manuale, dictionare, notite ori alte insemnari care sa-i ajute la rezolvarea subiectelor. Cei care ignora aceste restrictii risca sa fie eliminati din examen, indiferent daca sunt sau nu folosite pentru frauda.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri