26 aprilie 2024
EconomieTermen limită pentru oierii care cer subvenții la lână

Termen limită pentru oierii care cer subvenții la lână

Până la 1 septembrie 2018, crescătorii de ovine care s-au înscris în Programul de ajutor de minimis pentru subvenția la lână trebuie să depună documente justificative la Direcția Agricolă Județeană. Practic, aceștia trebuie să ateste că au valorificat lâna obținută de la oile pe care le dețin.

Potrivit Direcției Agricole Bacău, până la această dată, doar 60 de crescători din totalul de 667 înscriși în Program au făcut aceste demersuri. Aceștia, deja au valorificat circa 100 de tone de lână. În total, crescătorii băcăuani de oi din tot județul ar putea să livreze peste 337 de tone de lână.

Deocamdată, în județul Bacău, există doar trei firme colectoare de lână, respectiv firma Stofe Buhuși, un colector din zona Clujului și un altul din județul Sibiu. Cu excepția firmei buhușene care folosește lâna inclusiv la producerea de stofe și de pături, ceilalți colectori exportă această materie primă spre țări arabe sau în Turcia. Potrivit legislației în domeniu, pot fi beneficiari ai ajutorului crescători de ovine, persoane fizice care deţin atestat de producător valabil, dar și crescători de ovine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale sau crescători de ovine, persoane juridice.



Aceștia trebuie să dețină o exploataţie înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită subvențiile către un centru de colectare a lânii sau o unitate de procesare a lânii. Ajutoarele de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă anuală aferentă anului de cerere, valoarea subvenției care se acordă beneficiarilor fiind de 1leu/kg de lână comercializată.

Lâna, izolație termică pentru blocuri și case

Interesant este că, un consilier al ministrului Agriculturii, Petru Daea, aflat în trecere pe la Stofe Buhuși, a avansat ideea că lâna ar putea fi folosită inclusiv pentru izolarea termică a clădirilor. De altfel, o firmă din Bistrița a și trecut la producția de material din lână de oaie pentru izolarea termică a clădirilor, fiind singura unitate din România care produce un astfel de material.

Lâna obținută de la oi este unul dintre cele mai eficiente materiale izolatoare, în condițiile în care acest material are capacitatea de a „respira”, de a absorbi şi de a elibera umiditatea din aerul înconjurător, fără a compromite eficienţa termică. Practic, lâna menține căldura pe timpul rece și răcorește în sezonul canicular. Fibrele de lână generează cantităţi mici de căldură, ajutând la prevenirea formării condensului, deci și a mucegaiului. Lâna ar putea fi utilizată în toate tipurile de construcții, fie ele din cărămidă, BCA sau lemn, atât la izolarea pereților, a planșeelor, cât și a acoperișurilor sau pardoselilor.

Izolația din lână de oaie este rezistentă la foc, se stinge automat în momentul în care flacăra este îndepărtată. Este și un bun absorbant fonic. Pentru formarea de plăci, saltele semirigide sau role, fibrele de lână sunt ținute împreună mecanic sau în combinație cu cel mult 12% fibre de poliester. Însă, lâna mai este utilizată la fabricarea de îngrășăminte, dar și pentru extragerea de lanolină.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri