1 mai 2024
ContrasensStudiile spun că masca e inutilă, potențial periculoasă. Dar suntem obligați să...

Studiile spun că masca e inutilă, potențial periculoasă. Dar suntem obligați să o purtăm în continuare

Un studiu realizat de Stanford University și publicat de National Center for Biotechnology Information din SUA spune clar ca mastile nu acorda nici un fel de protectie impotriva COVID si au numeroase efecte negative. Materialul, care a fost publicat la finele lui ianuarie și a ajuns, recent, în atenția publicului, a analizat mai multe studii referitoare la protecția oferită de măști în cazul COVID.

Concluziile studiului sunt cât se poate de dramatice: nici un fel de mască nu protejează împotriva COVID dar purtatul îndelungat al măștilor cauzează probleme de sănătate.

“Dovezile științifice existente contestă siguranța și eficacitatea purtării măștii ca intervenție preventivă pentru COVID-19. Datele sugerează că atât măștile faciale medicale, cât și cele non-medicale sunt ineficiente pentru a bloca transmiterea de la om la om a bolilor virale și infecțioase, precum SARS-CoV-2 și COVID-19, fiind împotriva utilizării măștilor faciale”, se arată în studiul citat.

Se mai afirmă că a fost demonstrat faptul că că purtarea măștilor faciale are efecte fiziologice și psihologice negative semnificative. Acestea includ hipoxie, hipercapnie, dificultăți de respirație, aciditate și toxicitate crescute, activarea fricii și răspunsul la stres, creșterea hormonilor de stres, imunosupresie, oboseală, dureri de cap, scăderea performanței cognitive, predispoziție pentru boli virale și infecțioase, stres cronic, anxietate și depresie. “Consecințele pe termen lung ale purtării măștii faciale pot provoca deteriorarea sănătății, dezvoltarea și progresia bolilor cronice și moartea prematură”, se concluzionează.

Este citat un studiu controlat randomizat (ECA) cu 246 de participanți (50% simptomatici) care au fost alocați fie să poarte, fie să nu poarte mască chirurgicală. Experimentul a arătat că printre indivizii simptomatici (cei cu febră, tuse, dureri în gât, curgerea nasului etc.) nu a existat nicio diferență dacă purtau sau nu masca facială pentru transmiterea picăturilor de coronavirus a particulelor de> 5 µm.

La indivizii asimptomatici nu au fost detectate picături sau aerosoli coronavirus de la vreun participant cu sau fără mască, sugerând că indivizii asimptomatici nu transmit sau infectează alte persoane.

Acest lucru a fost susținut și de un studiu privind infectivitatea în care 445 de indivizi asimptomatici au fost expuși la purtătorul asimptomatic SARS-CoV-2  folosind contactul strâns (spațiu comun de carantină) pentru o mediană de 4 până la 5 zile. Studiul a constatat că niciuna dintre cele 445 de persoane nu a fost infectată cu SARS-CoV-2, lucru confirmat de polimeraza cu transcripție inversă în timp real.

Autorul studiului afirmă că guvernele, factorii de decizie politică și organizațiile de sănătate ar trebui să utilizeze o abordare științifică bazată pe dovezi în ceea ce privește purtarea măștilor faciale, atunci când purtarea acestora este considerată o intervenție preventivă pentru sănătatea publică.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri