26 aprilie 2024
Cultură Știute și mai puțin știute despre artistul care expune la Bacău, caricaturistul...

 Știute și mai puțin știute despre artistul care expune la Bacău, caricaturistul Ion Barbu

La Galeriile Karo din Bacău, pasionații de artă vor putea admira, până la sfârșitul lunii iunie, expoziția artistului-caricaturist Ion Barbu*, intitulată ,,Destupătorul de minți”, o expoziție de ,,umor incorect politic”.

,,Caricaturistul Ion Barbu nu este numai caricaturist. Înfiinţează reviste şi edituri, organizează festivaluri, descoperă tineri talentaţi, îi însufleţeşte pe alţi artişti, care suferă de blazare, iniţiază afaceri (cu profit mai mult cultural decât financiar). A susţinut-o, de pe vremea când era o necunoscută, pe originala cântăreaţă Ada Milea. A predat studenţilor cursuri despre utilizarea caricaturii în presă. A înfiinţat nu demult Editura `Ha, Ha Ha` la Petrila, oraş din care el şi fiul său, Mihai Barbu, au făcut una din reşedinţele culturii române”, spunea despre artist, criticul și istoricul literar, Alex Ștefănescu.

Ion Barbu a studiat la Universitatea din Petroșani, dobândind calitatea de inginer. A lucrat la Mina Petrila, iar după 1990, prin implicarea acestuia, mina a fost salvată de la demolare.



În fapt, el este cel care a transformat orașul Petrila într-o revelație artistică și a pus astfel, un oraș minier pe harta culturală a României, fiind inițiatorul proiectului cultural ,,Planeta Petrila”.

El a reconstruit întru-un mod creativ și original Casa Muzeu ,,I. D. Sîrbu” și a realizat Muzeul Mamei (mai există un muzeu asemănător în New York, așa că pe plan național și european este unic!), Muzeul Instalatorului Român, precum și Centrul Cultural ,,Pompadou”, creații care adună vorbe și crezuri ale prozatorului, dramaturgului și filosofului I. D. Sârbu, ca și aspecte ale realităților și experiențelor trăite de caricaturist, o lume oarecum mai caldă, dar surprinsă în tușe ironice. Și iată că, locul unde cândva a fost o mină tristă şi părăsită a devenit acum, o mină culturală. Este vorba despre Centrul Cultural ,,Pompadou” din Petrila. În fosta sală a pompelor de la mina din Petrila, Ion. D. Barbu a creat un spaţiu care adună anual artişti în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Subteran. Tot aici au loc diverse activităţi culturale precum expoziţii de pictură şi sculptură. ,,Petrila, o lume ce nu seamănă cu nicio așezare posibilă, cu nimic și nimeni de nicăieri…” este citatul ce stă scris pe un zid la intrarea în orașul unde se află cea mai veche mină din Valea Jiului și totodată cea mai adâncă din Europa, pentru că se află la aproape 1.000 de metri înspre adâncul pământului. Ultimul vagonet de cărbune l-a dat în 2015, după 156 de ani de activitate aproape neîntreruptă.

După expoziția de la Bacău, artistul-caricaturist va participa la ,,Romanian Creative Week (RCW)”, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, care va avea loc la Iași în perioada 20 – 30 mai 2022, unde se anunță, în premieră, un proiect inedit semnat de artistul vizual Ion Barbu și curatoriat de Dana Lungu.

* Ion Barbu (n. 6 iulie 1953, Petroșani)  este un caricaturist român, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, profesor la Școala Superioară de Jurnalism din București, participant la peste 400 de expoziții din România și din străinătate. A câștigat aproximativ 50 de concursuri naționale și internaționale de caricatură, cele peste 15.000 de lucrări ale sale fiind publicate în ziare și reviste din România, dar și din străinătate.

În ultimele două decenii, activitatea lui a cuprins tot mai multe domenii ale artelor vizuale, remarcându-se prin lucrări murale urbane, instalații artistice, street-art, colaje, intervenții pe fotografie, intervenții pe obiecte vechi, ready-made-uri, happening-uri.

Ion Barbu a organizat Salonul de Toamnă al Umorului din Petroșani (12 ediții, între anii 1976-1987) și Festivalul „Om Rău” din Petrila (între anii 2000 – 2005, 5 ediții și un parastas). De asemenea, a organizat primul Festival de caricatură pe asfalt.

A fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Cavaler, „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii române”, distincție care, dintr-o eroare de organizare nu i-a fost înmânată oficial!

A primit titlul de ,,Doctor Honoris Causa” al Universității din Petroșani, un gest unic în lume, pentru că nu se mai cunosc cazuri în care un caricaturist să primească o astfel de distincție.

Sursa: https://www.replicahd.ro/, www.desteptarea.ro, http://zigzagprinromania.com/, https://pressone.ro/, https://matricea.ro/p.

Romulus-Dan BUSNEA

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri