6 mai 2024
ActualitateTermen nou și reduceri opționale de preț, pe piața energiei electrice

perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială, prelungită până la 30 iunie

Termen nou și reduceri opționale de preț, pe piața energiei electrice

Consumatorii casnici care, din diferite motive, nu au reușit să aleagă furnizorul de energie electrică vor putea să facă acest demers până la 30 iunie. Asta după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis prelungirea perioadei în care consumatorii pot semna noile contracte pe piața concurențială.

Decizia este valabilă în cazul furnizorilor de ultimă instanță stabiliți de ANRE, respectiv CEZ Vânzare, Enel Energie S.A., Enel Energie Muntenia, E.ON Energie Romania S.A., Electrica Furnizare S.A. și Tinmar Energy S.A. Inițial, de la 1 ianuarie, de când a fost liberalizată piața energiei electrice, consumatorii casnici de energie trebuiau să aleagă o ofertă în piaţa concurenţială de la furnizorul lor. Ulterior, acest termen a fost prelungit până la 31 martie a.c.

Mai mult timp de gândire



Prin noua prelungire, se dorește acordarea de suficient timp clienţilor casnici pentru a se informa, putând, astfel, alege corect oferta de furnizare a energiei electrice. Prin urmare, marii furnizori de energie vor putea aplica reduceri pentru consumatorii casnici, timp de șase luni, dar fără a fi obligați să facă acest lucru.

„Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021”, se arată într-un nou ordin ANRE, ce urmează a fi adoptat.

Clienții, mai bine infiormați

În aceste condiții, furnizorii actuali vor trebui să le trimită clienților cea mai bună ofertă, fără abonament, precizându-le că pot încheia un contract pe piaṭa concurenṭială cu orice furnizor licenṭiat. Oferta trebuie să cuprindă prețul energiei electrice active, costurile furnizorului și profitul, precum și tarifele reglementate pentru servicii, fiind interzisă includerea unor componente fixe exprimate în lei/zi sau lei/lună. Aceste prețuri sunt valabile 12 luni, începând cu data de 1 iulie 2021. În tarifele reglementate pentru servicii sunt conținute tariful pentru serviciul de transport (componenta de injecție și componenta de extragere din sistem), tariful pentru serviciul de sistem și tariful pentru serviciul de distribuție aferent nivelului de tensiune la care este alimentat locul de consum.

În loc de concluzii

Dacă tot se va prelungi, până la vară, termenul, consumatorii n-ar trebui să se pripească, acceptând din prima ofertele concurențiale trimise de actualul furnizor, ci să analizeze pe site-ul ANRE și celelalte variante, unde este posibil să găsească unele mai avantajoase. Dacă ați apucat, totuși, să încheiați un nou contract concurențial cu actualul furnizor, puteți în continuare să cereți oferte de la ceilalți furnizori concurențiali. Ceea ce înseamnă că puteți oricând schimba furnizorul concurențial, beneficiind de marele avantaj de a nu plăti, pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie, actualul preț, de serviciu universal (deci, mai mare), ci un preț concurențial.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri