4 mai 2024
ActualitateSubvenții de 25.000 de euro pentru cultivatorii de usturoi

Subvenții de 25.000 de euro pentru cultivatorii de usturoi

Fermierii care au pariat pe usturoi, anul acesta, au dat lovitura. Și asta deși banii reprezentând subvenții de la stat au fost ceva mai puțini decât până acum. O femeie din Podu Turcului a încasat peste 6.000 de euro, pentru că a ales să cultive această plantă-condiment.

Astfel, potrivit Direcției Agricole Bacău, în 2020, la nivel de județ, s-au înscris pentru a primi subvenții 9 fermieri, față de doar 2, în anul precedent. În total, aceștia au cultivat cu usturoi aproape 8 hectare de teren, în diferite zone din județ: Podu Turcului, Glăvănești, Solonț, Corbasca și Roșiori. Cea mai mare suprafață cu usturoi – 2,05 ha – a aparținut unei femei din Podu Turcului. Aceasta a încasat subvenții de la stat de circa 6.150 de euro. Pentru a fi considerați eligibili, producătorii agricoli trebuia să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp și să obțină o producție de cel puțin 3 kg usturoi/10 mp.

Subvenții mai mici, dar consistente, totuși

Fermierii au fost atrași de suma relativ mare pe care statul le-a promis-o dacă acceptă să cultive această plantă condiment – până la 3.000 de euro. Cei 9 fermieri băcăuani au încasat, împreună, circa 25.000 de euro. Potrivit legii, Programul de susținere a producției de usturoi se desfășoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019 – 2021. Partea mai puțin bună este că suma maximă de 3.000 euro pe hectarul de usturoi a scăzut din cauza numărului mare de solicitanți, la nivel național, ceea ce a dus la depășirea plafonului alocat, așa cum, de altfel, s-a întâmplat și în cazul cultivatorilor de tomate, care au primit 2.270 de euro/beneficiar, în loc de 3.000/euro, promiși inițial.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri