6 mai 2024
ActualitateStudenții de la Biologie ai Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, în vizită...

Studenții de la Biologie ai Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, în vizită de lucru la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași

Miercuri, 15 noiembrie 2023, un grup de studenți biologi de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, însoțiți de domnul Conf. univ. dr. Dorel Ureche, au vizitat Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași.

Unul dintre obiectivele acestei aplicații a fost vizitarea expoziției de flori, fructe și semințe intitulată „Flori de toamnă 2023”, aflată anul acesta la a XLVII-a ediție.

Pe lângă frumusețea și diversitatea speciilor și soiurilor de plante care s-au conjugat într-o inegalabilă simfonie a formelor și culorilor, studenții au avut deosebita ocazie de a cunoaște aspecte din istoria și structura Grădinii Botanice.



Sub ghidajul directorului Grădinii Botanice, în persoana domnului Prof. univ. dr. Cătălin Tănase, Membru Corespondent al Academiei Române, studenții au putut vizita cele zece secții ale Grădinii Botanice: Sistematică, Fitogeografică, Complexul de sere, Flora și vegetația României, Silvostepa Moldovei, Biologică, Plante Utile, Dendrarium, Ornamentală și neasemuitul Rosarium.

Încă de la intrarea în Grădina Botanică, vizitatorii sunt întâmpinați de o colecție impresionantă de varză decorativă și alimentară care reunește 93 de taxoni, între care unii noi pentru colecția Grădinii.

Studenții au zăbovit în sera expozițională pentru a admira expoziția de flori, fructe și semințe intitulată „Flori de toamnă 2023”. Ei au putut vedea o parte din colecția de crizanteme (genul Chrysanthemum) care reunește 226 de varietăți horticole cultivate în sere și solarii, 212 varietăți denumite popular dumitrițe sau tufănele, precum și 25 de specii ale genului Crysanthemum din flora spontană de pe diverse continente.

Cu acest prilej, studenții au putut cunoaște și admira diferite compoziții de artă naturală temporară – o formă de artă modernă prin natura sa tranzitorie și de scurtă durată, adevărate opere realizate din fragmente vegetale de la specii de plante cultivate în Grădina Botanică care pot fi admirate doar pe moment.

Organizată într-o secțiune aparte, colecția de ardei iuți decorativi a constituit un punct de atracție, prin cele 11 specii și subspecii ale genului Capsicum, printre care cei 5 taxoni parentali, genitorii majorității soiurilor și hibrizilor de ardei. În această secțiune, într-o zonă special amenajată, studenții au putut vedea unele dintre cele mai iuți soiuri de ardei din lume, precum și cel mai scump ardei iute din lume, apreciat pentru aroma sa deosebită.

În complexul de sere, într-un spațiu special amenajat, au putut fi admirate 150 de soiuri de dovleci decorativi și tigve, între care tărtăcuța șarpe, dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă, bureți vegetali, castraveți țepoși africani și mexicani, castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia, cu importanță ornamentală, alimentară și medicinală.

Nu au putut trece neobservate zoomorfele topiare, respectiv diferite insecte realizate din materiale naturale, cu predilecție din ramuri uscate de răchită.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri