27 aprilie 2024
EconomieTârgul de cariere a trecut neobservat prin Bacau

Târgul de cariere a trecut neobservat prin Bacau

A doua editie din acest an a Târgului de cariere si-a deschis usile bacauanilor aflati in cautarea unui loc de munca. Organizat de compania “Fapte”, evenimentul a incercat sa le aduca tinerilor bacauani si nu numai, o oferta variată de oportunitati de cariera.

“Organizam astfel de evenimente din 2006. Prima data a fost in Cluj. Avem firme ofertante care vin cu peste 100 de locuri de munca din domeniile IT, inginerie si financiar. Asteptam sa ne calce pragul aproximativ 1.000 de candidati”, a precizat Mihai Ivanov, acount manager la compania “Fapte”.

“Sunt cam putini angajatori”

Inceputul a fost destul de timid. Cel putin in prima ora de la deschidere, doar câtiva tineri s-au aratat interesati de eveniment. Printre ei am intâlnit-o si pe N.C. recent revenita in Bacau dupa mai multi ani de sedere in Bucuresti. A lucrat la o firma germano-polona din domeniul farmaceutic din Capitala, ajungând pâna in pozitia de area sales manager.



“Dar, pentru ca sotul meu lucreaza in Ministerul de Interne si a primit un post in Bacau, a trebuit sa ne mutam aici. Din ce am vazut, ofertele de munca de aici sunt mai mult din domeniul tehnic. Ma asteptam sa fie mai multi si din partea firmelor, dar si a celor care cauta de munca. Sunt cam putini angajatori si nici nu exista diversitate”, constata tânara.

Oferte au pair si work and travel

La unul dintre standuri, o doamna de la o firma cu un nume predestinat “Your Oportunity” isi astepta eventualii interesati de oferta.

“Reprezentam o agentie guvernamentala care le ofera tinerilor cu vârste de pâna in 29 de ani care vor sa studieze ori doresc sa studieze si sa munceasca in acelasi timp in diferite locuri din Statele Unite si Europa. Oferta se adreseaza celor care termina liceul si vor sa-si continue studiile la universitati din Marea Britanie sau care vor sa lucreze in America si Europa pe perioada vacantei”. Marga Tinuca, reprezentant firma

Cei care opteaza pentru astfel de oferte au asigurate cazarea, mâncarea si, in plus, primesc in jur de 400 de euro salariu, in conditiile in care lucreaza 8 ore pe zi. Cele mai bune programe in tari din Europa se regasesc in Marea Britanie, Franta si Germania. Grecia, in special, este aleasa pentru programele de work and travel unde tinerii pot sa lucreze vara la restaurante, hoteluri. Chiar si asa, ofertantii se plâng ca, din experienta anilor trecuti, au sesizat ca majoritatea tinerilor care ajung la astfel de actiuni nu se arata deloc interesati de oferta, cautând cu precadere standul unde agentia locala de somaj amenajeaza un birou pentru vizarea carnetelor de someri.

Somerii trecuti de prima tinerete

Am gasit, in schimb, persoane trecute de prima tinerete, ramasi, din pacate, fara un loc de munca. Paul Popescu este unul dintre acestia. Omul povesteste ca, la vârsta de 54 de ani, a ajuns la un nivel de pregatire care, in mod normal, al fi trebuit sa il recomande firmelor in cautare de mâna de lucru calificata.

“Am lucarat la Pambac, de unde am fost restructurat, am ajuns la fosta RAGC, de unde din nou am ajuns pe lista disponibilizatilor. Sunt sofer calificat, am toate gradele, inca am luat si atestatul ADR, pentru transporturi periculoase. De la fabrica de pâine, m-au dat afara pentru ca au vazut ei la Pro Tv ca am câstigat, la un concurs de-al lor, 90 de milioane”. Paul Popescu, somer

Din pacate, ca orice român, este plin de datorii la banci si, in plus, nici sotia sa nu are serviciu, in prezent având grija de unul dintre nepotii ei. Alaturi, alti domni cu parul incaruntit, aflati in pragul pensionarii, cautau cu privirea ofertele de pe mesele firmelor prezente la târg. Din pacate, niciunul nu se incarda in segmentul de vârsta vizat de angajatori. Nici Maria Corobana, de 48 de ani, absolventa a scolii postliceale, calificata ca asistenta de farmacie, nu a reusit sa-si gaseasca de lucru.

“De un an si jumatate tot incerc sa gasesc de munca, dar, nimic. Am depus CV-uri, am mers la interviuri si tot nu am gasit. Poate reusesc aici, cine stie?”, se incurajeaza femeia. La final, nu putem sa nu notam atitudinea aroganta a unora din staful organizatorilor care au evitat, la propriu, pentru a doua oara in acest an, sa discute cu noi detalii despre evenimentul aflat in desfasurare. Din pacate, cam aceeasi pozitie am regasit-o si la unii reprezentanti ai fimelor invitate la Târgul de cariere care au preferat sa poarte discutii la telefon, decât sa-si prezinte oferta.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri