27 aprilie 2024
ActualitateTescani, loc încărcat de istorie și și bogat în motive picturale

Tescani, loc încărcat de istorie și și bogat în motive picturale

La Galeriile ALFA din Bacău, amatorii de artă plastică se pot întâlni cu creațiile celor 23 de artiști, număr record pentru o asemenea tabără,  participanți la Rezidența Tescani 2021, ediția a V-a,  inițiată de artistul fotograf Ovidiu Ungureanu, vernisată cu prilejul evenimentului „Noaptea muzeelor”.

Rezidența, cât și expoziția, organizate de Chromatique Photo Studio & Art Gallery, în parteneriat cu Muzeul de Artă din Bacău și Muzeul Național „George Enescu” București – Secția „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”, a fost  prezentată publicului de Maria Pașc, curatorul expoziției, istoric de artă, din București. Sunt pe simeză lucrări de pictură, sculptură, grafică, ceramică și multimedia semnate de artiști importanți ai genului, din România, Spania și Ungaria: Ilie Boca, Mihai Chiuaru, Dionis Pușcuță, Geanina Ivu, Elena Lupașcu (Bacău), Liviu Suhar (Iași), Gabriela Culic, Mihai Sârbulescu, Vasile Tolan, Diana Brăescu, Ovidiu Ionescu (București), Florin Șuțu (Ploiești), Sorin Otînjac (Iași), Andrei Rosetti (Deva), Marcel Lupșe (Bistrița), Alexandru Macovei (Republica Moldova), Valeriu Șușnea (Buzău), Dumitru Macovei, Ovidiu Ungureanu, Gheorghe Zărnescu, Bianca Rotaru, Luminița Radu (Bacău), Aknay Janos (Ungaria), Au fost prezenți, la vernisaj, Maria Pașc, Dionis Pușcuță, manager interimar al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, Ovidiu Ungureanu, Emilian Berceanu, custodele Secție „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”, un numeros public, printre care și mai mulți artiști participanți la Rezidența de la Tescani.



Despre felul în care participarea la Tabăra Internațională de Creație „Rezidența Tescani” i-a inspirat pe artiștii expozanți, Maria Pașc, curatorul expoziției, remarcă: „Tescaniul, loc încărcat de istorie și bogat în motive picturale, este o provocare pentru artiști. Se găsesc rupți de spațiul ocrotitor al atelierului, puși laolaltă într-o confrerie stabilită din afară și chemați să redea splendoarea peisajului. Nu-i ușor să iei din natură, să traduci, să compui, să recompui în minte o imagine ca mai apoi, cu mijloacele limbajului plastic, să o faci să țâșnească pe pânză ori să o pui în volum. Dovada izbânzii este această expoziție,  artiștii au înțeles spiritul Tescaniului, lăsat testament de Maria Cantacuzino Enescu, afișat la intrarea în Casa Memorială, pentru știința urmașilor.”

La rândul lui, Dionis Pușcuță, a spus celor prezenți: „Tabăra de la Tescani, cu o istorie fabuloasă, inițiată de cel mai mare artist plastic al Bacăului, Ilie Boca, acum mai bine de 40 de ani, a devenit o emblemă a Bacăului, pe aici au trecut și au creat mari artiști ai României, este un spațiu al bucuriei, provocator și inspirator, care a produs, în timp, un imens spirit creator, combinând zelul intelectual cu buna dispoziție, ceea s-a creat aici a devenit valoare universală.

 Ovidiu Ungureanu a mulțumit colaboratorilor și sponsorilor, care au fost alături de el la împlinirea și continuarea acestui frumos vis: Rezidența Tescani.

Pe unul dintre aceștia l-am cunoscut la vernisaj: „Fiind prieten de mulți ani cu Ovidiu Ungureanu, acum patru ani mi-a propus să particip la organizarea taberei de la Tescani. Am considerat-o o oportunitate la acel moment, m-am bucurat și iată, că suntem la al cincilea an de colaborare, care presupune nu numai eforturi financiare, dar și de suflet, de dăruire. De asemenea, mă bucur că i-am cunoscut pe fiecare, iar dacă voi fi solicitat, o să mă implic de fiecare dată, ne-a spus Iosif Cernic, om de afaceri, importator de medicamente veterinare.

La vernisaj au fost vizionate o serie de interviuri de colecție realizate de Chromatique Studio cu artiștii participanți în cadrul expoziției, urmând ca lansarea catalogului să aibă loc într-un eveniment dedicat, în luna decembrie 2022.

Expoziția Tescani 2021 va putea fi vizitată în până pe 14 iulie. Nu ratați o asemenea ocazie, iar în 2023, Ovidiu Ungureanu vă invită să vedeți pe viu artiștii și modul în care prind viață operele de artă.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri